Журналистът Иван Бакалов коментира политическия тупик специално за Dir.bg. Изборите

...
Журналистът Иван Бакалов коментира политическия тупик специално за Dir.bg. Изборите
Коментари Харесай

Иван Бакалов: Вината за провала на кабинета е колективна - не само на Трифонов, а и на ДБ и ИБГНИ

Журналистът Иван Бакалов разяснява политическия тупик особено за Dir.bg. Изборите не са нещо неприятно, само че идващите няма да възпроизведат същата настройка поради разочарованието на хората от новите обединения, счита анализаторът. Вината да стигнем до трети парламентарен избор пък ще е групова на партиите на смяната - Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ, безапелационен е той. Партията на Слави Трифонов има държание на младеж, само че няма да танцува единствено едно лято, предвижда още Бакалов. Според него избори две в едно наесен ще са срам за президента, само че по-скоро няма да се случи.

- Губене на време ли е трети мандат, поради обстоятелството, че в Народното събрание е " всеки против всеки "?

- Няма метод да не се мине през мандати. Така е по Конституция. Сега е ред на втората по величина партия, третият мандат е за тази, която избере президентът. Може и да даде на по-малка партия, в случай че има шансове за сформиране на държавно управление. От Демократична България и " Изправи се БГ! Ние идваме! " нещо намекнаха, че може при тях да отиде мандатът.

Аз не знам преди избори президентът Радев да прескочи Българска социалистическа партия - ще бъде неловко за него. Но той има по-широка поддръжка сега и в случай че шансът да се направи държавно управление, е да иде в идващия, що не! Но въпреки това, Демократична България разгласи, че няма да поддържа държавно управление на Българска социалистическа партия. Значи Българска социалистическа партия предлага служебния кабинет, нещо, което желаеха и " Демократична България ". За да каже Демократична България, че няма да го поддържа, влиза в някакво несъгласие, което аз не мога да схвана.

- Има Такъв Народ също няма да поддържа трети мандат, в границите на който чакаме издигане на служебното държавно управление, те нападат служебните министри на Радев, а в това време оповестиха, че го поддържат за втори мандат. Тук не виждате ли несъгласие?

- Партията " ИТН " са младежи в политиката и се държат като младежи. От тях не можем да чакаме зряло политическо държание. Въпросът е в останалите, които преговаряха с тях. Защото те бяха най-голямата партия в Народното събрание. И отсега нататък ще бъдат огромна партия в Народното събрание. Тя е нереализирала се политическа мощ и до момента в който не се осъществя отчасти най-малко, няма да има отлив и отчаяние. Правят си илюзии тези хора, които считат, че - край, свършено е към този момент, тъй като се е появил някакъв по малкия екран от тях явно несъответстващо да приказва.

- Вие не смятате, че те ще танцуват единствено едно лято?

- Не, по-скоро " Изправи се БГ! Ние идваме! " са покрай танцуването за едно лято, тъй като Мая Манолова по писклив популизъм извънредно припомня на Яне Янев, който се задържа в два Народното събрание, само че в този момент изборите са по-начесто и не знам дали третия път ИБГНИ ще влязат в Народното събрание.

- Те ли единствено са губещите от нови избори?

- Според мен никой не печели. Добре е, че едно неутрално държавно управление, какъвто е служебният кабинет, на което не му тежат обвързаности с партии, ще продължи по-дълго да ръководи. Не е ужасно и с бюджета, а проекта за възобновяване може да го внесе и служебното държавно управление.

- Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова за какво не престават да упорстват за трети мандат, в случай, че няма да бъдат подкрепени от Има Такъв Народ и Демократична България?

- Те са третата политическа мощ и си упорстват за себе си - " ние желаеме да предложим служебния кабинет ". Те го оповестиха от дълго време, а Демократична България и ИБГНИ пък не желаят да поддържат на държавно управление на Българска социалистическа партия. И в този момент въпросът е следният - в случай че президентът даде мандат на Българска социалистическа партия, те ще предложат служебния кабинет, другите ще изпаднат в неловкото състояние да откажат да го поддържат служебния кабинет и ще си понесат негативите. Както Има Такъв Народ не желае служебния кабинет, и си понася някакви негативи.

Ако даде на Демократична България мандат президентът, те ще предложат същото, което и Българска социалистическа партия. И тогава пък Българска социалистическа партия ще бъде принудена да поддържа това, тъй като го е предложила тя. Въпросът е следният и той е доста обикновен: Не може да има държавно управление без Българска социалистическа партия, без Има Такъв Народ и тези две дребни партии. Те могат единствено четирите да създадат държавно управление. Няма различен метод. Може да се създадат някакви комбинации, в случай че излязат една част от тях от залата, кворумът слезе по-надолу, тогава може да се избере държавно управление с по-малко гласове и така нататък Но действително това беше ясно и преди изборите през април, и преди тези през юли - че държавно управление може да има анти ГЕРБ, тъй като гласовете бяха анти ГЕРБ, изключваме Движение за права и свободи, те са по-скоро един непряк политически индивид. На всички тези партии беше ясно, че могат да създадат държавно управление единствено дружно. Дали това ще е коалиция сред две и ще ги поддържат другите, има разнообразни форми. Това беше ясно и преди, и в този момент ще си го потвърждават трети път с нови избори. Защото е доста евентуално изобщо да няма държавно управление.

Какво може да се чака? 70 депутати са Българска социалистическа партия и Демократична България, в случай, че Демократична България не желае да ги поддържа, и още 13 са ИБГНИ. Могат ли да създадат нещо с 83 депутати? Какво могат да създадат тъкмо? И ще се карат кой да вземе мандата?! Според мен зрялото политическо държание беше те да договарят деликатно с Има Такъв Народ, както споделих, те са новосформирано непринудено придвижване, не може да се чака от тях зряло политическо държание, само че другите са партии и политици с опит. Те трябваше да намерят някаква формула с Има Такъв Народ. Ако бяха поискали коалиция, дано да я откаже партията на Слави Трифонов. Но подобен вид останалите трябваше да предложат.

- Грешка ли беше, че Трифонов се вслуша в публичната реакция при лансирането на проектокабинетите си, или пък, че не се вслуша?

- За него седи същият въпрос - Слави Трифонов няма никакъв различен метод да прави държавно управление, с изключение на с тези три партии. Той също съобщи, че няма да поддържа Българска социалистическа партия и не желае поддръжка от Българска социалистическа партия. Е, по какъв начин да стане? Това са хлапашки работи, които, да речем, можеш да очакваш от Има Такъв Народ, само че от другите не би трябвало да е по този начин.

- По този метод ние до безспир ще произвеждаме същото на последващи избори?

- Не е до безспир. Сега гласоподавателят ще си направи заключения - дали да ги избира тия, откакто те са безплодни в опитите си да създадат държавно управление, или да избера някои други. Резултатът ще бъде на идващите избори през есента, че ще се качи резултатът и на Българска социалистическа партия, и на ГЕРБ, тъй като те са обичайни партии и имат дългогодишно наличие към този момент, и са посочили някакво политически трайно държание. Аз не споделям какво е хубаво или неприятно, споделям какво би могло да се получи. Защото неналичието на държавно управление е групов неуспех - двете партии Демократична България и ИБГНИ някак го трансферират напълно на Има Такъв Народ, само че това е групов неуспех за трите. Те си споделят виновността за това, че няма държавно управление.

- Заплаха ли са избори две в едно?

- Това ще е доста конфузно състояние. Веднага ще се чуят гласове - но какво ще хабим пари, би трябвало да са едновременно. Ама президентските избори би трябвало да са чак през ноември. Ние до ноември не знам дали ще можем да изкараме, президентът би трябвало да разпусне Народното събрание. След още две седмици ще стане ясно, че държавно управление няма да има. Да речем, до края на тази седмица ГЕРБ ще върне мандата. После ще стартират едни съвещания, ще тупкат топката по-дълго. И тогава президентът би трябвало да разпусне Народното събрание, почти след две седмици. И като го разпусне, има парламентарен период по кое време ще дефинира дата на избори. И тя няма да съответствува с тази на президентските най-вероятно. И става една... Аз персонално считам, че избори нагъсто е добре, не сме единствените.

- Но в този случай обстановката е по-комплицирана, тъй като служебният кабинет е на президента, а и той отива на избори.

- Да, по този начин става. И с това ще се спекулира доста, само че президентът няма да е отговорен за тази работа, тъй като партиите не се схванаха. Два пъти избори през два месеца и не се схванаха за държавно управление. Хайде, трети път в този момент. Аз все давам Израел за образец имаха за две години четири пъти избори, ние сме на път да ги надминем. Но мисля, че идващия път ще се промени малко обстановката. Има площад за нова партия, да вземем за пример. Някои си мечтаят за президентско ръководство. Първо да кажем, че това са такива фантазии, които няма да се осъществен. За президентско ръководство би трябвало първо Велико национално заседание и смяна в Конституцията с конституционно болшинство. Това значи 2/3 от гласовете в бъдещото Велико народно събрание - това е невероятно. Който си прави илюзии, да си пропагандира във Facebook. И го свързват с Радев, тъй като той е добър президент и нали, дай президентска партия. Ами на следващия ден може да е различен, може да е Плевнелиев, да кажем.

- И на какво Ви наподобява цялата обстановка сега, следим казус след казус?

- На орел, рак и щука. Това е обстановката. Повечето хора в градовете живеят в блок и вървят на заседание на домсъвета. Събира се етажната благосъстоятелност и би трябвало да се гласоподават три точки - на третото изявление стартират да се прекъсват, да се надвикват, някой да упреква някого и да напомня случки отпреди 10 години. И в следствие, след два часа кавги, не са способни да гласоподават три точки. Всеки подобен домсъвет е като смален модел на България и нейния парламент. Ситуацията е израз на нашия нрав.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР