Животновъди от Асоциацията Малешевска дългокосместа коза се оплакаха, че

...
Животновъди от Асоциацията  Малешевска дългокосместа коза се оплакаха, че
Коментари Харесай

Животновъди от Пиринския край се оплакват от забавени субсидии

Животновъди от Асоциацията „ Малешевска дългокосместа коза ” се оплакаха, че се бавят дотациите, които получават. По думите им по този начин не могат да обезпечат на време и на по-нормални цени фураж за животните си. В Асоциацията има към 60 стада с над 4500 кози.

Богдан Христов от село Крупник е заместник-председател на Асоциацията.Той е и един от основателите за опазването нарядкатапорода „ Малешевска дългокосместа коза ”,която се среща единствено в Пиринския край.
Богдан Христов,зам.-председател на Асоциация ”Малешевска дългокосместа коза ”: Ние дотациите би трябвало да ги получаваме юли –август някъде, когато се жъне,когато отиваме на равнищата да взимаме фуражите и сеното. По са евтини. Сега към този момент една бала сено летния сезон е 1.50,сега е 5 лв..Това би трябвало да се намерения на равнище Министерство на земеделието.
Друг проблем е неналичието на пазар за яретата. Досега ги изкупуват най-вече търговци прекупвачи,които оферират от 3.50 до 4.50-5 лв. за кг живо тегло. Стопаните се надяват да бъде открит външен пазари да получават по-добра цена за животните си.
Богдан Христов-зам.-председател на Асоциация ”Малешевска дългокосместа коза ”: Сега имаме една вяра с пазара с Турция.Ако се отвори,ако тръгне, както би трябвало,значи животновъдите ще са добре.
Броят на животновъдите в Асоциацията пораства. През предходната година са основани стада и в общините Гоце Делчев и Сандански.
Богдан Христов: Почти всички са млади. Повече са към 30-35-45 годишна възраст,аз съм по този начин най-възрастен и двама-трима по този начин.Всичко е младо.
Млякото, което добиват от стадата си,стопаните предават в мандри в района. Надяват се в скоро време да имат лична мандри да създават сами сирене, кашкавал и кисело мляко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР