Жоржета ПехливановаГрупата на двайсете, съкратено Г-20 (официално: Group of Twenty

...
Жоржета ПехливановаГрупата на двайсете, съкратено Г-20 (официално: Group of Twenty
Коментари Харесай

Жоржета Пехливанова: Среща на върха на Г-20 в Индия – майката на демокрацията

Жоржета Пехливанова

„ Групата на двайсете, кратко Г-20 (официално: Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors), е група от 19 страни с най-големи стопански системи в света плюс Европейския съюз. Клубът Г-20 е основан в началото като Г-7 на 26 септември 1999 година Г-20 е неофициална самодейност, в която вземат участие финансови министри и шефове на централни банки за съдействие и консултация в областите на интернационалната финансова система, световната стопанска система и други стопански сфери.


Г-20 създава 90% от международния брутен народен артикул, генерира 80% от интернационалната търговия (включително търговията в самата ЕС) и обгръща две трети от популацията на света.

Звездният момент на индийския министър председател Нарендра Моди изгрява на геополитическата шахматна дъска с Председателството на Срещата на върха на Г-20 на 9 и 10 септември в Делхи.

Индийската столица посрещна международните водачи на Срещата на върха на Групата на двайсете при огромна организация на силите за сигурността и реда. Столицата бе преобразена - чиста, подредена, като че ли актуализирана. Трудно ще минеш няколко метри в Ню Делхи без да срещнеш голямо пано с усмихнатия министър председател Нарендра Моди, облечен в обичайна си копринена туника и с несменяемия елек вид Джавахарлал Неру.

Портретът-пано с неговия лик е на всички автобусни спирки, на порталите до публичните здания. Заедно със фотографията на Моди са изписани разнообразни запаметяващи се послания за “добре пристигнали ” на гостите на най-амбициозната и решаваща интернационална среща, Срещата на върха на Групата на двайсете, която се организира в “майката на демокрацията ” – Индия.

За Моди, 72-годишният лидер-ветеран, форумът е от голямо значение и във вътрешен и в интернационален проект.. Не инцидентно той организира предварителни срещи с първите международни държавници персонално и на крайници за присъединяване им на форума и за програмата и решенията, които той е подготвил за тези два дни. Индия реализира високи резултати, с които се регистрира на срещата – при неговото ръководство страната се трансформира в най-населената страна в света, към този момент преди Китай и по едно и също време нейната стопанска система е най-бързо израстваща.

Моди ловко и гъвкаво се движи в разчувстваните геополитически води, уравновесявайки положителни връзки, както със Съединени американски щати, по този начин и с Русия при изникналите тежки несъгласия в световните игри на властта, възползвайки се да се вмести и в дребното празно място в растящото разделяне сред Вашингтон и Пекин.

Моди се утвърди като Гласът, оторизиран от Глобалния юг на разрастващите се стопански системи, той издигна Индия и измежду топ галактическите страни, постигайки историческо кацане на Луната в южната й част. Индия сполучливо изпрати своята роботизирана сонда Chandrayaan 3 на повърхността на Луната, апаратът кацна покрай Южния полюс на Луната. Така Индия стана четвъртата страна в света, направила " меко прилуняване ", след Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики и Китай, както и първата, достигнала лунния Южен полюс.

Цяла година Индия е капитан на един огромен дипломатически фестивал: повече от 200 съвещания и срещи на интернационалните делегации се организираха в 60 града из цялата страна, с цел да се стигне до кулминационната точка - Срещата на върха на двайсете, на която пристигнаха за три дни държавните и държавни водачи на 40 страни. Г-20 приключи в неделя в Ню Делхи с писмен документ, предавайки на историята картина на единение и консенсус, а не раздвоена на блокове общественост.

Индийският министър председател е несломим и във вътрешен проект, съумява да се контракти с опозицията концепцията да създадат блок и дружно да се явят на изборите през идната година и да завоюва трети премиерски мандат. Моди е израснал в “бедна люлка ” в щата Gujarat; той не е учил нито в Oxford, нито в Cambridge а е оратор на масите. Моди е приключил политически науки в Гуджаратския университет в Ахмедабад. От 1987 година е в Партията на индийския народ с членска маса над 180 милиона души, най-голямата партия в Индия и в света. Популярността на водача Моди през днешния ден е 80%. „ Моди е визионер “, твърди проф. Devesh Kapur, откривател по индийска политика в Университета Johns Hopkins.

При откриването на Срещата на върха витаеше огромен боязън от мощното разделяне измежду създатели на клуба, довело до отсъствието на китайския и съветски президенти Си Дзинпин и Владимир Путин. Това ненапълно окуражи Моди да застане в центъра на новия международен ред, където Индия търси да се утвърди отдавна като основно настоящо лице. Отсъствието в Делхи на Путин и Си на Г-20 задълбочи разцеплението сред блоковете, където Индия се опита да уравновеси двете страни.

Позицията й на страна-домакин й разреши да покаже нейната растящо геополитическо въздействие, бидейки способна да потърси и откри консенсус, с цел да може групата да изготви и одобри едногласно заключителната декларация. Моди жонглира сполучливо, той в никакъв случай не осъди съветската инвазия в Украйна и продължаваше да твърди, че би трябвало да се гради единение по основните световни тематики - климатичните промени, облекчаване с храни бедните страни в света и облекчение задълженията на бедните народи.

" Прекалено дълго време на Индия се гледаше като на страна с един милиард хора с гладни стомаси… ” декларира Моди преди срещата. " Сега сме един милиард с въодушевени мисли и с два милиарда сръчни ръце ”.

Моменти от Срещата на върха в Делхи:

Моди – Байдън: Парадоксът – в годините 2005-2014 националистът Моди е имал възбрана да пътува до Съединени американски щати по политически аргументи, а през днешния ден Моди е индийския водач, който Белият дом посреща, и Моди посреща американския президент в Индия...

В петък вечерта като аперитив на Срещата на върха Г-20 индийският министър председател одобри президента на Съединени американски щати Джо Байдън в своята резиденция в Ню Делхи, в двореца Lok Kalyan Marg. За първи път Байдън стъпи в Индия като президент, връщайки визитата на Моди във Вашингтон преди три месеца. Най-вече Байдън се интересуваше да укрепи връзките с Делхи, замествайки до някъде тежестта и престижа на Китай в Тихоокеанска Азия.
Според информацията от Белия дом двамата водачи са препотвърдили подписаните съглашения по време на визитата на Моди в Белия дом. Във военното дело - закупване на дронове MQ-9B и мотори за бойни самолети, създадени в Съединени американски щати...

Китайският министър председател Ли Цян и Байдън: В неделя - последния ден на Срещата на върха в Делхи министър председателят Ли е провел къса среща с президента на Съединени американски щати: „ Нямаше борба. Дискутирахме върху стабилността и Южното полукълбо “. Това разкри президентът Байдън след Срещата на път за Виетнам.

Турският президент Ердоган прикани от трибуната на Срещата на върха в Делхи водачите да се съобразят с настояванията на Русия и да възобновят зърнената договорка, съобщи организация Блумберг. Според организацията Ердоган подхванал тази стъпка на закрити срещи с други водачи на срещата на върха в Индия за обновяване на зърнената договорка. Турция моли други страни да „ улеснят застраховането на износа на съветски храни и торове от лондонската компания Lloyd's “ и да включат още веднъж Москва в системата SWIFT за осъществяване на интернационалните заплащания.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който участва на срещата, показа, че е изпратил писмо до министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на 28 август, в което Гутериш предлага съглашение от четири точки сред Организация на обединените нации и Русия в подмяна на обновяване на договорката за зърното. Руското управление още деликатно преглежда предложенията на Организация на обединените нации и няма отговор.

Полемика в договаряне на Заключителната декларация

Въпреки старанието на уредниците, Срещата на върха на водачите на двайсете оставя един сладко-горчив усет. Пулсът сред Запада и оста Пекин-Москва помрачаваше Г-20 в Делхи. Много положителни думи се чуха, отбрана единомислеща за мултилатеризма, само че малко реформаторски договорености. Моди реализира и това е негова персонална заслуга като хазаин, равновесие в игрите на властта, консенсус сред всички сътрудници да слагат подписа си под заключителната декларация, която бе подложена на критика от някои от членовете поради неналичието на някои въпроси по климатичните промени.

Но документът разсъни най-много повече полемичен звук в раздела по отношение на позицията за съветската инвазия в Украйна. След като Москва съобщи, че ще блокира за първи път финален документ на Срещата на върха на Г-20, в случай че не бъде съобразена нейната позиция, делегациите направиха нужните корекции. Западът искаше да остане фразата „ войната на Русия против Украйна “. Но тя беше изхвърлена и беше добавена просто фразата „ войната в Украйна “. Западът потърси поддръжка за Зърнената договорка единствено за достъпа на зърно от Украйна, само че в декларацията влезе формулата „ зърно и от Руската федерация, и от Украйна “.

В коридорите на срещата се чу оценката от срещата: „ Глобалният Юг победи Колективния Запад в тези формули, тъй като Глобалният Юг и Русия станаха по-силни и по-консолидирани. “

Г-20 одобри консенсусна лидерска декларация на срещата на върха в Делхи, в която се заобикаля осъждането на Русия за войната в Украйна, само че всички страни се приканват да се въздържат от потреблението на мощ за завладяване на територия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Руският външен министър Сергей Лавров дефинира срещата на върха на Г-20 в Индия като сполучлива и съобщи, че с помощта на взаимните старания на страните от Глобалния Юг Русия е съумяла да подсигурява, че дневният ред на Г-20 няма да бъде помрачен от спора в Украйна, съобщи Ройтерс.

Китайският министър председател Ли Цян поддържа окончателния текст и предложенията с взор към разрастващите се страни.

Лидерите на Г-20 боси и по пантофи на Мемориала Ганди:

Лидерите на Групата на двайсете в края на Срещата на върха посетиха Мемориала на индийския вожд-пацифист Махатма Ганди /1869-1948 /, герой за човешки права и свободи, нравствен лидер на индийското придвижване за самостоятелност, което довежда през 1947г. до края на английското господство в Индия. Затова е наименуван „ татко на индийската нация “.

Закриване на Срещата на върха на Г-2- в Делхи

Срещата на върха приключи със алегорично предаване на президентството на Г-20 от индийския министър председател Моди на президента на Бразилия Лула да Силва, който пое високия пост с възприятие на отговорност.

„ Поздравявам бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и му връчвам председателството на Групата на двайсете “ сподели Моди на заключителната гала.

„ Следващата Среща на върха на Групата на двайсете ще бъде в Рио де Жанейро, съобщи Лула. Лула добави внезапно, че на тази среща, на която ще бъде той хазаин, особено ще предложения да участва съветския президент Владимир Путин, който отсъства, както в Йоханесбург на Срещата на върха на БРИКС, по този начин и през днешния ден в Делхи заради опасност от Международния углавен съд (CPI).

„ Аз ще бъда на Срещата на върха на БРИКС в Русия и ще поканя Путин в Рио. А до момента в който аз съм президент на Бразилия, никой не може да арестува съветския президент “, заключи бразилският президент, бунтарят Лула да Силва. Бразилия е подписала през 1998 година Статута от Рим на CPI.

Премиерът Моди благодари на участниците в тази „ знаменателна среща на Г-20 в Индия “ и акцентира за включването на Африканския съюз към клуба.

„ Закривам Срещата на върха на Г-20 с тематиката: „ Една земя, една фамилия, едно бъдеще “, съпътстваща Индия през цялата година на президентството “, заключи Моди.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР