Journal of Neurochemistry: Гъбата лъвска грива подобрява паметта и растежа

...
Journal of Neurochemistry: Гъбата лъвска грива подобрява паметта и растежа
Коментари Харесай

Екзотичен начин да подобрите паметта си

Journal of Neurochemistry: Гъбата лъвска грива усъвършенства паметта и растежа на невроните

 

Екип от Университета в Куинсланд е разкрил способността на ядливата гъба Hericium erinaceus /лъвска грива/, да усъвършенства паметта и да подтиква растежа на нервните кафези. Резултатите от предклиничното изследване са разказани в Journal of Neurochemistry.

 



 

Екстракти от тази гъба постоянно се употребяват в обичайна китайска медицина, само че в този момент учените са решили да проследят въздействието ѝ върху мозъка от научна позиция.

Авторите изолират дейните съединения от Hericium erinaceus и по-късно третират с тях култивирани мозъчни кафези. С помощта на най-съвременните микроскопи със суперразрешение учените съумяха да проследят точните молекулярни механизми на резултатите.

 



 

 Добави изложение

 

Някои субстанции на гъбата предизвикват мощно изразеното размножаване на невроните, както и усъвършенстват връзката сред другите нервни кафези. Това в последна сметка води до забележими усъвършенствания в работата на паметта. Авторите считат, че откритието им е обещаващо за създаването на нови способи за лекуване на невродегенеративни когнитивни разстройства, като да вземем за пример заболяването на Алцхаймер.

 

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР