Журналист използва нова платформа, за да разкрие мръсните тайни на

...
Журналист използва нова платформа, за да разкрие мръсните тайни на
Коментари Харесай

Случаят Асандж: Върховенството на закона е подкопано в западните демокрации

Журналист употребява нова платформа, с цел да разкрие мръсните секрети на мощни държавни управления, в това число военни закононарушения, корупция и изтезания. Наказани са обаче не военните нарушители и мъчителите, а журналистът, който разкри тези закононарушения. Репутацията му редовно се унищожава, лишават му свободата, той страда от психически мъчения. Всичко това се случва не във военна тирания или в еднопартийна страна, известна с сходно държание, а в западните демокрации, които се показват като блестящи образци във връзка с правата на индивида, написа " Дойче веле ".

Това е историята на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, разяснява Нилс Мелцер, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за изтезанията. Това е притеснителна история, която читателят може да желае да не помни въобще. Това е по този начин, тъй като поражда мощни подозрения по отношение на силата на нашата правосъдна система в лицето на мощни ползи, които я манипулират и злоупотребяват с нея. В продължение на две години швейцарският професор по интернационално право събра голям брой доказателства в поддръжка на своите причини, резултатът от които са 300 страници.

" Продължаване на дипломацията с други средства "

51-годишният Мелцер се надява, че ще провокира нов напън за освобождението на Джулиан Асандж. Той се усеща заставен да работи, тъй като заинтригуваните страни - Съединени американски щати, Англия, Швеция и Еквадор - отхвърлят да вземат участие в градивен разговор. Не единствено това, само че съгласно наблюденията на Мелцер те изострят преследването и малтретирането на Асандж. Представителят на Организация на обединените нации своите разказани разкрития като " продължение на дипломацията с други средства ".

В началото на януари съд в Лондон отхвърли искане за екстрадиция на Съединени американски щати във връзка с Асандж, само че проблемите към неговия случай надалеч не са решени. Той към момента е изправен пред 175-годишна присъда в затвор в Съединени американски щати. Той е арестуван в пандиза с висока степен на сигурност Белмарш, постоянно описван като " английското Гуантанамо ", като към момента чака дефинитивна присъда след две години.

Кристиан Мир, изпълнителен шеф на " Репортери без граници Германия ", назовава съда " безчовечен " за отхвърли му да освободи Асандж в очакване на чуване по жалбата или най-малко да му даде домакински арест. Мир разяснява пред DW: " Това решение е единствено последното в поредност от несъразмерно сурови наказателни ограничения против Асандж. Никой не би трябвало да претърпява това, което се случва с него през последните 10 години и то единствено за издание на информация, която е в публичен интерес. "

Системата е развалена

В Организация на обединените нации Нилс Мелцер би трябвало да се оправи с доста случаи на изтезания и малтретиране. Това, което толкоз мощно го тормози в тази ситуация с Асандж, е, че той " разкрива фундаментален систематичен неуспех, който съществено подкопава целостта на нашите демократични правови институции ".

Хейке Хансел, заместник-председател на лявата партия в немския парламент, е склонен. В отговор на питане на DW, тя написа: " Екстериториалното политическо гонене на Джулиан Асандж от държавното управление на Съединени американски щати, осъществено от английските и шведските правосъдни органи, е акт на правосъден произвол. "

В светлината на " оглушителното безмълвие на страните от Европейски Съюз и НАТО в отговор на преследването на проверяващ публицист на европейска земя и тяхното равнодушие към неговите несъстоятелни условия в пандиза ", депутатът приказва за " невероятни двойни стандарти и систематичен неуспех ".

Лакмусов тест за споделените западни полезности

Депутатите от други партии в Бундестага са на сходно мнение. В края на предходната година бе основана междупартийната работна група " Свобода за Джулиан Асандж ". Говорителят на медийната политика на Зелените, Маргит Щъмп, е един от членовете.

В диалог с DW, Стъмп акцентира световното значение на военните закононарушения и корупцията, разкрити от WikiLeaks. Тя добави: " Делото за екстрадиция в Обединеното кралство не се отнася единствено до свободата на информация и свободата на печата, само че и до доверието в европейската общественост като бранител на правата на индивида. Наказателното произвеждане е лакмусов тест за споделените западни полезности. "

Фактът, че преследването на Асандж всеобщо подкопа доверието към Запада като бранител на правата на индивида, е добре свестен от диктаторите по целия свят. Например при започване на ноември кореспондентът на БиБиСи Орла Герин зададе на азербайджанския президент Илхам Алиев сериозни въпроси по отношение на свободата на пресата в неговата страна. Той отговори невъзмутимо, че предвид на отношението си към Асандж, Обединеното кралство няма право да укорява други народи за правата на индивида или свободата на печата.

Шведската акция за ликвидиране на репутацията

За Мелцер няма подозрение, че убийството на репутацията изигра огромна роля, като разреши Асандж, проверяващ публицист, който бе възхваляван преди 2010 година, да бъде безмилостно преследван в продължение на десетилетие, с малко публичен резонанс.

Мелцер подробно разказва по какъв начин шведската правосъдна система изобразява Джулиан Асандж като изнасилвач в продължение на години, без да му дава късмет да отговори.

Едва през ноември 2019 година 9-годишното произвеждане на Швеция против Асандж най-сетне завърши, откакто Мелцер изпрати публично писмо, изброяващо 50 индикации за съществени процесуални нарушавания и изискващи отговори на въпросите му.

Хейке Хансел похвали работата на Нилс Мелцер за обстоятелството, че " акцията за клюка против Джулиан Асандж посредством увековечаване на обвиняванията в изнасилвания в продължение на години най-сетне е спряна и казусът Асандж получи повече интернационално внимание в парламентите, Организация на обединените нации и държавните управления ".

Германия прави двусмислие

Германия също попада в записките на Нилс Мелцер като страна, която макар опита си с тирания и страна на наблюдението, " не е в положение дейно да се опълчи на сходни събития в съюзническите страни или даже да изрази ясно мнение за тях ".

Мелцер показва изказвания, направени от външния министър Хайко Маас по време на конференция в Бундестага на 7 октомври 2020 година Маас за първи път приказва остро за отравянето на съветския опозиционен политик Алексей Навални.

На същия въпрос обаче немският външен министър бе запитан за случая Асандж - и отговори по надалеч по-малко изострен метод. Маас твърди, че немското държавно управление не разполага с информация, която да допуска " нарушавания на интернационалното право нито в настаняването, нито в лекуването на Джулиан Асандж ".

Според Мелцер това явно е неправилно, защото година по-рано той самият е дал на държавното управление тъкмо това. Той написа, че на 26 ноември 2019 година персонално е посетил външното министерство и е обяснил най-важните нарушавания на интернационалното право.
 Администрацията на Байдън желае екстрадиция на Асандж
Администрацията на Байдън желае екстрадиция на Асандж

Съединени американски щати ще оспорва решението на английския съд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР