Журналисти с дългогодишен стаж в БНТ настояват настоящият генерален директор

...
Журналисти с дългогодишен стаж в БНТ настояват настоящият генерален директор
Коментари Харесай

Бивши журналисти от БНТ искат Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за шеф на телевизията

Журналисти с дълготраен стаж в Българска национална телевизия упорстват актуалният общоприет шеф на публичната телевизия Емил Кошлуков да не бъде допускан до чуване в течащия сега конкурс за нов началник на медията.

Мандатът на Кошлуков изтича на 5 юли, само че от Съвета за електронни медии (СЕМ) конкурс за поста. В петък изтече крайният период за подаване на документи за присъединяване в надпреварата за нов общоприет шеф, като. Съвет за електронни медии ще изслуша концепциите на позволените претенденти на 27 и 28 юни. На 29 юни членовете на медийния регулатор би трябвало да изберат новия шеф.

Преди да се стигне до чуванията, Съвет за електронни медии ще разгласи кои претенденти са позволени до този стадий на състезанието. Срокът това да стане е 23 юни. Именно преди той да е изминал седем публицисти с дълъг опит в Българска национална телевизия упорстват Съвет за електронни медии да в профил Кошлуков поради уронване престижа на публичната телевизия, политически зависимости и корист с власт.

Журналистите, обединени като ръб на " Да върнем Българска национална телевизия на обществото ", са дългогодишният състезателен публицист и някогашен изпълнителен продуцент в Българска национална телевизия Камен Алипиев, дългогодишният публицист, водещ и създател на предаването " Нощни птици " Искра Ангелова, някогашният създател и водещ на " Вяра и общество " Горан Благоев, някогашният водещ на бизнес предаване по Българска национална телевизия Марио Гаврилов, някогашният началник на направление " Програмно обезпечаване " на Българска национална телевизия Камелия Дончева, някогашният основен продуцент на " Вътрешни продукции " в Българска национална телевизия Роберт Ковачев и някогашният основен продуцент на кино студия " Екран " Боряна Пунчева. Всеки от тях има над 20 години стаж в публичната телевизия.

Според тях, в случай че Съвет за електронни медии не допусне Кошлуков до чуване, това няма да е казус – по този метод предходният състав на медийния регулатор не позволи до чуване претендента Светослав Костов, който се явяваше още веднъж за поста шеф на БНР, тъй като таман по негово време от ефира беше свалена журналистката Силвия Великова и сигналът на стратегия " Хоризонт " беше спрян.

Те акцентират, че трите години, в които Емил Кошлуков е шеф на публичната БНT, са били белязани от поредност митинги с искане за оставката му, от сериозни отчети от европейски институции за неговото ръководство, от няколко санкции, наложени му от предходния състав на Съвет за електронни медии. Журналистите акцентират още, че е имало публично отрицание на " метода, по който беше присвоена от политически и олигархични кръгове публичната ни медия, радвала се на най-голямо доверие и по който беше доведена от сегашния ѝ шеф до ранга на пропагандна " държавна " ПР медия ".

" Много от митингите през 2020 година минаха под прозорците на Българска национална телевизия с искане за оставката на Кошлуков – политическият водач на Новото време, " натрупал “ управнически опит в партийната телевизия " Алфа “ и във банкрутиралата телевизия TV7. Много издания на другояче реномираното в близкото минало предаване " Панорама “ бяха безусловно завардени от мислещи и гневни жители, които желаеха персонално да зададат значимите въпроси на комфортните на властта посетители, които биваха канени там. Гражданите желаеха да изкажат причините си против едноличното и безскрупулно завземане на публичната им медия, която се финансира скъпо и прескъпо от налозите им, и която стана послушна и подвластна от политическото статукво и задкулисието, управлявало страната през последните 12 години – от 2009 до 2020 година, в които България се срина от 35-то до 112-то място в класацията на Репортери без граници за независимост на словото ", пишат дългогодишните публицисти в отворено писмо до президента, до парламентарната комисия по просвета, до министъра на културата и до Съвет за електронни медии.

Те акцентират, че Кошлуков е почнал мандата си с премахване на публицисти от публичната медия. " Той заглуши таман тези, които не бяха подвластни от политически или стопански кръгове, канеха необятен кръг от посетители с разнообразни отзиви, и които обществото разпознаваше като хора с позиция и престиж. Тези хора бяхме ние. Послужихме за заплашване – показно, с цел да не се осмели никой повече да опонира на волята на новия " водач “ на медията. Ние бяхме отстранени посредством лов на вещици, който протече редом и в частните медии. За три години на улицата се оказаха съвсем всички разпознаваеми публицисти, които си позволяваха рецензии към властта ", написа още в отвореното писмо на някогашните дългогодишни публицисти в Българска национална телевизия, които напомнят, че на Кошлуков беше подписано от над 3000 души.

Те оферират и 13 условия, на които съгласно тях би трябвало да дава отговор шефът на публичната телевизия:

1. Да е уважавано име в професионалната общественост и да има осъществени телевизионни планове, които да са свързани с публичната задача на малкия екран, като доказателство, че мениджърските му качества са в сходство с бъдещата му служба на Генерален шеф на Българска национална телевизия.

2. Да има идея – идейна и структурна, в която да са ясно написани съответните стадии на реализация по време на мандата, критериите, които ще се съблюдават при осъществяване на заложените промени, както и финансовите параметри, които подсигуряват осъществяването ѝ.

3. Да има в управническата си идея заложени хрумвания за развиване или преструктуриране на каналите в групата на Българска национална телевизия – устременост, специфичност, организационна и продуцентска обезпеченост.

4. Да уточни авторски или лицензионни публични формати, излъчвания и планове, които да илюстрират пълноценно желанията му за развиване на Българска национална телевизия.

5. Да показа идея, с която да подсигурява развиването на публичната медия в поддръжка на демократичното и европейско развиване на България.

6. Кандидатите не би трябвало да имат в професионалната си биография обстоятелства, които свидетелстват за практикуване на цензура, ограничение на свободата на словото и напън върху правото на журналистическо мнение и изложение, когато то е в сходство с разпоредбите на етичния кодекс на българските медии и Българска национална телевизия.

7. Да не е бил създател и водач на политически обединения и партии, да пази правилото на равна раздалеченост от тях и да е потвърдил, че пази салдото на отзиви и гледни точки в публицистичните излъчвания и новините на публичната телевизия.

8. Да не е имал професионална обязаност с олигархически структури и финансова взаимозависимост от тях.

9. Да не е взел участие в ръководството и организационните структури на банкрутирали медии, били благосъстоятелност на олигархични кръгове.

10. Да не е бил помощник на комунистическите секрети служби.

11. Да има висше обучение (магистратура) по публицистика, политически науки, лингвистика, стопанска система или право или друга близка до медиите компетентност.

12. Да е управлявал екипи и взел участие в производството и основаването на телевизионна продукция, да познава процеса на основаване на телевизия освен на доктрина, а и на процедура.

13. Да не е бил обект на сериозните отчети на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и Репортери без граници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР