Живял някога знатен болярин с три дъщери: Вида, Кула и

...
Живял някога знатен болярин с три дъщери: Вида, Кула и
Коментари Харесай

Да съхраним парк-музей `Шипка` и крепостта `Баба Вида`: набират се средства за реставрацията им

Живял в миналото благороден болярин с три дъщери: Вида, Кула и Гъмза. Средната и най-малката се омъжили и се отделили, а първородната красива Вида отхвърляла всички претенденти. Със лични средства построила палат, в който доживяла дълбока напреднала възраст. Крепостта сполучливо защитавала земите от набези, а след гибелта на Вида признателните локални хора нарекли замъка " Баба Вида " или " Бабини Видини кули ".
 119 плана аплайват в юбилейното издание на „ Избери, с цел да окажеш помощ “ на Райфайзенбанк
Легендата е за единственият напълно непокътнат феодален палат в България, ситуиран на девет декара и половина в северната част на Видин. Днес крепостта " Баба Вида " има потребност от реституция и с набирането на средства за нея се е заела Райфайзенбанк в тазгодишното си юбилейно десето издание на акцията " Избери, с цел да окажеш помощ ".



Поддръжка на най-застрашените сектори на замъка, разчистване на крепостните стени, създаване на предпазни парапети и слагане на художествено осветяване - всичко това са замислили от Регионалния исторически музей във Видин и се надяват дарените средства да им стигнат за оптимално доста от плануваното.

Всеки може да помогне за съхраняването на крепостта посредством подаяние през платформата izberi.rbb.bg или с SMS на телефонен номер 17 777 с основна дума DMS VIDA.

Още един монумент - знак на българската история чака реставрацията си: националният парк-музей „ Шипка “.



14 плочи, ситуирани в региона на паметника, описват за сраженията по време на Освободителната война и показват имената на огромна част от бранителите на прохода. През годините, за жалост, огромна част от тях стават обект на обири.

За да не се изличи тази памет и имената на героите да се четат и от идващите, и от по-следващите генерации, " Избери, с цел да окажеш помощ " включва и тази идея в палитрата си тази година. Набраните средства за Шипка ще бъдат ориентирани точно към възобновяване на възпоменателните плочи, посредством които хората ще могат да схванат повече за защитата на Шипченския  проход от лятото и зимата на 1877 година, споделя шефът на музей „ Шипка “ Чавдар Ангелов.



Планира се новите плочи да бъдат каменни, с цел да дават отговор на цялостния образ на парка-музей. Намерението е те да бъдат открити през 2019 година за честванията на 142-та годишнина от Шипченската епопея.

Проектът „ Шипка – подвиг с доста имена “ може да бъде подсилен посредством подаяние през платформата izberi.rbb.bg единствено с банкова карта или посредством SMS на обединен дарителски номер 17 777, с основна дума DMS SHIPKA.

Двата обекта - крепостта " Баба Вида " и националният парк-музей " Шипка " - всяка година посещават повече от 160 хиляди туристи.

От 2009 година благотворителната самодейност на банката е подкрепила 233 значими за обществото културни, здравни, обществени и еко дела с над 2.7 млн. лева. В тазгодишната ѝ акция може да откриете и планове, подпомагащи Национална библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, Регионална библиотека „ Никола Вапцаров “ в Кърджали, НУФИ „ Широка лъка “ и Читалище „ Самообразование “ – с. Бачево, община Разлог. Информация за всички дела, включени в благотворителната самодейност на Райфайзенбанк, е налична на izberi.rbb.bg.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР