Журналистът Сашо Диков занесе в сряда сутринта акциите на Левски

...
Журналистът Сашо Диков занесе в сряда сутринта акциите на Левски
Коментари Харесай

Акционер ли съм или не съм?

Журналистът Сашо Диков занесе в сряда сутринта акциите на Левски в Министерския съвет в опит да ги съобщи на премиера Бойко Борисов

© Георги Кожухаров Авторът

Силвия Рибанчова е юрист в Schoenherr Джиросването на акции на " ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ " АД в интерес на премиера Бойко Борисов провокира реакции освен измежду последователите на ПФК Левски, само че и измежду юридическата общественост. В случая се касае за джиросване на краткотрайни удостоверения, инкорпориращи 86% (по информация, публикувана в медиите) елементарни поименни акции от капитала на " ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ " АД, благосъстоятелност на Георги Попов. Обикновено в практиката акции не се издават, като на тяхно място сдружението издава краткотрайни удостоверения, материализиращи правото да получиш акции дружно с всички права, произлизащи от акциите.

Въпросът, който през днешния ден вълнува всички, е притежател ли е господин Бойко Борисов на мажоритарния пакет акции на " ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ " АД, поради отхвърли му да получи джирата, издадени на негово име. Юридически видяно, отговорът е да, господин Борисов е собственик на правата по джиросаните акции, само че до момента в който прехвърлянето на акции не бъде вписано в книгата на акционерите на " ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ " АД (което по закон следва да се случи в 7-дневен период от осъществяване на джирото), министър председателят не може да упражнява инкорпорираните в акциите права.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Джирото като прийом за прекачване на поименни акции съставлява едностранна, нереална, официална менителнична договорка. В случая от изключително значение е нереалния темперамент на джирото, който обуславя съществуването на идея или съображение, което в правната теория се дефинира като типичната и непосредствена правна цел, която се преследва от страните. Изрядното от официална позиция джиро има вещнопрехвърлителен резултат, само че основанието за прехвърлянето на акции нормално се съдържа в настрана каузално правно отношение сред страните (напр. контракт за покупко-продажба, контракт за дарение). Към този миг не е известно сред господин Борисов в качеството му на приобретател на акциите и господин Георги Попов в качеството му на прехвърлител да има подписан какъвто и да е контракт, който да обуславя осъществяването на джирата.

Доктрината и правосъдната процедура, въпреки и с известни разлики, показват, че неналичието на потвърдено каузално правно отношение води до незначителност на джирото заради липса на съображение според член 26, алинея 2 от Закона за отговорностите и договорите. Последицата от тази незначителност е отпадането с противоположна мощ на подбудения от джирото прехвърлителен резултат във връзка с джиросаните акции. Това на процедура значи, че господин Бойко Борисов би могъл да изиска оповестяване на джирата, с които му се трансферират акции на " ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ " АД, за оскъдни по правосъден ред. Алтернативно, министър председателят може да джироса краткотрайните удостоверения на друго лице, което обаче още веднъж ще остави отворен въпросът за неналичието на съображение за прехвърлянето им.

То be continued
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР