Журито на тазгодишната награда Ман Букър изрично пренебрегна правилника на

...
Журито на тазгодишната награда Ман Букър изрично пренебрегна правилника на
Коментари Харесай

Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо си поделиха наградата "Букър" тази година

Журито на тазгодишната премия " Ман Букър " " категорично подцени " правилника на огромното литературно отличие и избра за първи път от съвсем 30 години насам премията да отиде при двама спечелили: Маргарет Атууд и Бернардин Еваристо.

Председателят на журито Питър Флорънс се появи след повече от пет часа разисквания с журито, с цел да разгласи, че петимата членове не са съумели да изберат един победител от техния заключителен лист от шестима създатели.

Вместо това, въпреки да им е било казано няколко пъти от литературния шеф на премията Габи Ууд, че не е разрешено да разделят премията на стойност 50 хиляди паунда, те въпреки всичко са избрали две книги: " Заветите " (The Testaments) на Атууд и " Момиче, жена, друго " на Еваристо, която е роман посредством гласовете на 12 разнообразни герои - най-вече чернокожи дами.

Победата на Еваристо я трансформира в първата чернокожа писателка, която печели " Букър " от основаването му през 1969 година Тя е първият отличен негър английски създател, отбелязва " Гардиън ".

На 79 години Атууд пък се трансформира в най-възрастния притежател на премията. За канадската писателка това е втори " Букър ", откакто го печели и през 2006 година с книгата си " Слепият палач ". С това тя става и четвъртият публицист, печелил премията два пъти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР