July, 2018, CHRYSSA LIAGGOU, ekathimerini.com Гръцкият оператор на газопреносната мрежа

...
July, 2018, CHRYSSA LIAGGOU, ekathimerini.com Гръцкият оператор на газопреносната мрежа
Коментари Харесай

Плановете на италианската компания Snam за бъдещето на DESFA


July, 2018, CHRYSSA LIAGGOU, ekathimerini.com

Гръцкият оператор на газопреносната мрежа DESFA е от стратегическо значение за обширния пазар на природен газ, защото мрежата му минава по Южния газов кулоар в сърцето на Европейския съюз, където множеството от новите направления ще доведат стоката до централноевропейските пазари, сподели в изявление за изданието Kathimerini господин Марко Алвера, основен изпълнителен шеф на Snam.

Главният изпълнителен шеф на италианската компания Snam, която дружно с Enagas и Fluxys пое контрола над DESFA, споделя, че трите компании са основни играчи в Южния кулоар, изграждайки нови междусистемни връзки, които ще създадат доставките за Европа по-безопасни и по-конкурентоспособни. Той акцентира, че бизнесът с природен газ е всекидневен урок по география.

Snam е водач на взаимното дружество, което закупи 66% от DESFA. Каква беше неговата мотивация?

Snam е компания, оценена на 25 милиарда евро, международен водач в региона на газовата инфраструктура, с повече от 40 000 километра тръбопроводи в шест страни. Ние сме основен състезател в Европейския енергиен съюз - Южен коридор; ще построяваме нови междусистемни връзки, с цел да направи европейското доставяне по-сигурно, ликвидно и конкурентно.

DESFA дава отговор на нашите стратегически и интернационалните критерии за развиване, защото Гърция се намира по продължение на маршрута на Южния газов кулоар към Европейски Съюз, където се чакат множеството нови пътища за доставка на природен газ от новите страни-добиващи газ (Централна Азия, Близкия изток и Източното Средиземноморие). Snam, Enagas и Fluxys презследващите години ще могат да основат нови благоприятни условия за развиването на гръцката газопреносна система, като изцяло осъществят капацитета на Гърция като център за природен газ, което в допълнение ще подтиква развиването на вътрешния пазар, както и новите директни начинания. Страната ще прогресира, укрепвайки своята основна роля в реализацията на Енергийния съюз, с който Snam, както и Enagas и Fluxys са надълбоко ангажирани.

Snam, Fluxys и Enagas също са акционери в Транс-Адриатическия газопровод (TAP). Съществуват ли синергии сред двата плана?

Наличието на консорциум в границите на DESFA ще форсира прехвърлянето на механически и оперативни качества и ноу-хау, както се изисква от DESFA при осъществяването на оперативните и управническите действия за TAP в гръцката секция на газопровода. Гърция ще усъвършенства сигурността на доставките в по-широкия район, като употребява стратегическото си състояние като евентуален европейски портал за газови потоци от Средиземно море, Близкия изток и Централна Азия. Засега обаче, чакаме сключването на договорката исме нетърпеливи да използван амбициозния ни план за DESFA и гръцкия енергиен бранш.

Приватизацията на DESFA също е нещо като геополитическа игра. Съгласен ли сте?

Газовата промишленост е нещо като всекидневно упражнение в... география. Ако разгледаме световна карта, разбираме, че съвсем всеки водопровод от към Европа идва в Европа. Освен Русия, бъдещето на газа ще пристигна от югоизток. Днес газът се популяризира от Каспийско море и Азербайджан, в Израел и Египет има доста газ и знаем, че най-големите газови полета в света са сред Катар и Иран. Не би трябвало обаче, да подценяваме обстоятелството, че договорката за DESFA усъвършенства ролята на Гърция като вход към по-широкия район на Южна Европа и на Балканите, дружно с TAP, предстоящата отвесна ос и оборудванията за полутечен природен газ в Ревитуса.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР