Журито на петото издание на Медицинските Оскари единодушно реши -

...
Журито на петото издание на Медицинските Оскари единодушно реши -
Коментари Харесай

Признание! Проф. Чирков с Гранд При от Медицинските Оскари

Журито на петото издание на Медицинските Оскари единомислещо реши - Гранд При за повсеместен принос в медицината ще отличи достиженията на проф. доктор Александър Чирков. Годишните награди NATIONAL MEDICAL AWARDS 2019 ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, лечебни заведения, клиники и екипи с потвърдени значими достижения в региона. Церемонията ще се състои на 10 май от 20 ч. в балната зала на хотел МАРИНЕЛА, София, оповестява ВИП Комюникейшън.

Проф. Чирков е роден през 1938 година в Лом. Завършва с отличие Ломската гимназия “Найден Геров " в паралелка с интензивно проучване на латински език. През 1962 година приключва с отличие и Висшия Медицински институт в София. В 1966 година отпътува за Германия да специализира при един от най-известните кардиохирурзи в Западен Берлин – проф. Бюхлер, като по едно и също време с това организира в Берлинската Университетска Клиника задълбочени изследвания и опити в региона на мултиорганната трансплантация.

През 1970 година е поканен от управлението на Университетската Клиника по сърдечно-съдова хирургия във Франкфурт на Майн за теоретичен помощник и уредник на секция по пробна медицина към Клиниката. През 1972 година придобива компетентност обща хирургия към Университетската Клиника по Обща Хирургия, а през 1973 година е определен за основен доктор на Клиниката по Белодробна и Сърдечно-съдова хирургия. През това време продължава интензивната си работа в региона на миокардната исхемия и миокардните подкрепи – опити и клинични резултати, като отчетите са оповестени в независим учебник. Поканен е от проф. Кристиян Бернард и изнася лекции в Кептаун. Изнася лекции и в Сидни по покана на проф. Райт. През 1974 година е определен за доцент на Университета Волфган Гьоте във Франкфурт на Майн.

През 1975 година приготвя 24 млади експерти, които получават званието си лекар. Бил е Chairman на доста интернационални симпозиуми и е поканен за член на елитния европейския клуб по кардиохирургия в който вземат участие единствено одобрени експерти със значителен принос в кардиохирургията. През 1978 год. придобива компетентност по белодробна и сърдечно-съдова хирургия. През 1979 година е поканен да провежда Клиниката по белодробна и сърдечно-съдова хирургия във Фрайбург дружно с проф. Юрст, който провежда клиниката по кардиология.

През 1981 година му присъждат професура по хирургия в Университета “Албрехт Лудвиг " във Фрайбург.

От 1981 до 1984 година има опция и приготвя над 150 експерта на лични разходи от България за работа в региона на кардиохирургията. Негови възпитаници са водещи експерти, към този момент професори и шефове на разнообразни цинтрове и клиники в Германия (проф. Байздорф – шеф на кардиохирургията във Фрайбург, проф. Елерт – началник на кардиохирургията в гр. Вюрцбург, както и проф. Айгел – началник на кардиохирургията в гр. Пасау).

Проф. Чирков основава българската школа по кардиохирургия и съвременна кардиология, като неговите възпитаници сега управляват всички центрове по кардиохирургия в България. Продължава да възпитава още над 50 лекари в неговата област, както и целия медицински личен състав на УБ “Света Екатерина ". Проф. Чирков е член на Европейския ръб за белодробна и сърдечно-съдова хирургия, което му дава и право неговите възпитаници да бъдат приети и да могат да работят на всички места в Европа, без да карат приравнителни изпити и проби.

Проф. Чирков основава, построява и управлява от 1984 година най-модерната болница у нас за кардиохирургия.

През 1986 година прави първата сполучлива сърдечна трансплантация за целия тогавашен Балкански полуостров и Югоизточна Европа. През 1988 година за всички заслуги до този миг е почетен с медал “Стара планина " І степен.

През 1989 година проф. Чирков е определен за народен представител във Великото Народно Събрание. През 2002 година столичния общински съвет го удостоява със званието почетен жител на гр. София. През 2003 година за висок професионализъм е почетен с почетния знак “Лекар на България ".

Учредител е на няколко медицински асоциации, като на няколко от тях е и президент, член е на доста европейски и интернационалните асоциации в региона на кардиологията, белодробната и сърдечно-съдовата хирургия, както и на белодробната и сърдечна трансплантация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР