Животновъди и оранжерийни производители отново излязоха на протест пред Министерство

...
Животновъди и оранжерийни производители отново излязоха на протест пред Министерство
Коментари Харесай

Животновъди и оранжерийни производители отново излязоха на протест

Животновъди и оранжерийни производители още веднъж излязоха на митинг пред Министерство на земеделието. Според тях помощта от страна на страната е незадоволителна и не са изпълнени обещанията за финансово подкрепяне на сектора. Настояват в бюджета за следващата година да бъдат заложени нови помощи, с които да бъдат обезщетени поради войната в Украйна. Недоволните стигнаха и до Министерския съвет, с цел да изискат среща с премиера.

По-големите производители са на мнение, че разпределението на финансите е незаслужено, защото по-малките компании получавали повече чисто съразмерно. Сред настояванията им са още погашение на всички обещани помощи, връщане на по-високите тавани за обезщетения и оставка на отрасловия министър Кирил Вътев. 

Припомняме, че преди седмица браншът още веднъж излезе на митинг. Тогава недоволните се заканиха, че в случай че настояванията им не бъдат чути, ще се стигне до затваряне на пътища.

" Никой не откликва на среща. Тоест Министерство на правосъдието и Министерски съвет не се интересува от среща и решение на проблемите ", каза Димитър Зоров.

При протестиращите отиде зам-министърът на земеделието, който ги предложения на среща. Те обаче останаха недоволни, тъй като са посрещнати, по думите им, в мазе и по тази причина се насочиха към Министерски съвет, където чакат среща с премиера.

" Това не е лицето на българското земеделие и отглеждане на животни, тези, които съумяват на пазара не са тук. Всичко, което е по закон и по правилник, и по закон, е изплатено. Извоювали сме 30 хиляди евро над допустимия предел от 250 хиляди евро, който е за войната в Украйна ", съобщи Кирил Вътев, министър на земеделието.

" Министър Вътев към този момент е нарушил закона, тъй като разпределяйки средствата непозволено към браншовете в бранш " Земеделие " към този момент е нарушил закона. Тези 100 млн. лева. ако се разпределят вярно, ние ще сме добре ", безапелационен бе Бойко Синапов, " Обединени български животновъди ". 

С покана за среща и разговор при фермерите пристигна заместник-министърът на земеделието Деян Стратев. А министърът на земеделието отговори, че няма да подава оставка, както и че митингът е против българското и европейското законодателство. Междувременно стана ясно, че кабинетът ще изиска от Европа нова порция обезщетения поради войната в Украйна за 2024 година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР