Животновъдите затварят пътища и искат оставки. Правят заявки, че протестите

...
Животновъдите затварят пътища и искат оставки. Правят заявки, че протестите
Коментари Харесай

Животновъдите затварят пътища, искат оставки. Министърът несъгласен

Животновъдите затварят пътища и желаят оставки. Правят поръчки, че митингите им ще продължат през прозорците на властта в София.

Очакванията са да се съберат над 1000 овцевъди и козевъди. Не е ясно дали ще блокират основния път София-Варна.

Пред NOVA протестиращите показаха аргументите за настояванията си, а в студиото на "Здравей, България " земеделският министър Румен Порожанов разяснява казаното от тях.

Животновъдите желаят оставката на зам.-министър Цветан Димитров и на двама шефове на дирекции в министерството, виновни за приемането на Наредба 3 за директните заплащания, която беше анулирана от съда в частта, касаеща сектора.

Те обявиха, че това е във връзка със задълбочаващата се 10 години рецесия в бранша, както и неналичието на "каквато и да е съответна политика”, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

"Съдът анулира един доста тежък нормативен акт – разпоредба 3, за която протестирахме предходната година в София, тъй като тя сложи сектора на колене, вкара хиляди хора в тежка взаимозависимост. И всичкото това е плод на тези тримата, на които желаеме оставките. Не може един фермер, когато сгреши, да бъде глобен в троен размер, а един служител, когато сложи цялостен отрасъл на колене - нищо”, сподели Караколев.

Отговорните институции реагираха на другото главно искане на националния митинг, ден преди започването му.

Държавен фонд "Земеделие " разгласи, че отпуска 8 милиона лв. за стопаните на овце и кози, които изпитват усложнения поради ниската изкупна цена на млякото.

Животновъдите желаеха държавна помощ от минимум 20 лв. на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срутва в изкупните цени на млякото.

Над 1 милион лв. се отпускат на фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко поради чумата по животните, взеха решение още във фонда. Помощта се равнява на 25 лв. на животно.

Все отново Янка Попова от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация насочи зов към управляващите да вземат решения, с които да се оправят секторите овцевъдство и козевъдство.

"Целият зов, който идва от Европа за спасяването на тези браншове е извънредно непълен. Нашето предложение, което на 09.07 представихме беше отплата за овцевъди и козевъди от 20 лв. и 40 лв. за сътрудниците, които сега бедстват на южната ни граница, където върлува чумата”, сподели тя.

Протестиращите смятат, че има спор на ползи сред зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и съветника на министъра Бойко Синапов.

"Нещата са се случили по този начин, че съветникът на министъра желае държавна помощ за присъединяване в изложби, която е в невиждан размер от 51,300 лева Тя е отпусната по предложение на зам.-министъра”, споделиха стачкуващите.

Земеделският министър съобщи, че не може да се съгласи с множеството от казаното от протестиращите.

"Имахме публична среща с овцевъдния отрасъл в четвъртък, само че тримата протестиращи, които приказваха преди този момент не участваха. На срещата в четвъртък коментирахме въпросната разпоредба. Тя беше обжалвана, което е доста озадачаващо решение на съда. За мен е необичайно – от претекстовете до произнасянето. Тъй като самите претекстове за отменяне, че не е спазено оценка на сходство по закона за нормативните актове – това не се изисква по закона и още два претекста, които бяха изложени. На тричленката във Върховен административен съд и на последното съвещание, в това число и прокурорът е бил уверен, че нашите претекстове са аргументирани и ясни”, изясни министърът.

Порожанов съобщи, че с цел да могат да бъдат получени средствата по обвързано произвеждане и тази година, а това са сред 25 и 30 милиона лв., член 23 ще бъде изработен отначало.

"Той би трябвало да мине по съответните условия на закона. Именно поради това бяха срещите с овцевъдния отрасъл, с цел да забележим тяхното мнение и през септември фонд "Земеделие” да направи инспекциите си и тези средства да бъдат изплатени”, разясни министърът.

Румен Порожанов акцентира, че анулацията на Наредба 3 няма ретроактивно деяние.

"Спорът ни сега е какво да е подпомагането. Ние бяхме предложили пет лв.. Да, овцевъдният отрасъл има своите проблеми. Те са свързани с това, че реализацията на овче сирене и кашкавал не върви по този начин, както бихме желали. Нашите мандри, водил съм доста срещи с тях, сега са цялостни с сходни артикули. Това по някакъв метод натиска цената надолу. Водили сме диалози още през април с ритейла, с всички огромни вериги, да създадат промоционални акции и такива бяха направени. Проблемът е, че овчите артикули, защото са малко по-скъпи имат по-трудна реализация. Овчите артикули в Европа също не са толкоз известни. Те имат своя пазар, само че не колкото кравите. Основно, тъй като се развива най-много в седем от страните в Европа. Да, всяко едно стадо – дали са овце или кози, има своите доходи – от мляко, само че и от приплоди. На базата на дотациите, които се получават сега – получават се национални доплащания, обвързана поддръжка според от типа на животните, дотациите са сред 40 и 83 лв.. В рамките на тези дотации, разноски и доходи, и козевъдство, и овцевъдство по нашите калкулации не търпят загуби”, в детайли изясни министърът.

Имитиращите артикули ще се продават на обособен щанд

Розопроизводители се подвигнаха на митинг и блокираха пътища

Птичият грип не касае човешкото здраве, успокои проф. Кантарджиев

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР