Жокера“: Диагнозата на едно общество Филмът с Хоакин Финикс взаимства

...
Жокера“: Диагнозата на едно общество Филмът с Хоакин Финикс взаимства
Коментари Харесай

„Жокера“: Диагнозата на едно общество

„ Жокера “: Диагнозата на едно общество Филмът с Хоакин Финикс взаимства прекалено много от по-добри свои прародители, с цел да изпъкне с нещо особено, написа редакторът ни за кино Георги Петров  Георги Петров 7 октомври 2019, 07:59  „ Жокера “: Диагнозата на едно общество Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс
есъмнено най-голямата рецензия, която мога да насочва към „ Жокера “ на Тод Филипс, е, че изрично не ме изненада с нищо. Най-дискутираният филм на планетата сега има за протагонист най-непредсказуемия и разнолик комиксов изверг в историята – и фактът, че вкарва в толкоз познати релси на пръв взор истинската и невиждана до момента история за произхода му, е непростителен грях.

Лентата е продуцирана от Мартин Скорсезе със непретенциозен бюджет от 40 милиона $ и не съдържа нито един кадър с компютърно генерирани изображения. С други думи, „ Жокера “ се популяризира като комиксов антиблокбъстър, некомерсиален филм с високи артистични упоритости. В този смисъл лентата в реалност не е обичайната комиксова акомодация.

Именно по тази причина е и доста тъпо, че е толкоз обичайната, клиширана драма. Тод Филипс взаимства всичко, което може, от „ Шофьор на такси “ и „ Кралят на комедията “, два много по-дръзки и по-въздействащи кино лентата на Мартин Скорсезе за обществени маргинали от „ Жокера “. Структура на сюжета, избор на саундтрак, образна стилистика – всичко е явно изкопирано от тези две класики.

Встрани от неврологичното си разстройство, което го кара да се смее принудително в несъответствуващи моменти, централният персонаж Артър Флек е обикновено комбиниране от личностите на Травис Бикъл и Рупърт Пъпкин, основните герои в гореспоменатите два кино лентата. Той е по едно и също време погнусен и отблъснат от обществото, захласнат е от персони от телевизионния екран и от усмихнатата си съседка.

Всяка стъпка от психическата му деградация е предсказуема, съвсем всеки завой на сюжета – също. Единственият автентичен, непредвиден и в същото време логически и завладяващ поврат е обвързван с персонажа Томас Уейн, бащата на Брус Уейн, който в „ Жокера “ е едвам малко дете, само че все пак действието леко тромаво посява семената за бъдеща борба сред него и основния воин.

Това, с което лентата предизвика толкоз доста обществени полемики, изписани публикации и всевъзможни други реакции в задграничните медии и в Интернет, е методът, по който кара аудиторията да съчувства на централния персонаж макар бруталните му дейности. Мненията и причините са толкоз доста, че по всяка възможност ще бъдат компилирани в книга и издадени някой ден след десетина години, да вземем за пример.

Единственото, което аз мога да направя в тази ситуация, е да изкажа личното си мнение по въпроса. Смятам, че паниките на хората са основателни – „ Жокера “ в действителност третира не задоволително отговорно деликатните тематики в идейното си ядро и манипулира зрителските страсти, тъй че да сътвори състрадание и схващане към действия и държание, които не са морално сиви, а изрично черни и зли, и не трябва да се оправдават, най-малкото в всеобщи филми със международна дистрибуция.

„ Шофьор на такси “ и „ Кралят на комедията “ са по-добри кинотворби от „ Жокера “ освен тъй като са по-оригинални и провокативни. Разликата посред им е ясният честен център и антигероите в центъра на действието в двете класики, които от самото начало остават на осезаема прочувствена отдалеченост от фена.

Травис Бикъл и Рупърт Пъпкин са съвсем като настоящи лица в документални филми – аудиторията си изяснява дейностите им, само че не ги подкрепя; заинтригувана е от комплицираната им, надълбоко сложна душeвност, само че не се разпознава с тях. Артър Флек е илюстриран от сюжета на „ Жокера “ без тези нужни нюанси и елементарно може да се трансформира в модел за подражателство на редица обществени маргинали в свят като нашия, все по-дигитализиран, веществен и лишен от човешка топлина.

Това на собствен ред повдига въпроса за какво въобще този филм съществува. Жокерът постоянно е бил загадка, персонификация на хаоса и анархията, изверг с неразбираемо минало, който даже съзнателно е фалшифицирал предисторията си в редица комикси и даже в игралния филм „ Черния рицар “, с цел да манипулира метода, по който е възприеман.

Самият факт, че през 2019 година най-сетне се сътвори филм, в който персонажът е хуманизиран и отношението към него се чака да е искрено прочувствено, е най-тежката диагноза за положението на актуалното ни общество. Съществуването на филм за Жокера без Батман, освен това сниман в стила на „ Шофьор на такси “, в реалност приравнява заболелият сегашен социум с този в Съединените щати след отчайващата Виетнамска война.

От предсказуемото развиване на сюжета страдат и представянията на актьорите във кино лентата. По всяка възможност ще съм първият човек от обкръжението ви, който не е останал в шок и екстаз от ролята на Хоакин Финикс в „ Жокера “, само че няма и за какво да ви неистина. Актьорът несъмнено е достоверен в амплоато на Артър Флек, само че сюжетът му пречи да изненадва и да свети с автентичност.

Това не е най-хубавата роля в блестящата филмография на артиста, нито Флек е най-страшният социопат, който сме виждали на огромния екран, нито пък илюстрацията на Финикс е най-хубавият Жокер в дългата и цветуща екранна история на персонажа. В „ Черния рицар “ Хийт Леджър прави надалеч по-паметна, шокираща и стряскаща интерпретация на именития изверг.

10 години, откогато един филм промени киното вечно

Точно „ Черния рицар “ е и филмът, който ще имате потребност да изгледате вкъщи, в случай че желаете да си върнете вярата в човешкия дух, откакто гледате на кино „ Жокера “. Рязко контрастиращите обществени илюстрации в двата кино лентата са извънредно красноречиви и са добър знак за това кой всред тях ще остане за по-дълго и в по-добра светлина в историята на известната просвета.

„ Жокера “ е филм, който комиксовият изверг би поръчал да създадат с див смях на уста, в случай че съществуваше в нашата действителност, с цел да накара обществеността да огледа на постъпките му със състрадание. От всички нас зависи да бъдем Батман с очите си и в душите си, с цел да разтълкуваме лентата като обществена диагноза и предизвестие, а не като нормализиране или даже възхваляване на насилието в нашето всекидневие.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Георги Петров .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Задължително ли ни редуцират, в случай че към този момент имаме пенсия  1 Четворна отплата в случай че работим по време на празници  1 По-скъпи сме за работодателя  1 Кои храни нарастнаха през седмицата --> Пaрите ни  Задължително ли ни редуцират, в случай че към този момент имаме пенсия Задължително ли ни редуцират, в случай че към този момент имаме пенсия  Четворна отплата в случай че работим по време на празници Четворна отплата в случай че работим по време на празници  По-скъпи сме за работодателя По-скъпи сме за работодателя  Кои храни нарастнаха през седмицата Кои храни нарастнаха през седмицата Не пропускай  <br> основани да кажат "сбогом "
" />
"Портрети ", основани да кажат "сбогом "
 Борисов в Абу Даби: Сектори у нас чакат емиратски вложения Борисов в Абу Даби: Сектори у нас чакат емиратски вложения  <br> Тези <strong> храни </strong> <strong> оказват помощ </strong> за нещо, което е значимо за <strong> всеки човек </strong> <br>
Тези храни оказват помощ за нещо, което е значимо за всеки човек
 Домашни лакомства, с които да замените вафлите Домашни лакомства, с които да замените вафлите Последни  „ Жокера “: Диагнозата на едно общество „ Жокера “: Диагнозата на едно общество  Част от пърформанса Тези танцьори идват, с цел да раздрусат Пловдив  Бомба избухна в жилищна кооперация в Монтана Бомба избухна в жилищна кооперация в Монтана  Нотр Дам Идея за възобновяване на Нотр Дам може да провокира...  Марк Зукърбърг Европейски Съюз със задълбочена инспекция на криптовалутата на...  Брад Пит Тези мъже са над 40, само че към момента подпалват женските...  Полезни ли са универсалните профили на Гугъл и Фейсбук Полезни ли са универсалните профили на Гугъл и Фейсбук  Тайник със SIM карти на ало измамници - вижте Тайник със SIM карти на ало измамници - вижте  <p><strong>Тези дами </strong>ще ви накарат да боядисате косата си в <strong>червено</strong></p> Тези дами ще ви накарат да боядисате косата си в алено  Домусчиев: Некомпетентни хора желаят дефинитивно да убият футбола в България Домусчиев: Некомпетентни хора желаят дефинитивно да...  <p>7 специалисти за свалянето на мазнини: Тежката истина</p> 7 специалисти за свалянето на мазнини: Тежката истина  Нарязаха шатрата на Мая Манолова Нарязаха шатрата на Мая Манолова  Домашни лакомства, с които да замените вафлите Домашни лакомства, с които да замените вафлите  Борисов в Абу Даби: Сектори у нас чакат емиратски вложения Борисов в Абу Даби: Сектори у нас чакат емиратски...  Автобус се обърна на Автобус се обърна на " Тракия " (СНИМКИ)  Пиян блъсна и умъртви момиче на пешеходна пътека Пиян блъсна и умъртви момиче на пешеходна пътека  Още една звезда в „ Маскираният артист “ е разкрита Още една звезда в „ Маскираният артист “ е разкрита  Част от изложбата "Портрети ", основани да кажат...  Шест слона починаха, пробвайки да се спасят един различен Шест слона починаха, пробвайки да се спасят един различен  Левзея Билката, която покачва работоспособността Всичко от през днешния ден Виц на деня В магазина: - Имате ли Том и Джери? - Моля? - Бери чери. - Да не желаете годжи бери? - Да, да... тъкмо това беше... Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ  Уникална Ивет Лалова още веднъж съумя, на край е Уникална Ивет Лалова още веднъж съумя, на край е  Българският шоколад, който е прочут в целия свят (ВИДЕО)  Кремена Халваджиян: Образите от „ Маскираният артист “ рисувах заран, до момента в който си пиех кафето  Ивет Лалова се класира на полуфиналите Ивет Лалова се класира на полуфиналите  Откриха златно богатство край Девня Водещи вести  Тайник със SIM карти на ало измамници - вижте Тайник със SIM карти на ало измамници - вижте  Нотр Дам Идея за възобновяване на Нотр Дам може да провокира екокатастрофа  <p>Арестуваха банковия обирджия&nbsp;с 60 000 лева.&nbsp;</p> Разкрит е банковият грабеж  Шест слона починаха, пробвайки да се спасят един различен Шест слона починаха, пробвайки да се спасят един различен  Марк Зукърбърг Европейски Съюз със задълбочена инспекция на криптовалутата на Фейсбук  Брад Пит Тези мъже са над 40, само че към момента подпалват женските пристрастености (СНИМКИ)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР