Журналисти излязоха на протест пред сградата на Българското национално радио.

...
Журналисти излязоха на протест пред сградата на Българското национално радио.
Коментари Харесай

Журналисти излязоха на протест пред БНР

Журналисти излязоха на митинг пред постройката на Българското национално радио. Те показват несъгласието си с кадрови промени. А в петък заран предавателите на Програма „ Хоризонт " бяха изключени за 5 часа поради планувана профилактика.

Служителите на публичната медия се събраха, с цел да поддържат колежката си Силвия Великова, откакто в четвъртък бе оповестено, че предаването й „ Преди всички” ще бъде свалено от ефир. Освен това, управлението взе решение да й отнеме правосъдния сектор, който тя оглавява от години.

По-късно самата Великова написа във Фейсбук,че е получила позвъняване от шефовете си, които й съобщили, че ще продължи да води предаването си. Връщали й и ресора, само че за него щял да работи и различен човек, които щял да дава отговор за плурализма.

В петък сутринта Управителният съвет е изслушал изпълнителният шеф на Програма „ Хоризонт” Николай Кръстев и поддържа позицията му, че „ липсва обективно и независимо отразяване на част от темите”. Затова на шефа било предложено да „ предложи механизъм за обезпечаване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми”. В мнението се споделя още, че Кръстев е подсигурил пред УС, че Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в „ Преди всички”.

Темата с БНР се придвижи и в пленарната зала на Народното събрание. Българска социалистическа партия излязоха с декларация, в която упреква ръководещите, че погазват свободата на словото. Документът беше прочетен от водача на социалистите Корнелия Нинова.

От Русе министър председателят Бойко Борисов отхвърли да има каквото и да било отношение към решението за свалянето на Силвия Великова от ефир. Министър-председателят сподели още, че в четвъртък вечерта е разговарял с журналистката по телефона. Помолил да предадат и на шефа на БНР, че в случай че това решение не бъде анулирано, то парламентарната група на ГЕРБ ще инициира оставката му в Народно събрание.

"Когато научих за свалянето на Великова, аз й се обадих персонално. Може би 20 години, когато бях основен секретар, тя беше престъпна журналистка. Даже и на празници сме се поздравявали. Като чух за тази нелепост, която са сътворили, обадих й се да ми удостовери. Аз не познавам шефа на БНР, не съм го и виждал, в случай че инцидентно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, тъй като изпълнителната власт единствено дава парите, а не се меси... Все отново обаче аз съм и ръководител на партия. Това ме прави и началник на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избор. И, в случай че не поправи това безсрамие, ще отида в Народното събрание и ще желая групата на ГЕРБ да му вземе оставката ", съобщи Борисов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР