жо Байдън се обяви тази нощ за победител на президентските

...
жо Байдън се обяви тази нощ за победител на президентските
Коментари Харесай

Джо Байдън: Сега е време за изцеление в Америка

жо Байдън се разгласи тази нощ за победител на президентските избори в Съединени американски щати, предадоха Ройтерс и АП, представени от Българска телеграфна агенция.

В първото си обществено изказване, откакто бе обявено, че е набрал над нужния брой електорални гласове, демократът, сподели, че народът е обезпечил на него и подгласничката му Камала Харис очевидна и безапелационна победа. В тирада пред поддръжници в Уилмингтън, щата Делауер, бъдещият жител на Белия дом даде обещание, че като президент ще се стреми да сплоти американското общество.

I pledge to be a President who seeks not to divide, but to unify.

Who doesn’t see Red and Blue states, but a United States.

And who will work with all my heart to win the confidence of the whole people.
— Joe Biden (@JoeBiden)
По думите му той ще ръководи като американски президент, а не като представител на Демократическата партия и мандатът, даден му от народа, е за двупартийно съдействие. Той даде обещание още, че желае кабинетът му да наподобява по този начин, както наподобява Америка, и да се постарае да внесе смяна в статуквото съперниците да биват възприемани като врагове. "Сега е време за излекуване в Америка ", сподели Байдън.

The Bible tells us that to everything there is a season — a time to build, a time to reap, a time to sow. And a time to heal.

This is the time to heal in America.
— Joe Biden (@JoeBiden)
Байдън сподели, че първата му работа като определен президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и специалисти, които да оглавят акцията против ковид. Той се зарече да не жали сили, с цел да реализира поврат в пандемията в Съединени американски щати.

“Our work begins with getting Covid under control”

President-Elect Joe Biden says on Monday he’ll assemble a group of leading scientists and experts to “turn around” the coronavirus pandemic
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Камала Харис похвали качествата на Джо Байдън и отдаде респект към дамите

В първото си обществено изказване, откакто бе обявено, че е набрал над нужния брой електорални гласове, Джо Байдън показа пред свои поддръжници в Уилмингтън, щата Делауер, своята подгласничка Камала Харис, предадоха Ройтерс, ДПА и АП.

Харис ще бъде първата жена, първата чернокожа американка и първата американка с индийски корени, която ще бъде вицепрезидент на Съединени американски щати, означиха организациите.

В авансово готова тирада тя съобщи, че Байдън е имал "смелостта да унищожи една от най-значимите бариери " в страната и да подбере жена за кандидат-вицепрезидент. Харис окачестви изборната победа като "възвестяване на нов ден за Америка " и сподели, че гласоподавателите са отправили ясно обръщение с вяра за "единство, благовъзпитание, просвета и също истина ".

While I may be the first, I won’t be the last.
— Kamala Harris (@KamalaHarris)
Избраната за вицепрезидент похвали бъдещия си началник като "изцелител ", "обединител ", "преминал тествания " и "стабилен ".

В речта си 56-годишната Харис, която е сенатор от Калифорния, регистрира заслугите на дамите и изключително на чернокожите дами. "Тази вечер аз си мисля за тяхната битка, тяхната решителност и силата на тяхното просветление ", сподели тя, облечена в бял костюм в чест на активистките за изборни права на дамите. "Аз може да съм първата жена на този пост; аз няма да съм последната ", предсказа Камала Харис.

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за надвит на изборите

и негови представители са внесли правосъдни искове за хипотетични нарушавания и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

Щабът на Доналд Тръмп разгласи нощес, че е внесъл тъжба в районен съд в щата Аризона с аргумента, че погрешно са били отхвърлени гласовете на някои гласоподаватели в окръга Марикопа в деня на президентските избори, съобщи Ройтерс.

Georgia Counties Using Same Software as Michigan Counties Also Encounter ‘Glitch’ via What a total mess this “election” has been!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump)
Според желае, импортиран във висшия областен съд на най-населения окръг в щата, се показва, че членове на изборни секции са казвали на гласоподаватели да натискат един бутон, откакто машината алармирала "overvote " (буквално - в допълнение гласуване).

Щабът на президента твърди, че по този начин вотът на тези гласоподаватели не бил зачетен, а това можело да се отрази "решаващо " на резултата от гласуването в Аризона. Освен това в този окръг били употребявани нови машини за гласоподаване.

От изборната комисия в Марикопа и щаба на Джо Байдън към този момент няма коментар по случая.

В същото време Джо Байдън и Камала Харис получиха поздравления за изборната си победа от още доста страни по света

В поздравленията си към Джо Байдън и Камала Харис президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер окачестви успеха им на изборите в Съединени американски щати като отклик на упованията на "безброй хора " и вяра за "нова обща почва " сред Берлин и Вашингтон. По думите му изборът на американците дава предпоставки и за възвръщане "надеждността, здравия смисъл и неуморната работа върху проблемите на неспокойния свят.

Премиерът на Австралия Скот Морисън поздрави спечелилите в Съединени американски щати, пожела им триумф и добави, че чака с неспокойствие съдействието сред Канбера и Вашингтон за решаването на международните проблеми.

Японският министър председател Йошихире Суга също сподели, че чака положително взаимоотношение с бъдещата нова администрация на Съединени американски щати. По думите му следва подсилване на японско-американския съюз, с цел да се подсигуряват мира, свободата и благоденствието на индийски-тихоокеанския район и по света.

Президентът на Словения Борут Пахор и ръководителят на Народното събрание Игор Зорчич поздравиха нощес Байдън и Харис, откакто в сряда словенският министър председател Янез Анша преждевременно бе изпратил поздравления на Тръмп за преизбирането му, макар още нямаше резултати от вота на 3 септември.

Президентът на Мексико обаче се въздържа да праща поздравления на север от границата ,

до момента в който не приключат правосъдните разногласия за валидността на вота. Андрес Мануел Лопес Обрадор изясни нощес, че решението ми е подбудено от "политическо здравомислие ".

"Поражението на Тръмп може да стане начало на края на триумфа на крайнодесния популизъм и в Европа ", сподели Доналд Туск , някогашен ръководител на Европейския съвет и някогашен министър председател на Полша. "Благодаря ти, Джо ", сподели Той.

Президентът на Гърция Екатерини Сакеларопулу изрази вяра, че смяната в Белия дом ще върне Съединени американски щати към Парижкото съглашение за климата. С възгласа "Добре пристигнала още веднъж, Америка! " сходна вяра изрази и парижкият кмет Ан Идалго.

Венецуелският президент Николас Мадуро изпрати поздравления за успеха на демократите. Поздрави насочи и опозиционният водач Хуан Гуайдо, която изрази вяра, че Вашингтон ще продължи да поддържа продемократичното придвижване във Венецуела.

Приветствия сервираха престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед ан Нхиан, президентите на Хондурас и Панама Хуан Орландо Ернандес и Лаурентино Кортисо, кралят на Йордания Абдула II и държавните ръководители на Египет, Ливан, Оман и Катар. Иракският президент Бархам Салих назова Байдън "приятел и приближен сътрудник " на Ирак, а министър председателят Мустафа ал Казими изрече вяра, че връзките сред Багдад и Вашингтон ще се задълбочават.

Президентът на Украйна също изрече оптимизъм за усилването на двустранното стратегическо партньорство сред Киев и Вашингтон, а вицепрезидентът на Иран Есхак Джахангири даде знак, че се надява с смяната в Белия дом да накара Съединени американски щати "да се върнат към върховенството на закона и интернационалните си задължения и да почитат другите страни ", предадоха Ройтерс, ДПА, АП и ТАСС.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху поздрави през днешния ден Джо Байдън за успеха му на президентските избори в Съединени американски щати, наричайки го "голям другар на Израел ", оповестиха Франс прес и Ройтерс.

"Поздравления на Джо Байдън и Камала Харис. Джо, ние имаме дълги и топли персонални връзки от близо 40 години и знам, че ти си огромен другар на Израел ", написа Нетаняху в Туитър.

"С неспокойствие чакам да работя с вас двамата за по-нататъшно подсилване на специфичния съюз сред Съединени американски щати и Израел ", добави Нетаняху, който към този момент бе нарекъл Доналд Тръмп "най-добрият другар, който Израел в миналото е имал в Белия дом ".

Израелският министър председател благодари също на Тръмп за приятелското му отношение към страната Израел и персонално към него, за това, че е признал Ерусалим и Голанските възвишения, за опълчването му на Иран, за историческите мирни съглашения и за това, че е извел американско-израелския съюз на невиждани висоти.



Списание "Политико " направи догатки за състава на бъдещата администрация на определения президент Джо Байдън

Избраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън може да избере за държавен секретар в бъдещото си държавно управление Сюзън Райс, някогашен консултант по националната сигурност в администрацията на Барак Обама, а за началник на Пентагона - Мишел Флурной, някогашна заместник-министър на защитата по политическите въпроси също през мандата на Обама. Такива догатки направи нощес списанието "Политико ", представено от ТАСС.

Други претенденти за поста на пръв посланик на Съединени американски щати са Антъни Блинкън, заместник-държавен секретар при Обама, сенаторът демократ от Делауер Крис Кунс, сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи или Уилям Бърнс, също някогашен заместник-държавен секретар.

Според "Политико " евентуални претенденти за министър на защитата са Тами Дъкуорт, която е сенатор демократ от Илинойс, или сенаторът демократ от Род Айлънд Джак Рийд. Най-вероятният министър на финансите в бъдещата администрация на Байдън е Лайел Брейнард, която е член на борда на централната банка на Съединени американски щати, министър на правораздаването - Дъг Джонс, сенатор демократ от Алабама, и министър на енергетиката - Ърнест Моунис.

Изданието отбелязва, че описът е формиран въз основа на съвещания с огромен брой съветници на Байдън, лобисти и сътрудници на сенатори и конгресмени.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР