Журналисти, водещи и продуценти, които са работили в Българската национална

...
Журналисти, водещи и продуценти, които са работили в Българската национална
Коментари Харесай

Бивши журналисти от БНТ: Кошлуков не трябва да бъде допускан до конкурса за директор

Журналисти, водещи и продуценти, които са работили в Българската национална телевизия (БНТ), желаеха от Съвета за електронни медии (СЕМ) да не допусне до чуване сегашния общоприет шеф на малкия екран Емил Кошлуков, който желае да получи втори мандат

Причината е че по време на три годишното му ръководство "той е уронил престижа на публичната телевизия, показвал е, че е политически подвластен и е злоупотребил с власт ".

Писмото, което е съпроводено от 13 критерия, на които би трябвало да дава отговор новият общоприет шеф, е подписано от групата "Да върнем Българска национална телевизия на обществото ", в която влизат уволнени в мандата на Кошлуков публицисти и продуценти, измежду които Камен Алипиев, Искра Ангелова, Горан Благоев, Боряна Пунчева и други. Пълният текст на писмото в атачмънта.

Мандатът на Кошлуков изтича при започване на юли, а изборът ще се организира в края на юни. Освен той, още седем претенденти вземат участие в състезанието. Членовете на медийния регулатор би трябвало да прегледат кандидатурите до 15 юни. За определен се смята претендент, който е получил най-малко три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор.

Подписалите писмото вършат проверка на ръководството на Кошлуков, като акцентират поредицата от митинги с искане за оставката му, сериозни отчети от европейски институции, санкции, наложени от Съвет за електронни медии. Според тяхс ръководството си Кошлуков е съдействал Българска национална телевизия да бъде "присвоена от политически и олигархични кръгове и да бъде доведенадо ранга на пропагандна "държавна " ПР медия ".

Искане е изпратено и до министъра на културата, а от групата показват и лист от критерии, на които би трябвало да дава отговор генералният шеф на Българска национална телевизия:

1. Да е уважавано име в професионалната общественост и да има осъществени телевизионни планове, които да са свързани с публичната задача на малкия екран, като доказателство, че мениджърските му качества са в сходство с бъдещата му служба на Генерален шеф на Българска национална телевизия.

2. Да има идея - идейна и структурна, в която да са ясно написани съответните стадии на реализация по време на мандата, критериите, които ще се съблюдават при осъществяване на заложените промени, както и финансовите параметри, които подсигуряват осъществяването ѝ.

3. Да има в управническата си идея заложени хрумвания за развиване или преструктуриране на каналите в групата на Българска национална телевизия - устременост, специфичност, организационна и продуцентска обезпеченост.

4. Да уточни авторски или лицензионни публични формати, излъчвания и планове, които да илюстрират пълноценно желанията му за развиване на Българска национална телевизия.

5. Да показа идея, с която да подсигурява развиването на публичната медия в поддръжка на демократичното и европейско развиване на България.

6. Кандидатите не би трябвало да имат в професионалната си биография обстоятелства, които свидетелстват за практикуване на цензура, ограничение на свободата на словото и напън върху правото на журналистическо мнение и изложение, когато то е в сходство с разпоредбите на етичния кодекс на българските медии и Българска национална телевизия.

7. Да не е бил създател и водач на политически обединения и партии, да пази правилото на равна раздалеченост от тях и да е потвърдил, че пази салдото на отзиви и гледни точки в публицистичните излъчвания и новините на публичната телевизия.

8. Да не е имал професионална обязаност с олигархически структури и финансова взаимозависимост от тях.

9. Да не е взел участие в ръководството и организационните структури на банкрутирали медии, били благосъстоятелност на олигархични кръгове.

10. Да не е бил помощник на комунистическите секрети служби.

11. Да има висше обучение (магистратура) по публицистика, политически науки, лингвистика, стопанска система или право или друга близка до медиите компетентност.

12. Да е управлявал екипи и взел участие в производството и основаването на телевизионна продукция, да познава процеса на основаване на телевизия освен на доктрина, а и на процедура.

13. Да не е бил обект на сериозните отчети на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и Репортери без граници.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР