Жизнеспособността на ключова река, която се захранва най-голямата водна система

...
Жизнеспособността на ключова река, която се захранва най-голямата водна система
Коментари Харесай

Водната система на Австралия е под заплаха

Жизнеспособността на основна река, която се зарежда най-голямата водна система в Австралия, е застрашена, в случай че неприятните условия, които убиха милиони риби, не се подобрят в границите на шест месеца, сигнализират учените.
Управлението на речната система Мъри-Дарлинг, която се простира на хиляди километри в няколко щата и е основна за Австралия, е под непоколебим надзор след три случая на всеобща гибел на риби през декември и януари, съобщи БГНЕС.
Властите обявиха, че милиони риби са починали в река Дарлинг, за което намират аргументи в ниското равнище на реката и незадоволителните равнища на О2, както и в хипотетичното съществуване на токсични водорасли.
Водещи учени, учещи трите случая на всеобща гибел измежду водните жители, споделят, че до момента в който тежката суша, измъчваща източна Австралия, е съдействала за гибелта, има и " съществени дефекти в ръководството " на речната мрежа.
" Нашият обзор на случаите с убитите риби откри, че няма задоволително вода в системата на Дарлинг, с цел да се избегнат пагубни резултати ", съобщи Крейг Мориц, ръководител на самостоятелната експертна група, на която опозиционната Партия на труда разпореди да проверява смъртните случаи.
Той сподели, че анализът на данните за преваляванията и течението на реките през последните десетилетия сочи към прекомерно потребление на водите на реката в земеделските региони на Куинсленд и Нов Южен Уелс.
Ако не бъдат взети незабавни ограничения в границите на шест месеца, с цел да се усили дебитът на водата, съгласно експертния отчет, " жизнеспособността на Дарлинг ", както и общностите, чиято издръжка зависи от това,, ще бъдат застрашени.
През 2014 година управляващите стартираха просторен проект за басейна на Мъри – Дарлинг, който да ръководи използването на вода по цялата дължина на системата, която минава през пет щата.
Миналия месец една комисия, назначена от щата Южна Австралия, упрекна чиновници в " неприятно ръководство ", " немарливост " и " противозаконни " дейности при осъществяването на проекта.
Активисти по отбрана на околната среда и доста поданици, живеещи по долното течение на системата Мъри-Дарлинг, хвърлят огромна част от виновността за непозволено добиване на вода за напояване от страна на агробизнеса, в това число огромните ферми за памук в Куинсленд и Нов Южен Уелс.
ВИЖТЕ КАДРИ ОТ МЪРИ-ДАРЛИНГ В ГАЛЕРИЯТА ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР