Журналистът Атанас Чобанов разпространява фалшиви новини в инернет пространството.Той вчера

...
Журналистът Атанас Чобанов разпространява фалшиви новини в инернет пространството.Той вчера
Коментари Харесай

Внимание! Журналистът Атанас Чобанов разпространява fakenews в „Бивол“

Журналистът Атанас Чобанов популяризира подправени вести в инернет пространството .

Той през вчерашния ден пусна в Биволъ, че министърът на околната среда и водите Нено Димов е изхарчил държавни пари да дава обяд в Париж. От уеб страницата " Скандал " са изпратили питане до пресцентъра на ведомството какво е правил министърът в Париж и какви средства са изхарчени? Ето отговорът:

" Целта на визитата на министъра на околната среда и водите Нено Димов в Париж е осъществяване на работни срещи в централата на ЮНЕСКО по отношение на подготовката на идната сесията на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО от 24 юни до 4 юли в Бахрейн, на която страната ни ще бъде показана. По време на работното си посещаване в Париж министър Димов не е имал други разноски за сметка на бюджета на Министерство на околната среда и водите отвън пътните и дневни командиравочни в нарматовно избрания размер от 35 евро ".

От това излиза наяве, че Атанас Чобанов популяризира подправени вести. Министър Димов е изхарчил " главозамайващата " сума от 35 евро, което е смешно. Докато зам.-министърката на труда и обществената политика Росица Димитрова профука 8000 лева за командировка. Така Чобанов извади вест " под бивол теле ".

Наскоро лъсна следствие против Атанас Чобанов във Франция. Името на българския публицист се загатва в няколко изявления, като образец за методите, по които се източва Националния център за научни проучвания (CNRS), водещата френска научноизследователска организация, писа неотдавна " Гласове ". Според Андре Жалон от известния уебсайт “Медиапар ” Чобанов, който се води откривател по фонология, е имал единствено две изявления за пет години. Жалон прави следния извод: “Тази липса на работливост съответствува с политическата му ангажираност в България. Първо с сериозните онлайн медии BalkanLeaks и Bivol, на които е основен редактор и където постоянно разгласява подробни публикации. После като лидер на листата на българската партия “Зелените ” на последните европейски избори. Този случай е карикатурен, само че не е изолиран. Дали ролята на Националния център за научни проучвания е да финансира политическата ангажираност на задгранични откриватели за сметка на френския поданик? ”.

Атанас Чобанов е даден за образец в няколко изявления преди две години, чийто фокус са злоупотребите в Националния център за научни проучвания. Очевидно свадите не стихват, тъй като тези дни в. “Фигаро ” разказа следващия скандал, обвързван с едно от огромните имена на френската просвета.

Този случай е от последните месеци: “Научна машинация: война с “анонимни ” отчети трови Националния център за научни проучвания на Франция ”, писа предходната седмица в уеб страницата си “Фигаро ”. Преди две години центърът попадна в медийното полезрение като “симптом на една Франция на ръба на разрухата ”,  с “Кражба на публикации, съмнения за фиктивни работни места, “съветско ” ръководство, “финансова пропаст ”: Националният център за научни проучвания на Франция (CNRS), огромно болно тяло? ”.

Работата на една огромна френска биоложка е в центъра на теоретичен спор. Катрин Жесю, шеф на Института по биологични науки към Националния център, беше упрекната в непозволено научно държание. Всичко стартира през септември 2017 година, когато немският откривател и блогър Леонид Шнайдер, а по-късно и анонимни учени в платформата за продан PubPeer, слагат под въпрос “автентичността ” на данните, оповестени в 11 научни публикации, на които Картин Жесю е съавтор сред 1997 и 2017 година.

За да се отстранен тези съмнения, трябваше Катрин Жесю и нейните съавтори да дават истинските таблици с данни, които лабораториите би трябвало да съхраняват. Но се оказа, че доста от тях мистериозно са изчезнали.

В края на февруари Катрин Жесю беше оневинена в отчет, направен от вътрешна анкетна комисия в Сорбоната (където тя управлява екип в лабораторията по биология на развитието), с която е обвързван Националният център за научни проучвания. Експертната комисия разгласи, че “не е разкрила в инкриминиранните данни в интернет съображение за научно нарушаване на госпожа Жесю ”, написа “Фигаро ” и напомня, че за сходни обстоятелства в същата изследователска област беше освободена предварително от управителния пост през март някогашната президентка на Националния център за научни проучвания Ан Пейрош.

Междувременно анонимни експерти направиха контра-експертиза, с дата 18 април, публикувана през май, която изцяло оспорва заключенията на първата анкетна комисия. Авторите на тази контра-експертизата оправдават анонимността си със страха от възмездие, защото по време на цялата дискусия Катрин Жесю управлява Института по биологични науки към Националния център за научни проучвания.

От своя страна новият президент на Националния център за научни проучвания Антоан Пети “отказва да разяснява анонимни обвинявания ”. По думите му в центъра няма явен устав по какъв начин да бъдат третирани случаите на съмнение за научна машинация.

Не за първи път Националният център за научни проучвания попада в медийното полезрение. Преди две години френски медии писаха за редица злоупотреби, а тук (с дребни съкращения) ви предлагаме три от тях, в които се загатва името на българина Атанас Чобанов.

Националният център за научни проучвания: признак за една Франция на ръба на разрухата

Гидар, agoravox.fr

Всеки ще разбере, че Франция върви зле. Докато просветителната система към момента даваше положителни резултати допреди няколко десетилетия, новите генерации идват на пазара на труда с безполезни дипломи и без вяра да получат най-малко малко постоянна и забавна работа. Достатъчно е да се огледа Националния център за научни проучвания (CNRS), с цел да се види, че върху най-обещаващите и професионални детайли паразитират псевдоучени от всевъзможен тип.

Докато във Франция откривателите се оплакват от неналичието на почитание и финансови средства, англосаксонските лаборатории оферират всичко, за което един откривател може да мечтае. Франция е напът да загуби мозъците си с огромна скорост. Интелектуално приключване, което е още по-страшно, като се има поради общия спад на познанията и равнището на учениците от началното учебно заведение до университета.

Националният център за научни проучвания се трансформира в “нещо такова ”

Общото равнище в научното проучване понижава и това частично се дължи на повече от подозрителния избор, който вършат някои управления. Така през 2013 година Националният център за научни проучвания реши да стартира задача “граждански науки ”.

Най-малкото любопитно заглавие, защото науките могат да се дефинират с доста неща, само че сигурно не и като “граждански ”. Ако влезем в тази логичност, кои са “не-гражданските науки ”? Това изцяло неуместно откритие е бебешка залъгалка, дадена на Марк Липински, някогашният районен консултант от “Европа Екология Зелените ”, някогашен зам.-председател на района Ил дьо Франс и от няколко години проучвателен шеф в Националния център за научни проучвания.

В изявление в уеб страницата на изследователския център той даже не крие, че активността му на деятел стои зад неговото предопределение и твърди, че задачата му е “да предложи на Националния център за научни проучвания механизми, които ще бъдат приложени през 2014 година, с цел да се улесни разговора и доближаването сред научното проучване и жителите, на първо място представлявани и проведени в асоциации ”. Цяла една стратегия, чиято основа е колкото обширна, толкоз и неразбираема.

Всичко това, без да загатваме многочислените “изследователи ” без писания, на които самото наличие в Националния център за научни проучвания повдига въпроси. Един образец измежду толкоз други: Атанас Чобанов, публично откривател по фонология, който за пет години е съумял да разгласява единствено две публикации, които даже не е написал самичък. Относителна успеваемост, която елементарно се изяснява, защото той прекарва огромната част от времето си в родната си страна, България, с цел да приготви акцията си за идните европейски избори.

По-медиен е казусът с комичната Марсела Якуб, жрицата на сексуалността, която получи пост в Националния център за научни проучвания, който никаква рационална логичност не би могъл да изясни. “Красавицата ” (вж. книгата й за Доминик Строс-Кан) наподобява към този момент е прекарала повече време в ефира на RTL, в предаването " Les Grosses Têtes ” на Лоран Рюкие, към което се причисли през 2014 година, в сравнение с терен или в лаборатория, с цел да способства за напредъка на науката.

Ако на последните им се плащаше от частни институти, нямаше от какво да се скандализираме, само че би трябвало ли още веднъж да подсещаме, че повече от половината от средствата за Националния център за научни проучвания са държавни пари, т.е. от налозите, които ние плащаме. Да плащаме за проучвания - да, само че не на псевдоизследователи, чиято цел е само политическа или световна кариера. В часа, в който Сметната палата нападна гневно смущаващите държавни разноски, Националният център за научни проучвания би могъл най-малко да се престори на добър собственик. Освен в случай че тази смъртоносна политика не обслужва ползите на някои авторитетни хора.

Националният център за научни проучвания: огромната подмяна

24heuresactu.com

Националният център за научни проучвания (CNRS), водещата френска научноизследователска организация по брой откриватели, инженери и експерти, е цел на чести рецензии. С отттеглянето си от поста  началник на интердисциплинарна задача през 2011 година, Ален Паве разкри дълбоките разлики сред забележителна част от научната общественост и държавното управление по отношение на организацията и метода на финансиране на института.

Упреци, които не са от през вчерашния ден и които постоянно не престават да пораждат съмнителните решения на организацията. Съвсем безнаказано, Националният център за научни проучвания е напът да се трансформира в място за курорт за деятели от всевъзможен тип, стига да не са откриватели.

Черешката на тортата е, че тези радостни приятели се забавляват на наша разходи! Националният център за научни проучвания, “сборище на откриватели служители, намерили на баницата мекото чак до пенсия ”.

Критикувайки основно политическия и идеологически метод при ръководството на Националния център за научни проучвания, Ален Паве показва мнението на доста персони, които считат администрацията на изследователската организация за “лоби от недосегаеми ”, състояща се значително от не-учени, възползващи се от непрозрачността и неподвижността на организацията, с цел да затвърдят позициите си. Изследователите, които не разгласяват, са цялостен легион и казусът идва от толкоз надалеч, че Жорж Помпиду към този момент бе предизвестил за отклоненията на това “сборище на откриватели служители, намерили на баницата мекото чак до пенсия, без друга грижа с изключение на да се отдадат на маниите си, без значение дали водят до открития или не… ”. “Тези хора харчат държавни пари изцяло безскрупулно ”, подлагаше на критика някогашният президент на републиката.

Все по-малко откриватели, от ден на ден туристи

Днес се приказва за случая с Атанас Чобанов, който още веднъж разклати доверието във френската изследователска организация. “Основен член ” на Националния център за научни проучвания, господин Чобанов е прочут най-много със своята политическа и журналистическа активност. Вестниците и уеб страниците в родната му страна, България, го показват най-често като “независим публицист ” и приказват съвсем редовно за ролята му на съосновател на Bivol.bg, уебсайт за проверяваща публицистика и български сътрудник на “Уикилийкс ”. Много деен в политически проект, Атанас Чобанов беше лидер в листата на българската екологична партия на последните европейски избори.

Несъмнено благородни и забавни действия, само че, би трябвало да признаем, доста надалеч от тези, на които се чака да се посвети един “основен член ” на най-голямата френската организация за научни проучвания. Докато първата задача на Националния център за научни проучвания е да популяризира познания, в това число в чужбина, някои от неговите членове избират да се възползват от тази платформа, с цел да си изградят име като политически деятели, вместо да способстват за разпространяването на науката и френските проучвания по света. Ако откривателите напущат кораба, от ден на ден туристи, които “минават оттова ”, наподобява желаят да намерят в него леговище, в което им се заплаща обилно за сметка на френския поданик - който по този начин е заставен да субсидира политическата акция на един български отстъпник!

Кражба на публикации, съмнения за фиктивни работни места, “съветско ” ръководство, “финансова пропаст ”: Националният център за научни проучвания на Франция (CNRS), огромно болно тяло?

Андре Жалон, blogs.mediapart.fr

Националният център за научни проучвания (CNRS), изследователският мастодонт, в който работят 30 хиляди души, с годишен бюджет от 3,4 милиарда евро, към момента се радва на високо доверие измежду французите (90 на сто). Тази известност обаче може да бъде помрачена, защото напоследък свадите се натрупат в изследователския институт на бул. “Йена ”.

Кражба на публикации

В края на 2012 година Институтът за научна и техническа информация (INIST), департамент на Националния център за научни проучвания, се оказа в сърцето на скандал с невиждан мащаб. Въпреки че задачата му би трябвало да бъде “да улесни достъпа до резултатите от проучвания ”, той бе упрекнат, че търгува с копия на публикации без разрешението на създателите им и без даже да ги предизвести авансово. Много откриватели, които акцентират нуждата от безвъзмезден достъп до огромните научни проучвания, откриват, че Институтът за научна и техническа информация, посредством посредничеството на отдела си за документи Refdoc, продава копия на публикациите им на повишени цени, без да им заплати авторските права, макар че тези публикации постоянно са налични гратис другаде, в платформи с “отворен достъп ”.

Аферата провокира гнева на създателите (професори, доценти, библиотекари, консерватори), които са в основата на колектива SavoirsCom1. “Refdoc не зачита волята на креативната общественост (в случая създателите, академични преподаватели), разпространявайки тектовете им по търговски метод, без тяхното позволение и без линк към версиите, до които достъпът е свободен ”, оповестиха те в уеб страницата си. Практики, които се опълчват на убежденията на тези създатели в областта на шерване на знанието: “Пропускайки да изискат единодушието на тези създатели, практиките на Refdoc съставляват нелегално заграбване на общите богатства на знанието, каквито би трябвало да бъдат научните публикации ”.

“Съветско ” ръководство и “финансова пропаст ”

Но практиките на Националния център за научни проучвания са обект на рецензии от много време. През 2006 година колективът Libres.org уточни “съветския ” темперамент на организацията. “Абсолютна концентрация, наложени проучвателен тематики, които унищожават свободата на откривателя и му постановат проучвателен области, система, изцяло заключена от профсъюзите, писания с криво-ляво равнище ”, бяха главните посочени дефекти.

“Фигаро ” приказва за “непонятна машина ”, колективът Libres.org - за “финансова пропаст ” за данъкоплатците. През май 2006 година е изработен външен одит. Той се пита: “Как за две години американският портал Oaister (на Мичиганския университет) съумя да даде достъп до повече от 8 700 000 препратки (текстове, изображения, звукозаписи, филми) на 667 институции, до момента в който за същия интервал французите съумяха да произведат единствено хартия? ”.

Фиктивни работни места?

Този вид кавги са в основата на повтарящите се диспути за успеваемостта на Националния център за научни проучвания, както и за действителното му влияние, като доста гласове изобличават неналичието на бистрота, изключително във връзка с наличието на някои откриватели в организацията. Въпреки че публично е откривател по фонология, българинът Атанас Чобанов да вземем за пример, е разгласил единствено две публикации от 2011 година насам, и още повече благодарение на няколко сътрудници. Две публикации за пет години е малко…

Тази липса на работливост съответствува с политическата му ангажираност в България. Първо с сериозните онлайн медии BalkanLeaks и Bivol, на които е основен редактор е и където постоянно разгласява подробни публикации. После като лидер на листата на българската партия “Зелените ” на последните европейски избори. Този случай е карикатурен, само че не е изолиран. Дали ролята на Националния център за научни проучвания е да финансира политическата ангажираност на задгранични откриватели за сметка на френския поданик?

Създаден през 1939 година, Националният център за научни проучвания не е спирал от този момент да утвърждава мястото си измежду най-влиятелните в света във връзка с научното произвеждане. Успех, който не трябва да му попречи да потърси способи да усъвършенства личното си ръководство, като се стартира с прозрачността.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР