Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие или Братя Монголфие (на френски: Frères

...
Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие или Братя Монголфие (на френски: Frères
Коментари Харесай

Братя Монголфие демонстрират своя балон с горещ въздух

Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие или Братя Монголфие (на френски: Frères Montgolfier) са френски пионери във въздухоплаването.
Двамата братя Жозеф-Мишел (1740 – 1810) и Жак-Етиен Монголфие (1745 – 1799) са две от общо 16 деца в фамилията на Пиер Монголфие, който има заводи за хартия в дребното градче Видалон покрай Аноне, Ардеш, Южна Франция. Докато вземат присъединяване в бизнеса с хартия, те се интересуват и от научни опити свързани с динамичната аеронавтика. През 1782 година откриват, че торба от хартия или лек плат се издига нагоре, когато се извърши с парещ въздух.
Изобретението на Монголфие е представлявало дребна топка с копринена завивка, която на дъното си е имала отвор. Под този отвор са горели хартия, плява и вълна, а топлият топъл въздух влизал в „ топката “, като по този метод я повдигал във въздуха. Първоначално опитите се провеждали на закрито. След това братята основават по-големи модели и стартират да организират своите опити навън, уверени, че изгарянето на примес от плява и вълна образува „ електрически пушек “, който повдига изпълненото с него тяло. Впоследствие това изказване е опровергано
Първата обществена проява на безпилотен балон, изработен от недодялан ленен плат, е направена на 5 юни 1783 година в Аноне. Балонът, с диаметър 39 фута, доближава височина от към 1800 метра. Полетът му продължава към 10 минути и се приземява на 4200 фута от мястото на издигането му.
Първият им модел на въздушния балон, изпълнен с парещ въздух („ монголфиер “), се появява съвсем по едно и също време с балона, изпълнен с водород, който основава техния съотечественик, физикът Жак Александър Сезар Шарл. Неговото достижение води до забележителен прогрес във въздухоплаването. Така балоните, изпълнени с топъл въздух, получават наименованието „ монголфиери “, а тези с водород – „ шарлиери “. Първият шарлиер се издига над Париж на 27 август 1783 година
На 19 септември 1783 година организират втори опит, като този път балонът има „ екипаж “ – овца, петел и една патица.
Първият пилотиран полет с екипаж от 2 души датира от 21 ноември 1783 година, когато Пилатр де Розие и маркиз д’Арланд летят с балон над Париж.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР