Жизнената дейност на организма се определя от редица биологични ритми.

...
Жизнената дейност на организма се определя от редица биологични ритми.
Коментари Харесай

Основни правила на режима на хранене

Жизнената активност на организма се дефинира от редица биологични ритми. Такива ритми има и храносмилателната система.

Затова е целесъобразно всеки да си дефинира режим на хранене както по време, по този начин и по количество на одобряваната храна.

Състоянието на стомашно-чревния тракт неизбежно оказва значително въздействие върху цялостното положение на организма.

Има една остаряла сентенция, която постоянно се цитира в рекомендациите, отдадени на рационалното хранене. Нека си я напомним: „ Закуската яж самичък, обяда раздели с другари, а вечерята дай на врага си “.

Поуката е, че главното количество храна, нужно на индивида за деня, би трябвало да се използва в първата му половина. И това е напълно разбираемо. Храната е „ нашето гориво “, с помощта на което мозъкът, мускулите, сърцето и всички останали органи могат да действат вярно.

Особено значима в това отношение е закуската. Първото главно предписание е, че не трябва да се закусва незабавно след ставане от сън. Както е известно по време на сън всички функционалности на организма са потиснати, в това число и функционалностите на храносмилателните жлези.

Ето за какво пробуждайки се, по предписание не усещаме апетит. Ако незабавно седнем на масата, изгодата от закуската ще бъде незначителна. По-скоро може да бъде нанесена щета. Храносмилателните жлези към момента не са в положение да действат вярно.

След ставането от сън и процедурите в банята е целесъобразно да се създадат няколко бързи утринни извършения. Целта е да „ разбудим “ храносмилателния уред. С разгряти мускули по-интензивно се импулсират всички вътрешни органи.

 Салата

Закуската би трябвало да е умерена по количество. Някои експерти по храненето даже са мнение, че тя не трябва да е формирана от доста и разнородни детайли.

Често се случва да не остава време за закуска. В подобен случай е по-добре да се ограничите с малко количество храна, вместо небрежно да изгълтате всичко, без да дъвчете дълготрайно.

Относно обядът е целесъобразно той да се състои от три съставния елемент. Сред главните правила на хранене са второто ястие за деня да включва най-вече белтъчинна или въглехидратна храна в композиция със зеленчуци.

Препоръчително е още плодовете, които по начало оставяме за десерт, да се изядат при започване на обяда.

Вечерята е най-добре да се сервира към 19 часа, в случай че несъмнено работното ви време разрешава това. Имайте поради, че сред приемането на последната храна за деня и съня би трябвало да има времево разстояние от към четири часа. Това е и минимално нужният период за довеждане докрай на храносмилателните процеси.

Вечерята би трябвало да бъде напълно лека и да се състои от бързо усвояваща се храна. По калоричност и размер тя не трябва да надвишава ¼ от общото на ден количество.

Не на последно място би било хубаво да се храните в тъкмо избрани часове. Това ще има извънредно благоприятен резултат както за стомаха, по този начин и за целия ви организъм.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР