Журналистът Тауфик Буашрин беше осъден снощи на 12 години строг

...
Журналистът Тауфик Буашрин беше осъден снощи на 12 години строг
Коментари Харесай

Марокански журналист беше осъден на 12 години затвор

Журналистът Тауфик Буашрин беше наказан нощес на 12 години непоколебим затвор по обвинявания в полова експанзия, които той отхвърля, съобщи Франс прес, цитирайки неговия юрист Мохамед Зиане.
Директорът на самостоятелния ежедневник "Акбар ал Юм " беше задържан през февруари и от този момент се намира в пандиза. На 8 март той беше наказан от апелативния съд на Казабланка за трафик на хора, корист с власт със полови цели, обезчестяване и опит за обезчестяване.

Буашрин употребява правото си на последна дума преди произнасянето на присъдата, с цел да съобщи още веднъж, че е жертва на политически развой поради работата си.
49-годишният публицист, прочут с сериозното си отношение и въздействието си, можеше да получи до 20 години затвор. Адвокатите му желаеха да бъде оневинен, само че съдът го призна за отговорен по всички обвинявания. Освен затворническата присъда, той ще би трябвало да заплати компенсации на жертвите, възлизащи на 100 000 до 500 000 дирхама (9000 до 46 000 евро).

Обвинението се основаваше на две тъжби, три свидетелски показания и 50 сексзаписа, открити в офиса му при ареста. Според отбраната става дума за монтажи, само че техническата експертиза удостовери достоверността им. Защитата обаче счита, че те не разрешават да се разпознава Буашрин като лицето от записите.

Случаят мина през доста премеждия. Четири дами, които обвиняването уточни като жертви, отхвърлиха да са потърпевши. Една от тях беше наказана на шест месеца затвор, тъй като упрекна полицията, че е фалшифицирала показанията й. Други отхвърлиха да се явят в съда. В последна сметка 8 от общо 15 цивилен ищци, посочени от обвиняването, бяха приети за жертви на Буашрин и ще получат компенсации.

Много публицисти и бранители на човешките права стачкуваха през вчерашния ден пред Народното събрание в Казабланка с искане за освобождението на Буашрин. Те упрекнаха държавното управление в нарушение на свободата на словото. Според тях той е наказан поради публикации, критикуващи Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР