Жокера“: Диагнозата на едно общество Филмът с Хоакин Финикс взаимства

Жокера“: Диагнозата на едно общество Филмът с Хоакин Финикс взаимства ...

„Жокера“: Диагнозата на едно общество.

„Жокера“: Диагнозата на едно общество Филмът с Хоакин Финикс взаимства твърде много от по-добри свои предшественици, за да изпъкне с нещо специално, пише редакторът ни за кино Георги Петров Георги Петров 7 октомври 2019, 07:59 „Жокера“: Диагнозата на едно общество Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс
есъмнено най-голямата критика, която мога да отправя към „Жокера“ на Тод Филипс, е, че категорично не ме изненада с нищо. Най-дискутираният филм на планетата в момента има за протагонист най-непредсказуемия и многолик комиксов злодей в историята – и фактът, че вкарва в толкова познати релси на пръв поглед оригиналната и невиждана досега история за произхода му, е непростим грях.

Лентата е продуцирана от Мартин Скорсезе със скромен бюджет от 40 милиона долара и не съдържа нито един кадър с компютърно генерирани изображения. С други думи, „Жокера“ се рекламира като комиксов антиблокбъстър, некомерсиален филм с високи артистични амбиции. В този смисъл лентата в действителност не е традиционна комиксова адаптация.

Именно затова е и много жалко, че е толкова традиционна, клиширана драма. Тод Филипс взаимства всичко, което може, от „Шофьор на такси“ и „Кралят на комедията“, два доста по-дръзки и по-въздействащи филма на Мартин Скорсезе за социални маргинали от „Жокера“. Структура на сюжета, избор на саундтрак, визуална стилистика – всичко е очевидно изкопирано от тези две класики.

Встрани от неврологичното си разстройство, което го кара да се смее насилствено в неподходящи моменти, централният персонаж Артър Флек е елементарно съчетание от личностите на Травис Бикъл и Рупърт Пъпкин, главните герои в гореспоменатите два филма. Той е едновременно отвратен и отритнат от обществото, обсебен е от личности от телевизионния екран и от усмихнатата си съседка.

Всяка стъпка от психологическата му деградация е предсказуема, почти всеки завой на сюжета – също. Единственият оригинален, неочакван и същевременно логичен и интригуващ обрат е свързан с персонажа Томас Уейн, бащата на Брус Уейн, който в „Жокера“ е едва малко дете, но въпреки това действието леко тромаво посява семената за бъдеща конфронтация между него и главния герой.

Това, с което лентата провокира толкова много социални полемики, изписани статии и всевъзможни други реакции в чуждестранните медии и в Интернет, е начинът, по който кара аудиторията да съчувства на централния персонаж въпреки бруталните му действия. Мненията и аргументите са толкова много, че по всяка вероятност ще бъдат компилирани в книга и издадени някой ден след десетина години, например.

Единственото, което аз мога да направя в случая, е да изкажа собственото си мнение по въпроса. Смятам, че тревогите на хората са основателни – „Жокера“ наистина третира не достатъчно отговорно деликатните теми в идейното си ядро и манипулира зрителските емоции, така че да създаде съчувствие и разбиране към постъпки и поведение, които не са морално сиви, а категорично черни и зли, и не бива да се оправдават, най-малкото в масови филми със световна дистрибуция.

„Шофьор на такси“ и „Кралят на комедията“ са по-добри кинотворби от „Жокера“ не само защото са по-оригинални и провокативни. Разликата помежду им е ясният морален център и антигероите в центъра на действието в двете класики, които през цялото време остават на осезаема емоционална дистанция от зрителя.

Травис Бикъл и Рупърт Пъпкин са почти като действащи лица в документални филми – аудиторията си обяснява действията им, но не ги подкрепя; заинтригувана е от сложната им, дълбоко комплексна психика, но не се идентифицира с тях. Артър Флек е илюстриран от сценария на „Жокера“ без тези необходими нюанси и лесно може да се превърне в модел за подражание на редица социални маргинали в свят като нашия, все по-дигитализиран, материален и лишен от човешка топлота.

Това на свой ред повдига въпроса защо изобщо този филм съществува. Жокерът винаги е бил енигма, персонификация на хаоса и анархията, злодей с неясно минало, който дори умишлено е фалшифицирал предисторията си в редица комикси и дори в игралния филм „Черния рицар“, за да манипулира начина, по който е възприеман.

Самият факт, че през 2019 година най-после се създаде филм, в който персонажът е хуманизиран и отношението към него се очаква да е откровено съчувствено, е най-тежката диагноза за състоянието на съвременното ни общество. Съществуването на филм за Жокера без Батман, при това заснет в стила на „Шофьор на такси“, в действителност приравнява заболелият днешен социум с този в Съединените щати след отчайващата Виетнамска война.

От предсказуемото развитие на сюжета страдат и представянията на актьорите във филма. По всяка вероятност ще съм първият човек от обкръжението ви, който не е останал в потрес и възторг от ролята на Хоакин Финикс в „Жокера“, но няма и защо да ви лъжа. Актьорът безспорно е автентичен в амплоато на Артър Флек, но сценарият му пречи да изненадва и да блести с оригиналност.

Това не е най-добрата роля в блестящата филмография на актьора, нито Флек е най-страшният социопат, който сме виждали на големия екран, нито пък илюстрацията на Финикс е най-добрият Жокер в дългата и цветуща екранна история на персонажа. В „Черния рицар“ Хийт Леджър прави далеч по-паметна, шокираща и стряскаща интерпретация на легендарния злодей.

10 години, откакто един филм промени киното завинаги

Точно „Черния рицар“ е и филмът, който ще имате нужда да изгледате у дома, ако искате да си върнете вярата в човешкия дух, след като гледате на кино „Жокера“. Рязко контрастиращите социални илюстрации в двата филма са изключително красноречиви и са добър индикатор за това кой измежду тях ще остане за по-дълго и в по-добра светлина в историята на популярната култура.

„Жокера“ е филм, който комиксовият злодей би поръчал да направят с див кикот на уста, ако съществуваше в нашата реалност, за да накара обществеността да погледне на постъпките му със съчувствие. От всички нас зависи да бъдем Батман с очите си и в душите си, за да разтълкуваме лентата като социална диагноза и предупреждение, а не като нормализиране или дори прославяне на насилието в нашето ежедневие.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ Автор: Георги Петров .comments-item{clear:left;} .article-comment-types div{z-index:100;} .answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!
0 коментара   1 Задължително ли ни съкращават, ако вече имаме пенсия 1 Четворна надница ако работим по време на празници 1 По-скъпи сме за работодателя 1 Кои храни поскъпнаха през седмицата --> Пaрите ни Задължително ли ни съкращават, ако вече имаме пенсия Задължително ли ни съкращават, ако вече имаме пенсия Четворна надница ако работим по време на празници Четворна надница ако работим по време на празници По-скъпи сме за работодателя По-скъпи сме за работодателя Кои храни поскъпнаха през седмицата Кои храни поскъпнаха през седмицата Не пропускай <br>"Портрети", <strong>създадени да кажат "сбогом"</strong><br>
"Портрети", създадени да кажат "сбогом"
Борисов в Абу Даби: Сектори у нас очакват емиратски инвестиции Борисов в Абу Даби: Сектори у нас очакват емиратски инвестиции <br>Тези <strong>храни</strong> <strong>помагат</strong> за нещо, което е важно за<strong> всеки човек</strong><br>
Тези храни помагат за нещо, което е важно за всеки човек
Домашни лакомства, с които да замените вафлите Домашни лакомства, с които да замените вафлите Последни „Жокера“: Диагнозата на едно общество „Жокера“: Диагнозата на едно общество Част от пърформанса "Някога преди" Тези танцьори идват, за да разтърсят Пловдив Бомба избухна в жилищна кооперация в Монтана Бомба избухна в жилищна кооперация в Монтана Нотр Дам Идея за възстановяването на Нотр Дам може да предизвика... Марк Зукърбърг ЕС със задълбочена проверка на криптовалутата на... Брад Пит Тези мъже са над 40, но все още подпалват женските... Полезни ли са универсалните профили на Google и Facebook Полезни ли са универсалните профили на Google и Facebook Тайник със SIM карти на ало измамници - вижте Тайник със SIM карти на ало измамници - вижте <p><strong>Тези жени </strong>ще ви накарат да боядисате косата си в <strong>червено</strong></p> Тези жени ще ви накарат да боядисате косата си в червено Домусчиев: Некомпетентни хора искат окончателно да убият футбола в България Домусчиев: Некомпетентни хора искат окончателно да... <p>7 експерти за свалянето на мазнини: Тежката истина</p> 7 експерти за свалянето на мазнини: Тежката истина Нарязаха шатрата на Мая Манолова Нарязаха шатрата на Мая Манолова Домашни лакомства, с които да замените вафлите Домашни лакомства, с които да замените вафлите Борисов в Абу Даби: Сектори у нас очакват емиратски инвестиции Борисов в Абу Даби: Сектори у нас очакват емиратски... Автобус се обърна на "Тракия" (СНИМКИ) Автобус се обърна на "Тракия" (СНИМКИ) Пиян блъсна и уби момиче на пешеходна пътека Пиян блъсна и уби момиче на пешеходна пътека Още една знаменитост в „Маскираният певец“ е разкрита Още една знаменитост в „Маскираният певец“ е разкрита Част от изложбата "Портрети" на Николай Майсторов "Портрети", създадени да кажат... Шест слона загинаха, опитвайки да се спасят един друг Шест слона загинаха, опитвайки да се спасят един друг Левзея Билката, която повишава работоспособността Всичко от днес Виц на деня В магазина: - Имате ли Том и Джери? - Моля? - Бери чери. - Да не искате годжи бери? - Да, да... точно това беше... Прочети целия Обратно в сайта
За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена парола Потребителско име* Полето Потребителско име не трябва да е празно. E-mail* Полето E-mail не трябва да е празно. Парола* Полето Парола не трябва да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не трябва да е празно. Име Полето Име не трябва да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не трябва да е празно. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ Уникална Ивет Лалова отново успя, на финал е Уникална Ивет Лалова отново успя, на финал е Българският шоколад, който е известен в цял свят (ВИДЕО) Кремена Халваджиян: Образите от „Маскираният певец“ рисувах сутрин, докато си пиех кафето Ивет Лалова се класира на полуфиналите Ивет Лалова се класира на полуфиналите Откриха златно съкровище край Девня Водещи новини Тайник със SIM карти на ало измамници - вижте Тайник със SIM карти на ало измамници - вижте Нотр Дам Идея за възстановяването на Нотр Дам може да предизвика екокатастрофа <p>Арестуваха банковия обирджия&nbsp;с 60 000 лв.&nbsp;</p> Разкрит е банковият обир Шест слона загинаха, опитвайки да се спасят един друг Шест слона загинаха, опитвайки да се спасят един друг Марк Зукърбърг ЕС със задълбочена проверка на криптовалутата на Facebook Брад Пит Тези мъже са над 40, но все още подпалват женските страсти (СНИМКИ)