Журито на IoT Adventure Awards оцени проекти в пет категорииПобедители

...
Журито на IoT Adventure Awards оцени проекти в пет категорииПобедители
Коментари Харесай

Отличиха победителите в първите у нас IoT награди

Журито на „ IoT Adventure Awards ” оцени планове в пет категории

Победители в пет категории излъчи първият у нас конкурс IoT Adventure Awards

Иновативни решения за интелигентен асансьор, индустриална платформа, туристическо приложение, аналитично решение и градска мрежа сграбчиха премиите в първия по рода си у нас конкурс „ IoT Adventure Awards ”. Победителите бяха оповестени на публична гала, част от „ IoT Adventure Forum 2018 ” в София.

Най-добрите планове, решения и стартъпи в региона на интернет на нещата бяха отличени в следните пет категории: „ Интернет на нещата: Умен град ”, „ Интернет на нещата: Бизнес ”, „ Интернет на нещата: Потребители ”, „ Интернет на нещата: Стартъп ” и „ Интернет на нещата: Общество ”.

Виктор Андонов, изпълнителен шеф на DataArt България, с премията в категория „ Интернет на нещата: Умен град ”

Победител в категорията „ Интернет на нещата: Умен град ” е DataArt Smart Elevator на DataArt България. Умният асансьор има гласово активиране, гласов надзор и гласови команди, употребяващи Amazon Alexa и DeviceHive. Той може да разпознава съмнително или нападателно държание, съществуване на оръжие, подозрително облекло, страсти, положение на тялото и така нататък

В допълнение, системата е програмирана по този начин, че да разрешава лъчение на разнообразни рекламни известия за това какви потребни места могат да бъдат открити в постройката и на съответния етаж. Заедно с това е допустимо задаванена въпроси и приемане на отговори от вида: „ Къде се намира най-хубавият ресторант в постройката? ”. Решението е към момента в демо версия.

„ Със сигурност ще ставаме очевидци на все по-голямо развиване на интернет на нещата и устройства от този вид ще навлизат от ден на ден в живота ни и ще улесняват всекидневието ни, даже и в сфери, за които не сме подозирали, че това е допустимо ”, разяснява Виктор Андонов, изпълнителен шеф на DataArt България.

Владимир Филипов, шеф на NearSoft, с премията в категория „ Интернет на нещата: Бизнес ”

Наградата в категорията „ Интернет на нещата: Бизнес ” сграбчи MOM4 на NearSoft Europe. МОМ4 е софтуерна платформа, която улеснява дигитализацията на индустриалните действия, както и на дейностите, свързани с поддръжка и поправки. Тя е напълно създадена съгласно „ Reference Architectural Model for Industry 4.0 ” (RAMI 4.0) и замества обичайните системи от вида APS, MES, PIMS, QMS, CMMS, и други

МОМ4 на процедура е свързващо звено сред административната и индустриалната част в едно дружество. Платформата има разнороден набор от принадлежности, които оказват помощ за обмисляне и правене на производствени/ремонтни графици, както и тяхното следене в действително време, за оптимизация и баланс на ресурсите – материали, машини и хора, за ръководство на осъществяването на задания, за ръководство и разбор на престоите и повредите, за ръководство на дейностите по поддръжка и други

„ Платформата е единствената по рода си в Източна Европа. NearSoft е една от дребното компании в България, която се занимава с оперативни технологии (ОТ), и се надявам с тази премия да вдъхновим и други ИТ компании да навлязат в региона ”, показа Владимир Филипов, шеф на NearSoft.

Апп Лайтхаус завоюва премията в категория „ Интернет на нещата: Потребители ”

Лайтхаус на Апп Лайтхаус е спечелилият в категория „ Интернет на нещата: Потребители ”. Лайтхаус е първото гратис туристическо приложение в България, което употребява сполучливо „ бийкън ” технологията. Има построена мрежа от над 150 бийкъна в градовете Варна, Бургас, София, което го подрежда на челно място в този сегмент. В допълнение, сполучливата интеграция на Geo-Fencing и Гугъл Nearby разрешава моментална връзка със смарт телефоните на туристите и жителите на града.

Чрез партньорство с община Варна, Апп Лайтхаус е разположила 40 бийкън устройства на монументи на културата, забележителности и общински спортни площадки. Следващата стъпка в създаване на мрежата е да се слагат устройства на всички автобусни спирки в града, които ще оказват помощ за по-лесна навигация на поданици, туристи и незрящи.

По думите на Иван Димитров, съосновател и изпълнителен шеф на Апп Лайтхаус, цел на компанията е да се промени методът на мислене на българския бизнес, да види той резултата от автоматизацията на процесите – понижаване на разноските и увеличение на облагите, с цел да може от ден на ден компании да обръщат внимание на изгодите от дигитализацията.

Серги Сергиев, изпълнителен шеф на ShopUp, с премията в категория „ Интернет на нещата: Стартъп ”

В категорията „ Интернет на нещата: Стартъп ” бе отличено решението ShopUp на едноименния български стъртъп, работещ в региона на IoT. Решението ShopUp съставлява новаторска аналитична платформа, която комбинира разнообразни IoT технологии и извлича информация от тях посредством изкуствен интелект, подпомагайки търговски вериги, магазини, заведения за хранене и хотели при взимането на осведомени решения, свързани с измеримо целеполагане на персоналния състав, действителна симулация за нарастване на оборота, усъвършенстване на промените на чиновниците, разбор на трафика и профилиране на техните клиенти.

Решението дава опция за по-добър разбор на зоните в даден обект, както и за разбор на мрежите или веригите от обекти. В момента се създават и нови принадлежности – за прогноза, симулация и персонализирано таргетиране на крайни гости. Едно от главните преимущества е, че връзката с крайните гости е минимална и няма потребност от съоръжения или спомагателни интензивности. Системата работи с акуратност от 95 до 99,3% от потока на хора. Досега ShopUp има няколко съоръжения в България и над 20 в търговски центрове, казина и други търговски обекти в Канада.

„ Радвам се, че българският бизнес към този момент отделя време и запаси, с цел да опознава по-добре клиентите си, тяхното държание и да търси технологии, с които да взима осведомени решения. Богатството на данните и приносът им бизнесът да взима осведомени решения е извънредно скъпо ”, разяснява Серги Сергиев, създател и изпълнителен шеф на ShopUp.

Петко Петков, създател на Заралаб, с премията в категория „ Интернет на нещата: Общество ”

Победител в категорията „ Интернет на нещата: Общество ” е Digital Nervous System на Заралаб. Чрез своя план компанията построява безвъзмездна градска мрежа за свързани устройства в Стара Загора. Мрежата е основана на известния в международен мащаб LoRaWAN протокол, употребен и от The Things Network, с чиято помощ могат да се свързват безграничен брой умни устройства. Антените (концентраторите), които се употребяват за тази технология, са с доста огромен обсег (той може да доближи над 20 км при отлични условия). Консумацията на сила е извънредно дребна, което разрешава на крайните устройства да работят на акумулатори с години или изцяло самостоятелно.
още по тематиката
Ползите от мрежата са от безвъзмездна среда за разработка до световен пазар с над 600 града към днешна дата. Технологията може да се употребява както при ръководството на общините – за оценка чистотата на въздуха, ръководство на уличното осветяване или за сметоизвозването, да вземем за пример, по този начин и от частни компании.

„ IoT мрежата в Стара Загора е план, иницииран от локални бизнесмени, който получи поддръжката на Община Стара Загора, с цел да се употребява и надгражда от старозагорската общественост. Точно в това се крие неговата мощ ”, показа Петко Петков, създател на Заралаб.

Заралаб получи и специфичната премия на компания Алтерко Роботикс – безжична камера Shelly Eye, която разрешава на потребителите да следят всичко, което се случва в дома или офиса, посредством особено мобилно приложение.

Проектите бяха оценени от петчленното жури в състав: Албена Спасова – ръководител на УС на Международна академия за образование по киберразследвания, Александра Цветкова – шеф на фондация ЛИБРе, Ина Георгиева – основен редактор на списание „ Твоят бизнес ”, Калин Цветков – изпълнителен шеф и създател на Навигато и Нели Вачева – шеф на IDC България. Водещите критерии при оценка са уникалност, иновативност, полза, употреба, обсег, конкурентност, резистентност и съществуване на бизнес модел.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР