Журналистът Джан Дюндар заяви пред турската редакция на Дойче веле“,

...
Журналистът Джан Дюндар заяви пред турската редакция на Дойче веле“,
Коментари Харесай

Журналистът Джан Дюндар: След посещението на Ердоган в Германия се притеснявам още повече за живота си

Журналистът Джан Дюндар съобщи пред турската редакция на „ Дойче веле “, че след визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Берлин се опасява още повече за живота си.

Дюндар посочи, че се тревожи и за живота на брачната половинка си, на която не се разрешава да напуща Турция.

На въпрос – дали усеща по-голям риск за живота си, откакто на взаимната конференция с канцлера Ангела Меркел турският президент го окачестви като „ сътрудник “ и изиска екстрадицията му, отговорът на Дюндар е: „ Разбира се “ и добавя:

„ Помислете си, в страната идва един президент и упреква даден публицист, че е сътрудник или терорист. Какво очаквате? Както Ердоган, по този начин има и хора, които желаят да се повдигнат в очите на държавното управление като санкционират публицистите, ние го преживяхме в Турция. Пред постройката на съда аз бях атакуван от въоръжен мъж и той предходната седмица беше освободен без да получи никакво наказване. Това е един тип окуражаване. “

„ Разтревожен съм за сигурността на брачната половинка ми “

Дюндар показва и безпокойството си по отношение на сигурността на брачната половинка си Дилек Дюндар, която се намира в Турция и има възбрана за овакантяване на страната с думите:

„ Съпругата ми един тип е заложничка. Ердоган я държи в Турция без да има причина, с цел да ме санкционира. Разбира се, и за нейния живот има риск като всички останали. Ето тази липса на правов ред се опитваме да разбираем на света. Турция към този момент не е правова страна, там няма правосъдна система и при тези условия единственото нещо е да се борите. “

Попитан по какъв начин дефинира думите на Ердоган по негов адрес, който го назова „ изменник, сътрудник и терорист “ Дюндар споделя следното:

„ Моят отговор е, че той е измамник. “

Според Дюндар в Турция нито един измежду затворените публицисти не е терорист.

„ Те са упрекнати в това, че огласяват държавна загадка, пишат против държавното управление, подлагат на критика политиките на властта или са наказани поради това. Те са публицисти, а не терористи “, добавя Дюндар.

От друга страна, в изявление за немската RBB Джан Дюндар акцентира, че след визитата на Ердоган в Германия заплахата за живота му се е нараснала и немските управляващи подхванали съществени ограничения за гарантиране на сигурността му.

През май 2017 година Джан Дюндар беше наказан на 5 години и 10 месеца отнемане от независимост с обвиняването, че е „ огласил секретни държавни документи “, защото вестник Джумхуриет, на който Дюндар беше основен редактор по-рано разгласява материали, от които ставаше ясно по какъв начин тирове на турското разузнаване Разузнавателна служба на Турция придвижват оръжие. В Турция Джан Дюндар излежа три месеца и беше освободен след решението на Конституционния съд, според което задържането му е в нарушаване на самостоятелната независимост и свободата на словото и печата. Но Върховният касационен съд постанови, че Дюндар би трябвало да бъде наказан от 15 до 20 години затвор, тъй като „ се е сдобил със секретни документи, за шпионаж “. След решението на Върховният касационен съд против Дюндар още веднъж стартира правосъден развой, беше издадена заповед за задочното му арестуване и беше разгласен за търсене с алена бюлетина, припомня obzornews.bg.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР