Журналистът и критик на саудитския престолонаследник беше убит на 2

...
Журналистът и критик на саудитския престолонаследник беше убит на 2
Коментари Харесай

Опитите на Белия дом да приключи дебата за Хашоги отново удариха на камък

Журналистът и критик на саудитския престолонаследник беше погубен на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

" Трябва преднамерено да си затваряш очите, с цел да не стигнеш до заключението, че това е оркестрирано и проведено от подчинени на Мохамед бин Салман и че той е бил директно обвързван в убийството на господин Хашоги. "
Линдзи Греъм, сенатор от Републиканската партияАдминистрацията на Доналд Тръмп още веднъж не съумя да завърши дебата към убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги, както се надяваше. Във вторник вечерта в стеснен състав представители на двете партии изслушаха шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл, която даде класифицирани сведения по случая. Планът на Белия дом беше Хаспъл да приказва пред дребна група сенатори вместо пред целия Сенат, само че това не даде търсения резултат и даже рикошира върху Белия дом, откакто сенатори от двете партии показаха разочарованието си от позицията на Съединени американски щати по въпроса.

" Трябва преднамерено да си затваряш очите, с цел да не стигнеш до заключението, че това е оркестрирано и проведено от подчинени на Мохамед бин Салман и че той е бил директно обвързван в убийството на господин Хашоги ", разяснява републиканецът Линдзи Греъм, като към позицията му се причислиха и други.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Съмненията се усилват

Републиканецът и ръководител на комисията по интернационалните връзки Боб Коркър съобщи, че няма никакви подозрения, че Мохамед бин Салман стои зад убийството на Хашоги. Миналия месец Кокрър и демократът Боб Менандес внесоха иск по закона " Магнитски " Белият дом да проверява случая убийството на Хашоги. Заедно с Греъм тримата сенатори принадлежат към огромен лагер в двете партии, който счита, че Съединени американски щати би трябвало да подхващат още дейности против Саудитска Арабия.

Въпреки това от Белия дом не дават сигнали президентът Доналд Тръмп да е трансформирал позицията си по въпроса. Миналия месец Тръмп съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да поддържат Саудитска Арабия без значение от това какво тъкмо се е случило в саудитското посолство в Истанбул. В изключително цинична тирада президентът Тръмп акцентира на икономическите ползи на Вашингтон и съобщи, че няма по какъв начин да знаем какво тъкмо се е случило. Тръмп посочи, че вероятни 450 милиарда $ саудитски вложения в Съединени американски щати и поддръжката на Рияд за американските наказания против Иран са задоволителна причина Вашингтон да не се меси. Точно с тези думи президентът провокира гнева на републиканци и демократи, а в този момент показанията на Хаспъл дават на сенаторите спомагателни учредения да са ядосани.

А дейности?

Изказванията след чуването са знак за това, че има политическа воля за по-сериозно санкциониране на саудитския режим. Пред медиите Греъм съобщи, че ще изпрати мнение, че Бин Салман е забъркан в убийството на Хашоги, преди демократите да поемат контрола над долната камара на Конгреса при започване на 2019 година " Не мога да поддържам продажбата на оръжия на Саудитска Арабия, до момента в който той е на власт ", разяснява Греъм.

" Няма да разясня наличието на чуването, само че ще кажа, че то ускори потребността от мощен отговор на убийството на Джамал Хашоги ", разяснява демократът Чък Шумър. Шумър също по този начин прикани шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл да приказва пред целия Сенат допустимо най-скоро.

Освен прекъсване на оръжейни доставки за режима на Мохамед бин Салман Съединени американски щати може да отдръпват поддръжката си към военните дейности на Саудитска Арабия в Йемен. А всичко това е на фона на загубата на политическа легитимация, която Вашингтон сега обезпечава на Рияд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР