Журналистът и преводач с няколко спомена за времето на Берлинската

...
Журналистът и преводач с няколко спомена за времето на Берлинската
Коментари Харесай

Еми Барух: Всяка историческа епоха идва със своя лабиринт от стени, преодоляването им е въпрос на характер

Журналистът и преводач с няколко загатна за времето на Берлинската стена, предизвикани от новия документален филм на " Агитпроп " " Най-сладкото "

Какво беше първото, което ви мина през разум, когато гледахте " Най-сладкото "?

Много ми хареса тази мозайка от истории - когато се приказва през детайла на битовото, тогава има компактност, другояче ще приказваме единствено с клишета.

Можем ли да си позволим романтиката на " сладките мемоари " от предишното?

Подмяната на действителността е разследване от неналичието на схващане за историчност, от подмяната на езика, от всеобщата слабохарактерност, заради която ние (ние ли?) не описваме личните си провали, нито признаваме измените, нито паденията си

Спокойствие или ограничавания е подреденият живот преди 1989-а година?

Онази част от националното голям брой, която се " разпознава " с българската сентенция за сабята и преклонената глава, евентуално харесва " подредения живот " преди 89-а. Това национално голям брой нито е роптало, нито се е съпротивлявало против неналичието на независимост, против тоталитарната система, против лицемерието на тези години. Без негово присъединяване стана рухването на Живков. Националното голям брой посрещна с малко изненада и малко ужас промяната на системата, която му се яви като пратка със сбъркан адрес. Впрочем същото национално голям брой и през днешния ден не се съпротивлява против неналичието на правов ред в България, нито против вариациите на локалната квази-демокрация.

Колко висока бе Берлинската стена? Разкажете истории на хора, съумели да прескочат ограничаващата линия сред Изтока и Запада преди 89-а.

За Герхард Айферт размерите на " Берлинската стена " са колкото полосата сред българо-турската граница. Той прави несполучлив опит да я прескочи през 1967 година. Залавят го и на 2 септември го изпращат в софийския затвор. Помни своя надзорник. Някой си Николов След залавянето, беглецът е превозен в Германска демократична република за осъществяване на присъдата. Преди две години Герхард дойде в България, с цел да търси другаря Николов. И да му благодари, поради човешкото отношение по време на престоя му в пандиза.

" Берлинската стена " на Елена Попова и Любен Бойков е висока колкото спешната стълба на един ТУ 154 на Аерофлот, от който двамата скачат върху заснежената писта на Нюфаундленд по време на техническото кацане на самолета на път за Куба. Тяхната история би могла да бъде снимана покадрово, а саундтракът на сцената би бил някакъв микс от " Годишните времена " и кресчендото на стюардесата, хванала двугодишната им щерка Ана, в опит да я издърпа от ръцете на майката и да ги спре. Тази съвсем Брехтова сцена има хепи енд: скоро след " скока ", в професионалната биография на двамата художници стартират да се подреждат галерия след галерия. Канада става техен дом за повече от четвърт век. Платната на Елена и скулптурите на Любен са част от частни и държавни галерии и сбирки от Канада, Съединени американски щати, Австралия, Италия. Днес Елена и Любен живеят в Сицилия.

Всяка историческа ера идва със своя лабиринт от стени. Тяхното превъзмогване е въпрос на темперамент, на малко шанс и на схващане за задача. Има хора – не са доста – за които такива стени не съществуват. Независимо от географските координати, на които им се е случило да се родят. Мъжество на разсъдъка, би споделил Румен Димитров, който – поради тези в низините на стените преди време също напусна България.
Всъщност стените са тъкмо толкоз високи, колкото е интимното схващане на индивида за персонално достолепие и професионална честност.

А Берлинската? За някои тя въобще не е разрушавана

Какво помнят и какво не би трябвало да не помнят младите и учат ли се от грешките на тези прeди тях?

Трябва да минат 40 години и всички, които са живели в иго, да изоставен земния свят, преди да стартира диалогът с младите

Вижте целия филм на " Агитпроп " " Най-сладкото ", отдаден на 30 години от рухването на Берлинската стена, на thesweetest.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР