Журналистът Григор Лилов призова от профила си във фейсбук да

...
Журналистът Григор Лилов призова от профила си във фейсбук да
Коментари Харесай

Журналистът Григор Лилов: Време е за ден на национален срам!

Журналистът Григор Лилов прикани от профила си във фейсбук да бъде въведен ден на народен позор. В поста си той визира митингите в Румъния и фотографията с хорото в едно от рилските езера.

Ето какво написа той:

" ВРЕМЕ Е ЗА ДЕН НА НАЦИОНАЛЕН СРАМ:
" Робството държи малко на брой, мнозина се държат за него " (римският мъдрец Сенека)

Нещата стоят по този начин: в прилежаща Румъния 100 хиляди стачкуват два дни (бел. към този момент три дни) против корупцията и ръководството на левите, а у нас 400 души друснали хорце край „ Бъбрека “ за връх на Гинес. Трябва да си в действителност цялостен глупак да не се замислиш защо иде тирада.
А иде тирада за следното.

От няколко години Румъния ни задмина по всички индикатори, по които преди бяхме равни или даже им водехме. Най-вече по тези, които сформират стандарта на живот. 
Само един образец: През 2010 година доктор Раед Арафат предлага нов модел за незабавната помощ. През 2013 година резултатите са такива, че Евростат дефинира това звено на румънското опазване на здравето за водещо в Европа. Дванайсет страни почват да ползват румънския опит. Когато доктор Арарат е освободен от поста в здравното министерство, в цялата страна избухват митинги в негова отбрана.

Само през 2017 година близо 870 румънски политици, министри, зам.-министри, кметове, депутати, общински съветници, висши служители и прочие са получили ефикасни присъди.

По качество на опазването на здравето през последните три години Румъния е изкачила четири места в границите на Европейски Съюз. Ние сме твърдо на последното.

Какво става у нас?

*** Последни сме по всички стандарти, определящи качеството и продължителността на живота и сме първенци по смъртност.
Но… Но другаде ни е силата.
*** Български връх за Книгата на Гинес сложиха в Козлодуй. 42 танцьори изиграха 22 български хора за 76 минути.
*** Зверино конкурира Калофер в сегмента на мъжките хора в ледени води. Атакува Гинес.
*** Старозагорка нападна Гинес с 12-метрова мартеница.
*** Ученици от Русе сложиха връх за Гинес с най-дългата мартеница.
*** Видин усъвършенства върха на Русе за най-дълга мартеница.
*** За Гинес се бори мартеница от Нова Загора…
*** 550 чиновници (от огромна компания у нас) аплайваха за връх на Гинес като се пробваха да подредят най-голямата фигура от стъклени бутилки. (Сигурно дълго са упражнявали по купони като са въртяли бутилка в онази игра за събличане и целувки.)
*** 4 000 души се подредиха на варненския плаж и образуваха ДНК верига, с която желаят да влязат в Гинес.
*** В Пазарджик сътвориха 1015-метрова дървена скамейка, на която могат да седнат 2020 души.

Друг обичан народен „ спорт “, с изключение на пехливанските битки по съборите е пресъздаването на подиуми от историята ни. Бутафорни хайдути, войводи и комити...

* Над 100 участника пресъздадоха боевете на Шипка.
* Група локални патриоти пресъздадоха залавянето на Левски в Къкринското ханче. 
* Млади и по-възрастни мъже пресъздадоха убийството на Георги Бенковски на 12 май в Тетевенския балкан.
* Родолюбци пресъздадоха борбата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на Бузлуджа.
И тъй наречените и така нататък

В последното хоро за Гинес в Рила край езерото „ Бъбрека “ се хванали 400 българи. Не единствено играли хоро, ами влезнали с потурите и обувките в кристалното езеро - щот` са баш бабаити. С мозък на пиле. 
Ашколсун. Вероятно изпитото количество бира и изплюсканите мръвки по-късно също е било почтено за Гинес.

В Букурещ след първите конфликти на жандармерията с протестиращите над 440 души са ранени и откарани в лечебни заведения. Но румънците не се уплашиха, не ревнаха за нарушени права и принуждение, а на идващия ден излязоха още веднъж.

Наистина ли всичко у нас е толкоз готино, животът прелестен, спокоен и удобен, а корупцията и престъпността пречупени, че ни остана единствено да се забавляваме? 
Наистина ли се кефите да сте херои в дебилиади? Затова ли крещите „ Бъл-га-ри, ю-на-ци! “ във връзка и без мотив? В същото време статистиката регистрира, че сме най-недоволните, най-отчаяните в Европа. Как се връзват тези неща, бе, хора, в случай че не става дума за пандемия на инфантилността. 
Нормален народ ли сме или идиоти?

Някаква злокобна клоунада се разиграва зад хорАта, мартениците, шишетата, патриосценките с бум-бум, потури, калпаци и шишанета, а популацията като упоено или пияно - нищо не види. 
Зомбита или страхливци?

Нормалните хора, че даже и полуидиотите, изпитват позор, когато сглупят за нещо. Тук - не. Затова не е задоволително да обявим Ден на народен позор. Не стига. Нужен ни е Всеки Ден на народен позор. 
----- от Фрог нюз Борис Петков

--------------------------------
Бел.
В страната сега има най-малко няколко големи корупционно-мафиотски кавги: да вземем за пример от политическото застъпничество десетилетия наред над гангстера Митьо Очите до изчезналите милиарди долари от биткойните. 
Скандалът с хорото е " изместване на тематиката " от значимото към маловажното: 
---- тъй като нагазването в езерата е върхът на айсберга: да вземем за пример там има черни пътища, по които псевдотуристи катерят Рила с джипове, включително и доста десетки и десетки коли в деня на хорото, само че никой не стачкува против това; 
---- изместване е на тематиката, тъй като в тази ситуация с хорото става дума не толкоз за национализъм, а за правене на бизнес; ------- изместване е на тематиката, тъй като това " езерно " хоро е част от рекламен туристически клип за България, обезщетен от България; 
---- изместване е на тематиката, тъй като и идиота по пътищата, и идиота в планината, и идиота във властта нямаше да ги има, в случай че не беше корупцията и беззаконието у нас! 
Мълчанието ни за тях, примирението ни с тях еднопосочно ни дефинира като националност (именно националност, а не нация) от идиоти и страхливци.

Според мненията в мрежата половината от хората не виждат кой знае какво да се е случило, другата половина - виждат единствено това, примижавайки с другото си око, с цел да не видят в действителност огромното, заплашващо не няколко рилски езера, а самото битие на нацията. 
Онова огромно, от което се раждат всички такива дребни " нещица "! "

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР