Журналистът от разследващия сайт Белингкат Христо Грозев е обявен за

...
Журналистът от разследващия сайт Белингкат Христо Грозев е обявен за
Коментари Харесай

Русия обяви за издирване българския разследващ журналист Христо Грозев

Журналистът от проверяващия уебсайт " Белингкат " Христо Грозев е разгласен за търсене от Русия. Това заяви съветската организация ТАСС в понеделник.

В известие на министерството на вътрешните работи на Русия се споделя, че Грозев е търсен за нарушение на " член от Наказателния кодекс на Руската федерация ", като не излиза наяве какви тъкмо са хипотетичните нарушавания.

В края на юли тази година представител на Федералната работа за сигурност на Русия сподели в ефира на телевизионния канал " Росия-24 ", че Грозев е взел участие в опит за похищение на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му интервенцията е проведена от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал дейностите на участниците в нея.

Грозев е роден в Пловдив през 1969 година и е български жител. Русия е оповестила " Белингкат " за " задграничен сътрудник ", а активността ѝ е оповестена за " нежелана " от съветската основна прокуратура.

През септември Грозев сподели в изявление за Агенция Франс Прес, че " Белингкат " е " най-страшният призрачен сън на Кремъл ".

Сайтът е основан през юли 2014 година от английския блогър Елиът Хигинс и е основан в Нидерландия. Той специализира в публицистика, основаваща се на разбор на налични в интернет данни.

Най-известните следствия на " Белингкат " са на злополуката в Източна Украйна на самолета, правил полет МН17, при който починаха 298 души през 2014 година, отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал, както и това на опозиционера Алексей Навални. През последната година уеб сайтът се концентрира върху съветската военна намеса в Украйна, отбелязва Франс прес.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР