Johnson & Johnson (J&J) трябва да плати 8 млрд. долара

...
Johnson & Johnson (J&J) трябва да плати 8 млрд. долара
Коментари Харесай

Johnson & Johnson трябва да плати 8 млрд. долара на мъж, защото са му пораснали гърди

Johnson & Johnson (J&J) би трябвало да заплати 8 милиарда $ обезщетение с углавен темперамент на пациент, на който са му пораснали гърди след използването на медикамента Risperdal, постанови съдът във Филаделфия, Пенсилвания. Ищецът Никълъс Мъри към този момент е печелил дело за 680 хиляди $ против компанията, като твърди, че тя не е предизвестила, че момчета и млади мъже, употребяващи лекарството, могат да развият положението гинекомастия – доброкачествено увеличение на млечните жлези при мъжете.

Първо от хиляди?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Решението на първоинстанционния съд на щата Пенсилвания в интерес на Мъри е първото, по което правосъден състав от щата преглежда опцията и в последна сметка присъжда изплащането на обезщетение с углавен темперамент в едно от хилядите висящи каузи в съда, свързани с медикамента Risperdal, отбелязва Reuters.

От фармацевтичната компания дефинират размера на присъденото обезщетение като " изцяло несъразмерно с първичното обезщетение, присъдено по случая " и акцентират, че правосъдните заседатели не са съумели да се срещнат с доказателства за изгодите от Risperdal.

Според проф. Карл Тобиас от Юридическия факултет към Университета в Ричмънд е доста евентуално размерът на присъденото обезщетение да бъде понижен на идващите инстанции, само че като цяло присъдата има за цел да изпрати обръщение и може да се счита за знак, че J&J е застрашена от още огромни компенсации в други каузи, свързани с лекарството, написа Reuters.

Дългогодишни проблеми

Risperdal е утвърден от Агенцията по храните и медикаментите (FDA) в края на 1993 година като медикамент за отнасяне на шизофрения и маниакални пристъпи при биполярно разстройство при възрастни пациенти. Според Мъри и останалите мъже ищци по заведените против J&J групови искове, фармацевтичната компания е маркетирала използването на лекарството отвън предписаните в листовката му случаи, в това число за лекуване на разнообразни проблеми при деца. При това тя не е предизвестила за вероятната поява на гинекомастия като непряк резултат, изключително при деца и подрастващи, настояват ищците.

В желае си Мъри, който сега е на 26 години, показва, че са му пораснали гърди, откакто лекуващият го доктор е почнал да му предписва Risperdal през 2003 година, след диагностицирането му с разстройство от аутистичния набор.

През 2015 година правосъден състав присъжда на Мъри обезщетение в размер на 1.75 млн. $, откакто постановява, че Johnson & Johnson е показала немарливост и не е предизвестила за риска от гинекомастия. Щатски апелативен съд удостоверява присъдата, само че понижава размера на компенсацията до 680 хиляди $.

С решение от 2014 година на ищците по делата за групови вреди на процедура е неразрешено да претендират компенсации с углавен темперамент. Върховният съд на Пенсилвания обаче анулира това решение през 2018 година и отваря опцията за такива искове, разяснява Reuters.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР