Животновъдни организации ще предоставят помощ на колегите си от засегнатите

...
Животновъдни организации ще предоставят помощ на колегите си от засегнатите
Коментари Харесай

Животновъди ще дарят животни на колегите си от засегнатите от чума райони

Животновъдни организации ще дават помощ на сътрудниците си от засегнатите от чумата по дребни преживни животни региони в Странджа. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Те ще дарят безплатно животни , като за задачата към този момент е основан щаб, който да се заеме с организацията. До момента има подготвеност да се дарят 150 животни от областите Перник и най-малко 80 от Кюстендил. Очаква се в самодейността да се включат още области от страната. Веднага откакто БАБХ анулира карантинния интервал на засегнатия регион, събраните животни ще се насочат към новите си стопани.
По време на консултативния съвет по отглеждане на животни, стопани подчертаха, че обстановката с българските овцевъди не трябва се употребява за печелене на персонални дивиденти нито от политици, нито от браншови и други организации.
Министър Порожанов удостовери, че е направена инспекция и доказана законосъобразността на издадените заповеди за нужните дейности и ограничения за справяне със болестта. Той осведоми още, че всички стопани, чиито животни са евтаназирани с изключение на обезщетенията, ще получат и подпомагането си за 2018 година в цялостния му размер според подадените заявки за обвързана поддръжка или преходна национална помощ.
" Няма подозрение в съществуването на болестта ", акцентира от своя страна доктор Трифон Цветков, ръководител на Българския ветеринарен съюз, като удостовери мнението си, че взетите и предписани ограничения са съответни и своевременни.
Порожанов уточни още, че не е допустима смяна в самите условия на подкрепяне в границите на тази календарна година, както желаят от една от браншовите организации, като акцентира, че те към този момент са одобрени от Европейска комисия.
Междувременно стана ясно, че Българската организация по сигурност на храните е изплатила още 110 868 лв. обезщетение на трима стопани от селата Кости и Воден, като компенсацията е за 501 животни под селекционен надзор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР