JohnsonJohnson трябва да плати 8 милиарда долара компенсация на мъж

JohnsonJohnson трябва да плати 8 милиарда долара компенсация на мъж ...

Johnson & Johnson ще плати рекордно обезщетение на американец.

JohnsonJohnson трябва да плати 8 милиарда долара компенсация на мъж за това, че американската компания не е предупредило него и други потребители за нежелателен страничен ефект на невролептично лекарство, съобщава агенция Reuters, като посочва, че това решение е взето във вторник от журито на Съда по граждански дела на град Филаделфия, щата Флорида.
Съдебните заседатели са издали присъда в полза на 26-годишния Никълъс Мъри. Той е съобщил в своята жалба, че по предписание на лекарите е използвал лекарството Risperdal, предназначено за предотвратяване на пристъпи на шизофрения и биполярно разстройство (маниакална депресия). Оказало се, че това лекарство на JohnsonJohnson има страничен ефект – гинекомастия (увеличение на млечните жлези при мъжете). Пострадалият е използвал това лекарство по предписание на лекарите от 2003 година.
През 2015 година Мъри печели аналогично дело. Тогава журито от съдебни заседатели счете действията на JohnsonJohnson за наказуеми и ги осъди да платят 1,75 милиона долара на потърпевшия. Апелационният съд на щата Пенсилвания през февруари миналата година призна присъдата за законна, но понижи размера на компенсацията на 680 хиляди долара.
Основана през 1886 г., JohnsonJohnson е един от най-големите световни производители на козметични, санитарни и хигиенни продукти и медицинско оборудване. През 2017 г. оборотът на J&J възлиза на около 76 милиарда долара.
 

Източник: actualno.com