Жребият отреди тежък път на Григор Димитров на Откритото първенство

...
Жребият отреди тежък път на Григор Димитров на Откритото първенство
Коментари Харесай

Григор взе реванш №1

Жребият отреди тежък път на Григор Димитров на Откритото състезание на Австралия, само че той крачи решително по него. Българинът постави начало на серията реванши като повали Андрей Рубльов в третия кръг от мъжката скица. Тенисист №3 в света завоюва с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 против 20-годишният руснак, който бе последният, побеждавал го на Голям шлем. Талантът надигра Димитров в 3 сета на Ю Ес Оупън през септември и се опита да го направи още веднъж, само че този път българина взе своето.

Мачът се игра при доста тежки условия – жегата бе страхотна, а слънцето светеше тъкмо над централния корт „ Род Лейвър Арена “. Дори феновете се бяха отдръпнали там, където козирките хвърляха сянка, само че двамата тенисисти нямаше по какъв начин да последват образеца им.

Още от първия сет стана ясно, че борбата ще е трагична. Рубльов проби в първия гейм, само че Григор обърна за 3:2. Българинът бързо съумя да нагоди ударите си към играта на съперника и с съдбоносен пробив в 8-ия гейм завоюва сета.

Началото на втория пък даде очаквания, че мачът може да се окаже изненадващо елементарен – 2:0. Руснакът обаче беше решен да покаже, че неслучайно минава за една от огромните очаквания на международния тенис в идващите години. Той усили експанзията и сложи на тясно Димитров със мощните си плоски удари. Опрян до стената, хасковлията стартира да бърка сходно на предходния си мач в шампионата с американеца Макензи Макдоналд.

30-ият в схемата измъкна втората част, в края на която се видя, че и двамата имат доста съществени проблеми на корта. Грешките зачестиха, а възможностите, които великодушно си разменяха като дарове, мигновено бяха пропилявани с непремерени удари. Особени проблеми имаха при сервиса. Григор приключи мача с 15 двойни неточности (срещу 13 аса), а противникът с 13 (и единствено 4 директни точки). В този миг обаче българинът сподели по-здрави нерви. Въпреки че блестящото слънце му „ лиши “ 4 сетбола в края на третата част, той резервира успокоение и не се поддаде на напрежението.

От другата страна на мрежата се настани разстройването. Рубльов стартира все по-често да демонстрира признаци на неспокойствие, а и топлината явно не му понесе в края на адския маратон. Димитров пък и за момент не понижи темпото и след всеки пропуснат късмет си осигуряваше нов. По същата рецепта той взе и четвъртия сет, с което се избави от нова петсетова борба в разстояние на два дни. Победата е 19-а за Григор на Аустрелиън оупън, с което той надмина българския връх на Мануела Малеева.

„ Сега отивам в ледената вана, с цел да видя кой ще е идващият ми противник “, съобщи Димитров след мача.

А няколко часа по-късно стана ясно, че родният ас ще има късмет за нов реванш в Мелбърн. Местната звезда Ник Кириос също си проправи път към осминафиналите след победа със 7:6 (5), 4:6, 7:6 (6), 7:6 (5) над Жо-Вилфред Цонга (Франция). Именно първата ракета на домакините нанесе единствената загуба на Григор тази година – на полуфинала в Бризбейн, където българинът сдаде купата. Скандалджията е в спорни връзки с австралийската аудитория, само че съумя да се опази от провокации и да се наложи над идола си от детството след 3 тайбрека.

Въпреки провалянето в Бризбейн, Григор води с 2-1 победи в директните мачове сред двамата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР