Животновъди от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) обявиха, че

...
Животновъди от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) обявиха, че
Коментари Харесай

1800 животни избити без министерска заповед

Животновъди от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) оповестиха, че към 1800 животни в Ямболско и Бургаско са избити непозволено поради инфекцията от чума по дребните преживни животни - без заповед от министъра на земеделието, храните и горите, съобщи fermer.bg. Умъртвяването на стотици овце и кози е станало единствено със заповеди на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев. Заразата от чума по дребните преживни животни влезе за първи път в България и на територията на Европейския съюз през втората половина на юни, когато бяха открити две огнища - в село Воден, Ямболско, и в село Кости, община Царево, област Бургас.
По време на национална среща във Велико Търново представители на сектора обявиха, че упорстват Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) да обезпечи обезщетения на засегнатите фермери освен за директните вреди от унищожаването на животните, само че и за косвените загуби на всички стопани в региона от неосъщественото мляко по време на шестмесечния интервал на карантината. "Според Закона за ветеринарномедицинската активност при пораждане на такова заболяване се основава специфична комисия към Министерския съвет, която се оглавява от министър-председателя. Такава комисия няма ", съобщи ръководителят на Асоциацията за отглеждане на млечните породи кози Деан Тодоров. По думите му млякото в регионите под карантина се излива в деретата, което спомага за разпространяване на болестта, а умъртвените животни не са извозени за заличаване в екарисаж, а са заровени в гората.
Във връзка с тежките последствия за стопаните в регионите, близки до границата с Турция, народните представители от "БСП за България " Димитър Стоянов и Тодор Байчев към този момент внесоха в Народното събрание въпрос към министър Румен Порожанов "относно констатациите на МЗХГ, довели до всеобщо изтребване от БАБХ на домашни животни в Странджа планина заради случай на чума и подхванатите ограничения за недопускане на други сходни случаи ".
Междувременно чак през вчерашния ден екипи на МЗХГ посетиха засегнатите от заболяването чума по дребните преживни животни региони на Ямболско и Бургаско, с цел да обсъдят с потърпевшите животновъди методите за обезщетение за претърпени вреди вследствие ограниченията за ограничение на болестта.

Петър Кънев:
Изтребването в Странджа да спре

"Трябва да се приключи изтребването на животни в Странджа. Не може по този метод да се работи. Убеден съм, че има и други способи, с които може да се противодейства. За локалните хора това е поминъкът, хлябът им ". Това съобщи през вчерашния ден депутатът от Българска социалистическа партия за България Петър Кънев по време на изключителна среща, инициирана от народните представители от ПГ на левицата във връзка заличаване на стотици овце и кози в Странджа, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия На срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов и депутати от Бургаска и Ямболска област от всички парламентарни групи, като се изключи ГЕРБ. Кънев съобщи, че тематиката е надпартийна и би трябвало да се търсят решения. По неговите думи Странджа е най-обезлюдената област в страната. Той настоя да се намерят други способи за надзор, без да се избиват животните. Като образец уточни слагане под карантина, само че и този вид крие опасности.

Отпуснаха 4,5 млн. лева за предотвратяване от чумата по свинете

Земеделското министерство получава 4,5 млн. лева за попречване на появяването на африканска чума по свинете у нас, реши през вчерашния ден държавното управление, като с парите ще се финансира усилване на граничния надзор при влизането на живи животни у нас и багажа на пасажерите, отстрел на диви свине, с цел да се понижи популацията им, защото те са приносителите на болестта, както и стягане на биоконтрола във свинефермите и осъществяване на лабораторен надзор при животните. Африканската чума по свинете е мощно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите прасета. За високосмътроносния вирус няма лекуване и ваксина, а последствията от него са извънредно тежки за свиневъдния бранш.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР