Животновъдството трябва да достигне своя пик до 2030 г., за

...
Животновъдството трябва да достигне своя пик до 2030 г., за
Коментари Харесай

До 2030-а трябва да започне спад на консумацията на месо заради климатичната криза

Животновъдството би трябвало да доближи своя пик до 2030 година, с цел да се оправим с сериозното състояние с климата , предизвестиха учени, представени от " Гардиън ".

Те приканват държавните управления във всички с изключение на най-бедните страни да дефинират дата за " пик на месото ", защото отглеждането на животни е забележителен и бързо разрастващ се източник на световни излъчвания на парникови газове.

Говедата и овцете отделят огромни количества метан , до момента в който гори се унищожават поради основаването на пасища и развъждане на зърнени храни, с които се хранят интензивно отглеждани животни.
 Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка
Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка

Досега се обръщаше повече внимание на въглеродния диоксид

Учените по света са съгласни, че големи количества въглероден диоксид (CO2) ще би трябвало да бъдат отстранени от атмосферата, с цел да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса до 2100 година Повече от 80% от обработваната земя се употребява за развъждане на добитък, само че той създава единствено 18% от питателните калории.

Ограничаването на месото и млечните артикули и храненето вместо това с диети на растителна основа би освободило земя , където да бъде възобновена естествената гора. Според откривателите това е най-хубавият вид сега за депозиране на огромни количества въглерод .

Учените акцентират, че сходни промени в селското стопанство на световно ниво са единствено част от незабавните дейности, нужни за справяне с климатичната рецесия. Рязкото ограничение на потреблението на изкопаеми горива е жизненоважно , както и дейности в други браншове като превоза.
 Следващото тестване на човечеството – да се изхранват 10 милиарда души
Следващото тестване на човечеството – да се изхранват 10 милиарда души

Документът от 1200 страници е описван като " изключителна значима част от науката

В писмо до сп. Lancet Planetary Health откривателите приканват страните да " разгласят краен период за постигане на пик в отглеждането на животни ", след който производството няма да се усилва. В момента тематиката се разисква на срещата на Организация на обединените нации за климата в Мадрид, като вярата е да се реализира прогрес към амбициозни нови обещания за климата през 2020 година

" Страните би трябвало да доближат пик в отглеждането на животни в границите на идващите 10 години ", акцентира Хелън Харуат от Харвардския университет и водещ създател на писмото, като добавя: " Това е по този начин, тъй като имаме потребност от внезапно и бързо понижение на излъчванията на парникови газове , защото доближаваме рискови температурни нива, от които няма връщане обратно. "

Производството на месо, мляко и яйца се е нараснало от 758 млн. тона през 1990 година до 1,247 млн. тона през 2017 година, демонстрират изследвания.
 Климатичната рецесия се задълбочава, а договарящите в Мадрид
Климатичната рецесия се задълбочава, а договарящите в Мадрид " играят на политика "

Защитават си националните ползи

" Очаква се търсенето на храна да се усили доста , защото човечеството приближава 10 милиарда души ", акцентира проф. Матю Бетс от Орегонския университет и също измежду създателите на писмото, като прибавя: " Намаляването на човешкото търсене на скотски протеини, интензивно употребяващи запаси, доста ще забави темповете на световните загуби на гори, с големи изгоди за биоразнообразието и услугите, предоставяни от околната среда, в допълнение към складирането на въглерод. "

Писмото е подкрепено от повече от 50 водещи специалисти, в това число проф. Пийт Смит от Университета в Абърдийн, който е измежду водещите създатели на отчета на Междуправителствения панел за климатичните промени на Организация на обединените нации за потреблението на земята и климатичните промени, оповестен през август.
 Бездействието по климатичните промени ще коства доста по-скъпо в дълготраен проект
Бездействието по климатичните промени ще коства доста по-скъпо в дълготраен проект

Това предизвести Урсула фон дер Лайен

" Месото от преживни животни е 10 до 100 пъти по-увреждащо за климата спрямо растителната храна ", показва той и акцентира: " Като планета би трябвало да отслабим зависимостта си от добитъка , тъкмо както би трябвало да отслабим зависимостта си от изкопаеми горива, в случай че желаеме да реализираме задачите на Парижкото съглашение за климата. Броят на главите добитък би трябвало да доближи своя пик доста скоро и по-късно да намалее доста. "

По думите на Смит обособените държавни управления би трябвало да дефинират личните си цели за пик на добитъка. " Предвид спешността на сериозното състояние с климата, това ще би трябвало да стане през идващото десетилетие сигурно ", добави той.

Писмото е било подкрепено и от проф. сър Иън Бойд, който до неотдавна беше основен теоретичен консултант на държавното управление на Англия по околна среда, храни и земеделие, и Уолтър Уилет от Харвардския университет, който ръководеше план по първата научнообоснована планетарна здравословна диета, оповестена тази година.

От всички бозайници по света, 60% от тежестта им се пада на добитъка, 36% са хората, а единствено 4% са дивите животни, сподели изследване през 2018 година на проф. Рон Мило от Научния институт Weizmann в Израел, който също е подкрепил писмото.
 Климатичните промени смаляват телата на птиците
Климатичните промени смаляват телата на птиците

Ще се приспособяват ли животните на бързите климатични промени?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР