Животоподдържащото лекарство Проставазин изчезна от аптеките в страната. Не се

...
Животоподдържащото лекарство Проставазин изчезна от аптеките в страната. Не се
Коментари Харесай

Животоподдържащият Проставазин свърши в болници и аптеки

Животоподдържащото лекарство " Проставазин " изчезна от аптеките в страната. Не се доставя и в нито едно лечебно заведение. За това сигнализираха от Българска Асоциация Диабет. Проставазинът се ползва венозно при съдови болести, които постоянно съпътстват страдащи от захарната болест. Сърдечносъдовите болести пък са камшик освен за България, само че и за Европа. По данни на Европейска сърдечна асоциация страната ни е първа по смъртност от сърдечносъдови болести.

Активното вещество на " Проставазин " алпростадил е близо до естествено съдържащия се в човешкият организъм простагландин Е1. Основната му роля е да уголемява кръвоносните съдове по този начин, че кръвта по-лесно да минава и да има обикновено оросяване на краката, изясни фармацевтът Стоян Пеев. Той посочи, че в противоположен случай има заплаха от гангрена и ампутация на крайника.

Поради липса на лекарството в лечебните заведения в Пловдив ползват главно заместителя " Пентилин ". Въпреки че ролята му е да усъвършенства кръвоснабдяването в дребните кръвоносни съдове и да обезпечава на тъканите О2, няма резултата на Проставазина, разяснява съдов хирург, поискал анонимност.

Репортерска инспекция откри, че " Проставазин " е прекратен за продажба в България в края на предходната година. В момента е премахнат и от регистъра на фармацевтичните артикули в Изпълнителната организация по медикаментите. Служител в Дирекция " Лекарствена информация и неинтервенционални изследвания " изясни, че няма причина, обвързвана с качеството на препарата, заради което да липсва в България, и направи отпратка към вносителя. От логистичния отдел на българската фармацевтична компания, представител на производителя от Германия, обясниха, че вносът на " Проставазин " краткотрайно е спрян, само че не разясниха причина. Добрата вест е, че скоро ще се подхващат дейности за възобновяване на доставките. Процедурата обаче отнемала 3-4 месеца, тъй че най-рано лекарството ще е налично в страната през ноември.

Междувременно някои пациенти, които се поддържат с " Проставазин ", са намерили метод да си го доставят от Германия. Въпреки че е страна производител, да се купи оттова, излиза по-скъпо, в сравнение с в България. Една опаковка с 15 ампули в тамошни аптеки коства 338 евро, което е съвсем двойно, в сравнение с в България. Същата опаковка в наши аптеки се оферираше преди няколко месеца за по-малко 400 лева с Данък добавена стойност. Каква ще е новата цена за краен консуматор у нас, към този момент не е ясно. Представител на вносителя изясни, че занапред ще се договарят цени, които би трябвало да се одобрят и от Министерство на здравеопазването.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР