Journal of Money Economics публикува изследване, което показва, че бързото

...
Journal of Money Economics публикува изследване, което показва, че бързото
Коментари Харесай

Journal of Money Economics: През 2013 година курсът на биткойна е бил манипулиран

Journal of Money Economics разгласява проучване, което демонстрира, че бързото повишение цената на биткойна през 2013 година е резултат от шикалкавене. Авторите на проучването предизвестяват, че и сегашните скокове на цените също биха могли да са моделирани.
В края на 2013 година Bitcoin курсът скочи от $150 на $1000 или повече от 6 пъти. Според проучването, смяната на цената се дължи на подправени покупко-продажби, инициирани от два огромни играча. Авторите на този доклад в детайли са анализирали транзакциите на печално известната борса Mt. Gox, осъществявала 70% от транзакциите с биткойни. През месец април 2014 година борсата бе ликвидирана заради обвинявания за хакерство и кражбата на към 600 000 биткойна с обща цена $188 милиона.

В проучването се твърди, че повода за толкоз внезапния скок на биткойна са двата бота, условно наречени Маркус и Уили. Ботовете са търгували с биткойни, без да имат каквато и са е криптовалута. „С увеличението на количеството транзакции, ботовете са можели да оказват въздействие върху цената на биткойна, спекулативно печелейки милиона долари“ – се споделя в обявата.

По този метод, междинният размер на търговете на тържищата се е увеличавал, даже и след анулацията на тези подправени покупко-продажби. В резултат от тази, съгласно създателите на проучването, измама, курсът на биткойна е нараствал приблизително с 4%, макар че другояче е показал намаление.

Увеличеният размер на търговете е бил преференциален за Mt. Gox, тъй като криптоборсата взема комисионни от всяка транзакция. Експертите индиректно свързват бота Уили с опитите на притежателя на Mt. Gox да скрие загубите от кражбата на въпросните 600 000 биткойна.

Специалистите предизвестяват, че внезапния растеж на броя на криптовалутите от 80 на 843 покачва вероятността обстановката да се повтори с друга криптовалута. Много от тези пазари са напълно млади и дребни, и подлежат на сходни ценови операции.

Курсът на биткойна може да бъде манипулиран и заради високата централизация на цифрови монети в ръцете на напълно дребен брой богати консуматори. Credit Suisse неотдавна разгласява информация, че 90% от всички биткойни се намират в 4% от криптовалутните портфейли.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР