Журналистът Григор Лилов коментира ситуацията между Индия и Пакистан. Ето

...
Журналистът Григор Лилов коментира ситуацията между Индия и Пакистан. Ето
Коментари Харесай

Журналистът Григор Лилов обясни какво да очакваме от войната между Индия и Пакистан! И двете са ядрени сили, а САЩ и Русия застават зад...

Журналистът Григор Лилов разяснява обстановката сред Индия и Пакистан. Ето какво написа той във фейсбук профила си:

" Въздушни сражения и престрелки по границата
ВОЙНА МЕЖДУ ИНДИЯ И ПАКИСТАН?
*** И двете страни имат нуклеарно оръжие

Пакистан разгласи, че е свалил 2 индийски самолета, като водачите (2) на единия от тях са невредими и арестувани. 
Индия разгласи за свален 1 индийски аероплан. 
Сегашната стрелба е продължение на вчерашната, когато Военновъздушни сили на Индия бомбардираха цели в Пакистан - лагери на терористична организация " Джаиш и Мохамед ", която на 14 февруари извърши атентат в Кашмир и умъртви 44 индийски военни.

В отговор на това през днешния ден Пакистан е атакувал от въздуха цели в Индия, разгласи формален пакистански представител. Имало е и престрелки по границата. Според индийски източници са убити 4 пакистански бойци и 10 ранени, индийците имат 5 ранени. Свалени са и хеликоптери.

Последните вести са, че въздушното пространство над региона беше закрито за цивилен полети и от двете страни. Въоръжените сили и на двете страни са сложени в цялостна бойна подготвеност.

Русия и Съединени американски щати посъветваха двете страни да прекратят военните дейности и приканиха за деескалация на напрежението. Но в този момент и Москва, и Вашингтон нямат доста благоприятни условия да им влияят заради ангажираността им с други проблеми.

****
Двете страни имат спор за територии в Кашмир от 1948 година и са водили няколко войни. Кашмир е разграничен на три - сред Индия, Пакистан и Китай, като Пекин също има териториални искания към Индия.

Индия и Пакистан са водили 3 войни, като последната сред тях беше през 1971 година Като разследване през 1972 Пакистан загуби Източен Пакистан - това, което през днешния ден се назовава страната Бангладеш. Всичките войни започнаха с такива произшествия.

По оценки Индия разполага с към 140 нуклеарни бойни глави, Пакистан - с близо 150. Според справочника " Милитари баланс " двете страни имат еднакъв брой пускови установки - по към 60 за стратегически ракети, както и други за ракети с дребен и междинен обхват. 
По други оценки нуклеарният капацитет на Индия е 180 бойни глави. 
Индийската балистична ракета Agni-3 е с далекобойност 5 000 км, пакистанската Shaheen 2 - с 2000 км. Но при възможни нуклеарни удари ще има радиацитнно замърсяване над цялата планета.

В региона на стандартните въоръжения Пакистан доста отстъпва на Индия: армии надлежно 1.4 млн. и 650 хиляди, танкове 3500 и 2500, бойни самолети - 650 против 425. Индия е с изрично предимство във военноморските сили, като включително има и авионосец.

Най-верният съдружник на Пакистан към този момент не са Съединени американски щати, а Китай, несъгласията с който ангажират значима част от военния капацитет на Делхи. Индия също преориентира политиката си и към този момент не разчита само на Русия, а развива необятни връзки, включително и военни със Запада.

 



ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР