Jump е една от забележителните творби на скулптора Живко Седларски.

...
Jump е една от забележителните творби на скулптора Живко Седларски.
Коментари Харесай

Jump - скулптура в небето

" Jump " е една от забележителните произведения на скулптора Живко Седларски . И е една от първите в серията " Рокли ", донесла на създателя известност по целия свят и трансформирала се в негова запазена марка.

Скулптурата показва жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси в мига преди да скочи в незнайното. Изработена от арматурно желязо, творбата трансформира в красива действителност креативните хрумвания на българския художник.

" Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го разрешава. Работя с него като че ли рисувам с въглен върху белия лист. По същия метод се заигравам с щриха. Ефектът е изумителен ", споделя скулпторът.

Идеята за " Jump " идва през 2012 година, след появяването във френския парк " Ar Melin " на емблематичната за Живко Седларски статуя " Rainbow In The Dark " и рокля " Сирена ", посрещаща гостите на Гранд хотел Поморие в България.

" Jumр " e замислена като статуя, която да се рее във висините на небето. В визиите на създателя й тя е 4-метрова женска фигура, стъпила на покрива на постройката на централния офис на една от водещите за френската стопанска система компании " Груп Льожондр ". Дружеството работи в разнообразни сфери, в това число и строителство, а притежателят му Жан Пол Льожондр поддържа българския ваятел, предоставяйки му безплатно материал за творбите му. В този миг, през ноември 2012-та, арматурното желязо на Льожондр към този момент е " оживяло " в няколко ефектни статуи на Живко Седларски.
 Снимка 423534
Източник:

Френският бизнесмен приема концепцията за " Jump " като прекомерно изискана. Една такава статуя би отличавала значително постройката от останалите и би привличала вниманието. Известен със скромността си Льожондр взема решение да резервира постройката семпла. Независимо от това другарството му с Живко Седларски остава " желязно " и до през днешния ден.

В момента българският ваятел работи по поръчана от Жан Пол Лежондр 3,8 - метрова статуя " La Charmeuse " (Чаровницата), същата като стилната статуетка на бюрото на бизнесмена.

Първата си статуя от арматурно желязо " Птицата " Живко Седларски основава през 2008 година " Птицата " е висока 183 см. и е в два цвята - алена и черна. Следва я " Червена тишина " - женски контур в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай.

Авторът основава и " Златна тишина " - още веднъж от арматурно желязо, само че в цвят " злато ". Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy във Франция.

Само след няколко дни в сърцето на Sens-de-Bretagne малко градче в региона Бретан на Франция, където Живко Седларски живее, ще бъде открита нова неговамонументална статуя - " Бретонката ". Тя също е направена от арматурно желязо, в червен цвят, с височина малко над 3 метра.
 Снимка 423532
Източник:

Визитка

Живко Седларски е роден през 1958 година в гр. Елхово. Първият допир с изкуството получава в ателието на татко си - полк. Кольо Седларски, началник на Студиото на военните художници в България. За разлика от татко си, който рисува живопис, Живко Седларски избира скулптурата.

През 1977 година приключва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 година Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е статуя в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 година живее със фамилията си във Франция. Работи в региона на монументалната и дребна пластика. Негови произведения са владеене на музеи, галерии и частни сбирки у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, Съединени американски щати, Ливан, Китай и други страни по света.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР