Журналистът Иво Божков ще бъде за втори мандат общински съветник

...
Журналистът Иво Божков ще бъде за втори мандат общински съветник
Коментари Харесай

Като слушам обещанията на Фандъкова, и се сещам за лъжливото овчарче

Журналистът Иво Божков ще бъде за втори мандат общински консултант в Столичния общински съвет. Преди четири години членът на ДСБ влезе в него като представител на " Реформаторския блок ", който по-късно се разцепи на представители на Съюз на демократичните сили и ДБГ, подкрепящи ГЕРБ, и на съветници от ДСБ, които най-често гласоподаваха като съпротива. В този общински съвет Божков влиза дружно с още 11 претенденти на " Демократична България ". Има висше обучение със компетентност " Политология ". 

 

- Г-н Божков, изборите свършиха, само че да им създадем словесна „ възстановка “. Ако „ Демократична България “ бе подкрепила гражданския претендент Борис Бонев, по какъв начин щяха да завършат те?

- Всички си слагаме този въпрос, а отговорът може би не е доста лицеприятен. В политиката, както и в историята, „ в случай че “ няма огромна стойност. От случилото се единствено можем да си вадим заключения по какъв начин идващия път да създадем нещата по-добре. Убеден съм, че профилът на претендента, който имаше капацитет да притегли целия протестен избор, излиза надалеч отвън партийната еднаквост. Късното издигане на претендент, колкото и добър експерт да е той, оказа своята роля. Кой каквото и да споделя в този момент, се видя, че това не е била печелившата формула. Безспорно резултатът на Демократична България беше добър, само че е несъмнено и че от недостигането на претендента ни Борислав Игнатов на балотаж би трябвало да се създадат заключения. Мисля, че опциите на демократичната общественост в София са надалеч оттатък това, което видяхме като гласове за „ Демократична България “.

 

- Защо при 180 000 гласа на първи тур за Фандъкова и сътрудниците й срещу 240 000 гласа за опозицията, Фандъкова отново ще ръководи и ГЕРБ отново ще има болшинство?

- Защото политическата опция не се построява за една предизборна акция, а в дълъг интервал от време. В него, дълготрайно и без хистерията на изборите, претендентът и политическата мощ показват и пазят това, което оферират на гласоподавателите. За месеца на предизборна битка нито гласоподавателите на Демократична България, нито огромна част от останалите не видяха задоволително добра фотография на града. Борис Бонев имаше безспорното преимущество да показва такава картина на града надалеч преди изборите, по тази причина и резултатът му е толкоз висок. Неговата фотография не се изграждаше по време на акцията, а беше към този момент разпознаваема и поради това за него гласоподаваха хора, които другояче не гласоподават. Видя се, че историята на индивида, който е повдигнат, е основополагаща за резултата му. Убеден съм, че голяма част от хората в София ще са непредставени в идващия общински съвет. Това се дължи в голяма степен на политическата незрялост от страна на " Спаси София ", които не издигнаха листа за съветници и по този метод осигуриха още веднъж болшинството на ГЕРБ в новия СОС. Техният максимален плюс – партийната необвързаност, се оказа решаващият плюс и за статуквото.

 

- Има ли тогава късмет новият СОС, който стартира през днешния ден, да е по-работещ и по-добре да пази ползите на жителите?

- Този общински съвет ще е доста по-труден. В предишния мандат ГЕРБ разполагаха с 30 свои и с близо 40 съветници общо с помощта на групата на патриотите и на Съюз на демократичните сили. Сега ситуацията е друго. ГЕРБ и Съюз на демократичните сили дружно имат 27 съветници. За постигане на болшинство за гласоподаване на противоречиви точки 4-мата от Вътрешна македонска революционна организация няма да са задоволителни. В това виждам късмет за отбрана на гражданския интерес. Мнозинството доста повече ще би трябвало да се преценява с рецензиите на опозицията, а Демократична България ще е съпротива на всички съмнителни решения.

Ако се върна на предходния въпрос, от разпределението на мандатите се вижда добре, че ГЕРБ не завоюваха избори, а алтернативата на ГЕРБ ги загуби. След този избор Фандъкова има доста сериозен проблем с легитимността. На втория тур тя не съумя да вземе даже 50% от гласовете на гласувалите. Мисля, че кметът би трябвало да отговори на тази липса на легитимност с безусловно съблюдаване на уговорките, поети в предизборната акция, без да излиза по никакъв метод от тях. Демократична България ще следи и ще държи доста на това. Виждам, че и интензивността на жителите от ден на ден се усилва – това ме обнадеждава.

 

- В нощта на първия тур Фандъкова призна, че е била в централата на Демократична България, като твърдеше, че там не се е говорело за гласове, а за взаимни политики в новия СОС. За промяна на администрацията и цифровизация на активността на съвета, за които и от Демократична България говорехте непрестанно преди изборите. Кога да ги чакаме?

- Като чувам тези обещания на Фандъкова, постоянно се сещам за приказката за лъжливото овчарче. В предходния съвет от две години има отчет за въвеждане на цялостна цифровизация на документите, които се оферират и гласоподават, импортиран от мен, Марта Георгиева и Войслав Тодоров. В отчета се споделя, че всички планове на документи би трябвало да се разгласяват авансово, с цел да може хората да се срещнат с тях. Така те ще могат да научават авансово за значими решения – да вземем за пример издаване на позволения за градеж, поради което по-късно постоянно се излиза на митинги и така нататък Публично ще е и кой консултант по какъв начин е дал своя вот по всяка тематика. Всички тези неща са в деловодството от две години и са добре известни и на Фандъкова, и на шефа на СОС Елен Герджиков. Нищо не направиха досега. Затова нямам доверие на думи, а ще чакам каузи. Първото нещо, което ще направя в новия СОС, ще е дружно с целия екип на Демократична България отново да внеса този отчет. Това ще е пробата, по който ще може да се разбере дали ГЕРБ имат намерение да съблюдават предизборните си обещания. Същата мярка я има и в нашата стратегия и ние ще настояваме за нея. Не се ли случи, всички думи на Фандъкова за гласност и бистрота ще са част от приказката за лъжливото овчарче.

 

- Други промени в метода на ръководство, за които ще настоявате и за които имате подозрения, че ще се случат?

Обществените поръчки са тематиката, за която твърдо нямам доверие, че ГЕРБ имат дарба и предпочитание да се обновят. Поръчките са методът, по който се разходва огромна част от бюджета на София - 1.7 милиарда лв.. Начинът, по който ще се действа за тях, ще е вторият огромен тест за ГЕРБ. Освен прозрачността, въвеждането на доста по-ясна и проследима процедура за възлагането на публичните поръчки е втората гаранция за предотвратяването на корупция. Комисията „ Орлин Алексиев “ би трябвало да бъде закрита, а в случай че не, всички нейни протоколи и разисквания би трябвало да се разгласяват онлайн. Именно тази комисия взема решение за ресурса на града, от основно значение е по какъв начин тя ще продължи да съществува, откакто физически Алексиев към този момент няма да е в СОС.

 

Демократична България и Българска социалистическа партия ще са най-големите опозиционни групи в идващия СОС. Мислите ли, че ще намерите общ език против ръководещите?

- Хубавото на локалната политика е, че доста рядко опира до идеология. Когато става дума за бистрота при консумиране на общите пари, не си ляв или десен, а си почтен или злоумишлен. Мисля, че никой отвън самите участници в порочните схеми няма подозрение, че сегашният модел на отдаване на публични поръчки би трябвало да бъде разрушен. Той води до некачествени поправки, до злоупотреби, до това, което видяхме с Евгени Крусев – замяна на документи и на процедури в интерес на един от участниците. Това, че разбрахме за този проблем, не значи, че е единственият. С Българска социалистическа партия идеологически постоянно ще сме разнообразни, само че като жители би трябвало да сме нетърпими по отношение на злоупотребите.

Смятам, че това, което ще кажа в този момент, ще бъде казано и от цялата ни група в СОС. Моделът, прочут още от времената на Софиянски – „ всички на масата “, за всекиго по нещо, с цел да няма недоволни, който действа и по времето на ГЕРБ, няма повече място в София. Тази болница е на Българска социалистическа партия, а тези пазари са на някой от Реформаторския блок – това е един от пороците в ръководството на града, с които ще се борим. Групата ни е от 12 индивида, само че това не е малко, когато се бориш не за разпределение на порциите, а за въвеждане на механизми за транспарантно и заслужено потребление на публичните средства. Защо сега огромни строителни компании кърпят дупки по улиците на София? Това не е свойствена за тях активност, те строят автомагистрали. Защо не бъде подсилен дребният и междинен бизнес да прави това? По предложенията, които внасяме, ще ни познаете.

 

- „ Демократична България “ излъчи 8 районни кметове, които към този момент приказват за по-голяма финансова автономия. Как ще принудите ГЕРБ да я даде, откакто по този начин ръководещите награждават комфортните и санкционират неуместните районни кметове?

- Започваме мощна атака за децентрализация и даване на действителна власт на локално равнище. Така е в Европейски Съюз, по този начин би трябвало да е и при нас. Най-належащите проблеми са пред дома на всеки от нас – улицата, тротоарът. Кметът на региона би трябвало да получи опция да се оправя с тях, като районните кметства би трябвало да получат финансова самостоятелност. А не да зависят от пирамидалната конструкция на Столичната община. Това също е доста съществено предизвикателство в София и ще бъде измежду главните ни цели за смяна в идващия мандат на общинския съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР