Животновъди на овце и кози излязоха на безсрочен протест, като

...
Животновъди на овце и кози излязоха на безсрочен протест, като
Коментари Харесай

Животновъди излязоха на протест и поискаха оставката на зам.-министър

Животновъди на овце и кози излязоха на неопределен митинг, като се събраха на основния път София-Варна при разклона за Арбанаси. Те не са блокирали пътя, само че пречат на придвижването, поради което се образува е запушване, оповестява БНР. Очаква се към 12 ч. пътят да бъде затворен, както и да се излива мляко и да се пали вълна.

Протестиращите упорстват за незабавни промени в бранша, както и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама шефове на дирекции в министерството, виновни за приемането на Наредба 3 за директните заплащания, която беше анулирана от съда в частта, касаеща сектора.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев изясни, че изкупните цени на млякото са с 40% по-ниски. Така претърпените загуби са най-малко по 40 лв. на животно. В отговор земеделското министерство предложи помощ от 7 лв. на животно, което е с 2 лева повече от общоприетата.

Ден преди да стартира националният митинг Държавен фонд " Земеделие " разгласи, че отпуска 8 млн. лева за животновъдите на овце и кози, които изпитват усложнения поради ниската изкупна цена на млякото. Стопаните пък желаеха държавна помощ от минимум 20 лв. на животно, която да компенсира загубите им.

Заради откритото огнище на чума по овцете в Ямболско фондът отпусна и 1 млн. лева за фермерите в региона, защото те не могат да продадат млякото от животните си. Помощта се равнява на 25 лв. на животно.

Вчера фермери от района затвориха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, в опит да попречат на ветеринарните експерти да умъртвят близо 2000 преживни животни поради съществуването на болестта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР