Журито започва обсъждане дали стрелецът от синагогата в Питсбърг трябва да бъде осъден на смърт

...
Журито в процеса срещу Робърт Бауърс, стрелецът, който уби 11
Коментари Харесай

Журито в процеса срещу Робърт Бауърс, стрелецът, който уби 11 богомолци и рани шестима други в синагога в Питсбърг през 2018 г., започна обсъждане във вторник сутринта дали да го осъди на смърт.

Решението за осъждане на стрелеца на смърт трябва да бъде единодушно. В противен случай той ще бъде осъден на доживотен затвор без замяна.

50-годишният Бауърс беше признат за виновен на 16 юни по всички 63 обвинения срещу него за стрелбата в синагогата "Дървото на живота" през октомври 2018 г., най-смъртоносното нападение срещу евреи в САЩ. Двадесет и две от тези обвинения бяха углавни престъпления.

Освен това журито установи, че той отговаря на условията за смъртна присъда на 13 юли, премествайки процеса към трети и последен етап на присъдата.

Последната фаза на процеса се фокусира върху утежняващите и смекчаващите фактори, които потенциално се отнасят за Бауърс. Прокуратурата изтъкна показания от членове на семействата на жертвите, говорещи за техните близки, както и продължаващата омраза на Бауърс към евреите и липсата на разкаяние за действията му.

20181029-Pittsburgh-11-victims-photos CNN/AP/Pittsburgh Post-Gazette/facebook

„Той превърна един обикновен еврейски шабат в най-лошата антисемитска масова стрелба в историята на САЩ и той се гордее с това“, каза американският прокурор Ерик Олшан.

„Това е случай, който изисква най-тежкото наказание по закон – смъртната присъда“, каза той.

Междувременно защитата подчерта трудното детство и психичните проблеми на Бауърс, включително това, което според тях е измамна система от вярвания и диагнози шизофрения и епилепсия.

„Държахте Роб Бауърс отговорен. Вие сте го осъдили по 63 обвинения. Намерихте го подходящ за присъда от съдебни заседатели. Сега ви молим да изберете живота, а не смъртта“, каза адвокатът на защитата Джуди Кларк.

Какво се случи при атаката

Скърбящите посещават мемориала пред синагогата Дървото на живота на 31 октомври 2018 г. в Питсбърг. Опечалените посещават мемориала пред синагогата "Дървото на живота" на 31 октомври 2018 г. в Питсбърг. Джеф Суенсен/Гети изображения

Процесът се провежда почти пет години, откакто Бауърс нахълта в синагогата в една дъждовна съботна сутрин и започна да стреля по хора с пушка тип AR-15. Този ден синагогата беше домакин на три конгрегации – Дървото на живота, Дор Хадаш и Нова светлина – за седмични богослужения в Шабат.

Сред жертвите са 97-годишна прабаба, 87-годишен счетоводител и двойка, женени в синагогата преди повече от 60 години.

В съда оцелелите след стрелбата свидетелстват, че са се криели в шкафове и са слушали последните думи на своите приятели и близки. Служителите на реда – четирима от които бяха ранени – също свидетелстват, че по тях е стреляно, когато отговарят на атаката, преди Бауърс в крайна сметка да изчерпи амунициите си и да се предаде.

Прокуратурата дори включи като доказателство молитвеник с дупка от куршум, символ на унищожението през деня.

Равин Джефри Майърс свидетелства, че повреден молитвеник "разказва история, която трябва да бъде разказана." Равинът Джефри Майерс свидетелства, че повреден молитвеник „разказва история, която трябва да бъде разказана“. Окръжен съд на Съединените щати

„Това е свидетел на ужаса на деня“, свидетелства равинът на Дървото на живота Джефри Майерс. „Един ден, когато ме няма, тази книга разказва история, която трябва да бъде разказана.“

Преди нападението стрелецът прекара години в публикуване на омразни коментари за имигранти и евреи в Gab, малка социална медийна платформа, използвана тогава от крайнодесни екстремисти. Той критикува мигрантите като „нашественици“ и многократно презира Hebrew Immigrant Aid Society, организация с нестопанска цел, предоставяща подкрепа на бежанци, която наскоро проведе събитие с конгрегацията Дор Хадаш.

Освен това Бауърс изрази омразата си към имигрантите и евреите, докато беше арестуван и продължи да защитава антисемитските си убеждения в оценките на затвора по-рано тази година, свидетели свидетелстват в процеса.

Това е второто федерално дело за смъртно наказание, което ще бъде преследвано от администрацията на президента Джо Байдън, който критикува смъртното наказание по време на кампанията. В първия подобен случай, отнасящ се до терорист, който се вряза с камион U-Haul в велосипедисти и пешеходци на велосипедна алея в Ню Йорк, журито не успя да стигне до единодушно решение, което доведе до доживотна присъда без право на замяна. И двата случая са останки от администрацията на Тръмп.

В същото време администрацията на Байдън наложи мораториум върху федералните екзекуции.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР