Журналистът и водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ

...
Журналистът и водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ
Коментари Харесай

Журналист се оплака от Волен Сидеров: Потъпкал свободата на словото

Журналистът и водещ на предаването "Вяра и общество " по Българска национална телевизия Горан Благоев изпрати Открито писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. В него той изрично показва, че депутатът и ръководител на парламентарна група Волен Сидеров е направил опит за жестоко потъпкване на свободата на словото и за интервенция в кадровата политика на Българска национална телевизия, която по закон е самостоятелна от Парламента институция.

Преди два дни Сидеров, гостувайки по Българска национална телевизия на Емил Кошлуков, атакува Горан Благоев поради персоналната му позиция във връзка гостуването на съветския патриарх Кирил у нас.

Сидеров назова журналиста "манипулатор ", "агент на соросоидни общества " и "вреден за българското общество ".

Според Горан Благоев с дейностите си водачът на "Атака " е нарушил три члена на Конституцията.

Благоев упорства Караянчева и Народното събрание да се разграничат по безапелационен и допустим за парламентаризма ни метод от държанието на Сидеров.

Откритото писмо е входирано в Народното събрание.

Ето и цялостният текст на писмото:

Уважаема госпожо Караянчева,

Обръщам се към Вас в качеството Ви на ръководител на висшата законодателна институция на Републиката, която е призвана да брани достолепието и правата на всички български жители.
На 12 март т.г. депутатът и ръководител на ПГ „ Обединени патриоти” Волен Сидеров взе участие в предаването „ Още от деня” по БНТ-1 с водещ Емил Кошлуков. Още при започване на диалога той си разреши да насочи по мой адрес квалификации и обиди, които по никакъв метод не съм провокирал нито с изявление, нито с персонално отношение към него до този миг.

Ето и самият диалог:
Емил Кошлуков (водещ): Добър вечер на Волен Сидеров. Подозирам, че желаете да кажете нещо по тематиката, която коментирахме с Шаренкова и Горан Благоев?
Волен Сидеров (гост): Кой е тоя Горан Благоев?
Емил Кошлуков (водещ): Водещият на „ Вяра и общество”.
Волен Сидеров (гост): Сериозно? Все още ли?
Емил Кошлуков (водещ): Продължава да бъде.
Волен Сидеров (гост): Това е един човек, който от дълго време манипулира българското общество през Българската национална телевизия. Според мен този човек е сътрудник на соросоидните общества. Такива хора са нездравословни за българското общество.”

Г-жо Караянчева,
Като публицист с повече от 25-годишен стаж постоянно съм считал, че хората от нашата колегия не сме и не можем да бъдем „ свещени персони”, че и ние можем да позволяваме неточности и респективно – да бъдем подложени на критика основателно и аргументирано от нашите фенове, читатели, слушатели... И това не би следвало да се възприема като посягане върху свободата на словото, обезпечена на всички нас от Конституцията на Република България. Но когато един народен представител и ръководител на парламентарна група си разрешава да насочва обидни квалификации и рецензии, които не почиват на каквато и да било аргументация; когато по адрес на публицист и водещ на една национална медия се слага въпросът „ Все още ли води своето предаване?”; когато този публицист е разгласен за „ манипулатор”, „ сътрудник на соросоидни общества” и „ нездравословен за българското общество”, тогава тези думи значат единствено две неща: опит за жестоко потъпкване на свободата на словото и за интервенция в кадровата политика на Българска национална телевизия, която по закон е самостоятелна от Парламента институция.
Със своето изявление в „ Още от деня” на 12 март т.г. господин Сидеров си разреши да наруши най-малко три члена от Върховния закон на страната ни: Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или лимитиран в правата си заради своите убеждения...; Чл. 39. (1) Всеки има право да показва мнение и да го популяризира посредством слово - документално или устно, посредством тон, изображение или по различен метод.; Чл. 40. (1) Печатът и другите средства за всеобща информация са свободни и не подлежат на цензура.
Какво чувство остава в обществото, когато един народен представител, който се е клел в Конституцията, я нарушава обществено? Не петни ли по този метод достолепието на българския парламент? Не прави ли неприятна услуга на управлението на Българска национална телевизия, защото оттук насетне всеки опит за прекъсване на предаването „ Вяра и общество” и свалянето ми от екран ще се пояснява като политическо кадруване в една самостоятелна по закон институция?
През последните две седмици господин Волен Сидеров си разреши подобен неприемлив звук и към сътрудниците Иво Никодимов (водещ на утринния блок на БНТ) и Цветанка Ризова (водещ на предаването „ На четири очи” по бТВ) на 8 март т.г. Във всяка цивилизована, правова и демократична страна, когато един национален фаворит и политик от ранга на господин Сидеров си разреши сходно държание, той неизбежно понася съответните морални и правни наказания. Още повече че неговата изява в предаването „ Още от деня” провокира вълна от многочислени, само че еднопосочни реакции, които показват изрично неприемане на държанието и изрече му (прилагам три от тях).
Надявам се, уважаема г-жо Караянчева, персонално Вие и сътрудниците Ви да покажете на обществото, че българският парламент е парламент на една цивилизована, правова и демократична страна. Като ръководител на институцията, с която господин Сидеров се намира в трудови правни отношения, чакам да се разграничите от държанието му по безапелационен и допустим за парламентаризма ни метод. В противоположен случай ще дадете още един мотив родината ни да продължи да заема нежеланото 109-о място в света по съблюдаване на независимост на словото съгласно изследването на „ Репортери без граници” за 2017 година Както Ви е известно, ние сме единствената страна-член на Европейски Съюз с такава позиция. Тя, съгласно Вас, почтена ли е?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР