Жорж Брак е този, който заедно с Пабло Пикасо, осъществява

...
Жорж Брак е този, който заедно с Пабло Пикасо, осъществява
Коментари Харесай

Изкуството е принудено да безпокои, науката успокоява ~ Жорж БРАК

Жорж Брак е този, който дружно с Пабло Пикасо, реализира една от най-радикалните промени в модерната живопис от началото на ХХ век, която във връзка с формата скъсва с вековната традиция на Ренесанса.

Брак е този, който формулира концепциите на кубизма в живописта и е определян от историците на изкуството като “модерният художник с най-бистра мисъл ”.

Абстрактното изкуство на двамата гении е посрещнато с втрещени и неразбиращи погледи при започване на века. Заедно, Брак и Пикасо, построяват една нова визия за пространството в живописта. Кубизмът го разрушава до разпадането му на обособени детайли и елементи, след което внася друго, напълно друго измерение. Това е талантлив взор вътре в структурата и същността на нещата, а не над или оттатък. Това е сурово и строго гледане на действителността, такава, каквато е в действителност, която може да бъде разбрана и призната с разсъдък, мисъл и съзерцаване, без да се привнасят разнообразни изразни средства, без страст, без възприятие. Изчистено от всяка тенденциозност, от всеки сетивен подробност, това изкуство граничи със съвършенството, без да са нужни спомагателни пояснения.

 George Braque & Pablo Picasso, 1950

Брак приказва на нереален, преносен език – живее и страда, разкъсван от подозрения, въоръжен с доста повече въпроси, в сравнение с отговори. Голямото изкуство се ражда в най-жестоката борба – битката със себе си. Брак е имал силата да я води, да извърви пътя й до край, да я изстрада, до момента в който творчеството му се трансформира в негово съществуване и орис, в негова същина, за което свидетелстват и думите му:

Аз в никакъв случай не съм имал предварителна цел. Целта е заробване. Най-лошото е внезапно да осъзнаеш, че си станал художник. Ако съм имал някакво желание, то е ден след ден, непрестанно да се самоосъществявам.

Картината му „ Натюрморт с бутилка “ (1911) е представителна за историята на кубизма от ранния му интервал. Тя е обвързвана с времето, когато Пикасо и Брак образуват правилата на новото течение и рисуват дружно, без да подписват творбите си. Смята се за скъпа заради основното историческо значение. Понастоящем картината е благосъстоятелност на Музея “Пикасо ” в Париж и е от персоналната сбирка на Пабло Пикасо.

През 1915 година Брак взе участие във войната и бива тежко ранен. След завръщането си изоставя последователно кубизма и рисува най-вече натюрморти. Малко по малко се доближава още веднъж до реалистичното изкуство. На 31 август 1963 година гениалният художник умира в своето жилище в Париж. Лишен от харизмата на Пикасо и надалеч от бурния му метод на живот, в никакъв случай не получава признанието, обещано на испанския си съмишленик.

Baigneuse (Le Grand Nu, Large Nude), 1908

Head of a Woman, 1909

Bird Returning To It's Nest, 1956

Figure Double With Marine Background, 1942

Fruit Dish, Ace of Clubs, 1913

Little Harbor in Normandy, 1909

The Pedestal Table, 1911

La guitare (Mandora, La Mandore), 1909-10

Girl with a Cross, 1911-12

Musical instruments, 1908

Fishing boats, 1909

Interior with Palette, 1942

Maisons et arbre (Houses at l'Estaque), 1908

Plate and Fruit Dish, 1908

Guitar and Fruit Dish, 1909

The Castle at Roche-Guyon, 1909

Still Life - Le Jour, 1929

The Blue Washbasin, 1942

Woman with Book, 1945

Woman with washstand, 1948

The Birds, 1953

The Duet, 1937

Seated woman, 1907

The sunflowers, 1943

A Bird Passing through a Cloud, 1957

Изображения: wikiart, wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР