Животновъди от Асоциацията  Малешевска дългокосместа коза се оплакаха, че

Животновъди от Асоциацията Малешевска дългокосместа коза се оплакаха, че ...

Животновъди от Пиринския край се оплакват от забавени субсидии.


Животновъди от Асоциацията „ Малешевска дългокосместа коза” се оплакаха, че се бавят субсидиите, които получават. По думите им така не могат да осигурят на време и на по-нормални цени фураж за животните си. В Асоциацията има около 60 стада с над 4500 кози.

Богдан Христов от село Крупник е заместник-председател на Асоциацията.Той е и един от инициаторите за опазването нарядкатапорода „Малешевска дългокосместа коза”,която се среща само в Пиринския край.
Богдан Христов,зам.-председател на Асоциация ”Малешевска дългокосместа коза”: Ние субсидиите трябва да ги получаваме юли –август някъде, когато се жъне,когато отиваме на нивата да взимаме фуражите и сеното. По са евтини. Сега вече една бала сено летния сезон е 1.50 ,сега е 5 лева.Това трябва да се помисли на ниво Министерство на земеделието.
Друг проблем е липсата на пазар за яретата. Досега ги изкупуват предимно търговци прекупвачи ,които предлагат от 3.50 до 4.50-5 лева за кг живо тегло. Стопаните се надяват да бъде намерен външен пазари да получават по-добра цена за животните си.
Богдан Христов-зам.-председател на Асоциация”Малешевска дългокосместа коза”:Сега имаме една надежда с пазара с Турция.Ако се отвори ,ако тръгне, както трябва ,значи животновъдите ще са добре.
Броят на животновъдите в Асоциацията расте. През миналата година са създадени стада и в общините Гоце Делчев и Сандански.
Богдан Христов: Почти всички са млади. Повече са около 30-35-45 годишна възраст,аз съм така най-възрастен и двама-трима така.Всичко е младо.
Млякото, което добиват от стадата си,стопаните предават в мандри в региона. Надяват се в скоро време да имат собствена мандри да произвеждат сами сирене, кашкавал и кисело мляко.

Източник: bnt.bg