Жорж Бизе е френски композитор от Романтизма. Известен е най-вече

...
Жорж Бизе е френски композитор от Романтизма. Известен е най-вече
Коментари Харесай

Роден е Жорж Бизе

Жорж Бизе е френски композитор от Романтизма. Известен е най-много със своята опера „ Кармен “ (1873 – 1874).
Бизе приключва Парижката консерватория, след което специализира в Италия. През своята композиторска кариера той работи главно в региона на операта и симфоничния жанр музика. Жорж Бизе е един от композиторите, чието творчество е мощно повлияно от края на Френско-пруската война. Това въздействие освен в музиката, само че и в литературата и изобразителното изкуство е наречено „ напредък във Франция “. Характерно за композиторите, повлияни от това течение, е по-голяма либералност в творбите и народностна интонация.
Най-известното му произведение е операта „ Кармен “, която съставлява музикално произведение със сюжет, извънредно непосредствен до елементарните хора. В музиката са включени детайли, присъщи за испанските национални песни. Други известни негови опери са:
Ловци на бисери
Пертската хубавица
Джамиле
Жорж Бизе е създател на кантати, песни за пеене, песни за пиано, пиеси за клавирни принадлежности. Писал е също и църковна музика, симфонична музика и други Творчеството му дава началото на нов стадий във френската класическа музика през 19 век.
Умира на 3 юни 1875 година Погребан е в гробището Пер Лашез в Париж.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР