Жребият за поредността на номерата в бюлетините за местните избори

...
Жребият за поредността на номерата в бюлетините за местните избори
Коментари Харесай

Номерата в бюлетините за местните избори стават ясни на 25 септември

Жребият за поредността на номерата в бюлетините за локалните избори ще се тегли в ЦИК на 25 септември, стана ясно по време на постоянния брифинг на Централната изборна комисия.

ЦИК одобри решение за техническата характерност на бюлетините и методически инструкции за работата на ОИК. Предварителните описи на гласоподавателите към този момент са оповестени и хората могат да ревизират дали са в тях. Проверки се вършат през Интернет страницата на ГРАО и на телефон 0800 14726, безвъзмезден за цялата страна.

Предварителният брой на гласоподавателите е 6 227 901 гласоподаватели. Тази цифра е на страницата на ЦИК в секцията " гласоподаватели ". Окончателният брой на гласоподавателите ще бъде оповестен директно преди вота.

ЦИК одобри през днешния ден и мнение във връзка с отпуските на претендентите за кметове и за общински съветници. Кандидатите, които са настоящи кметове, дефинират един от своите заместници или друго лице за заместител и наложително излизат в отпуск - заплатен или неплатен от момента на регистрация до клетвата на определения на изборите. Кандидатите за общински съветници, които в този момент са кметове, излизат в отпуск единствено за времето, до момента в който тече предизборната акция. Там където няма да има избори за кмет на кметство, то настоящите кметове, които не са се записали за претенденти, извършват отговорностите си до приключване на мандата.

Депутатите, евродепутатите, министрите, техните заместници, могат да не излизат в отпуск, в случай че изискат да се кандидатират в локалните избори, посочи Таня Цанева.

Конкурсът за компютърната обработка беше извоюван от " Информационно обслужване ", заяви представителят на ЦИК Таня Цанева.

В ЦИК до момента са подадени три сигнала и 14 тъжби, които се гледат от Комисията или се препращат до Върховен административен съд. ЦИК е отхвърлила през днешния ден две решения на ОИК, които са отказали регистрацията на една партия и на една коалиция.

На локалните избори на 27 октомври ще се гласоподава с четири бюлетини - за общински съветници, където ще има секция за преференции, бюлетина за кмет на регион, която ще се употребява в три града - София, Варна и Пловдив, третата бюлетина е за кмет на община и четвърта- за кмет на кметство в общини с над 350 души

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР