Животинската отрова е един от големите парадокси на природата. Основната

...
Животинската отрова е един от големите парадокси на природата. Основната
Коментари Харесай

Токсини в животинската отрова: медицинска употреба


Животинската отрова е един от огромните парадокси на природата. Основната й биологична функционалност е да убива бързо и дейно. Същевременно тези свойства, които вършат животинската отрова смъртоносна, са същите, които могат да се употребяват и за излекуване.

Важно е да се означи обаче, че при изработването на медикаменти от един или различен тип отрова, в действителност учените работят с токсините в нея. Всяка отрова съдържа композиция от 20 до 100 отрови, всеки от които следва да бъде разпознат структурно и изследван деликатно, с цел да се открият съответните рецептори върху човешките кафези. Дозите би трябвало да бъдат деликатно прилагани, защото даже и доста дребни количества имат съдбовни последици. Ето за какво е допустимо да отнеме от 7 до 25 години от момента, в който е разпознат токсинът, досега на стартиране на пазара на новия артикул.

Змиите са главните животни, с които се работи, частично тъй като те са измежду най-лесните типове що се отнася до събирането на отрова и частично тъй като нормално техни жертви са топлокръвните животни, което прави отровите изключително подобаващи за хората. Въпреки това, други същества, в това число гущери, охлюви и пчели, също биват изучавани. Понастоящем учените са анализирали към 1000 отровни отрови , само че единствено към дозина медикаменти са били утвърдени и надлежно пуснати на пазара.

За да получите визия какъв брой евентуални медицински използва на животинската отрова съществуват, хвърлете по едно око на следния лист:

Ботропс ярарака (Bothrops jararaca): Captopril е първият лекарствен артикул, основан на

отрова, който е получил утвърждението на

Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) през 1981 година Той се употребява най-много за лекуване на високо кръвно налягане (хипертония), макар че се предписва

и при някои типове сърдечна непълнота.

Пясъчна усойница (Echis carinatus): Tirofiban е артикул, който се прави от анти-съсирващ протеин, намиращ се в змийската отрова, и работи за попречване образуването на кръвни съсиреци. Морски охлюв (Conus magus): Ziconotide е лекарство, което лекува хронични болки, и се създава от конотоксин – невротоксичен пептид, изолиран от отровата на охлюва. Свързани публикации.. Змийска отрова — дейно обезболяващо 0 Екологичните отрови и рисковете по време на бременността 0 Спешни ограничения при захапване от отровна змия 4 Гущер Гила (Heloderma suspectum): Отровата му се употребява за изработката на exenatide – лекарство срещу диабет вид 2. Актинии: Токсините от тези морски същества се употребяват за основаване на медикаменти за лекуване на автоимунни болести. Смъртоносен ловуващ скорпион (Leiurus quinquestriatus): В момента отровата му е обект на изследвания, чиято цел е да открият по какъв начин може да помогне при откриването на тумори по време на интервенция. Бумки (Bombina): Отровата от тези жаби се употребява за създаване на медикаменти, които оказват помощ при идентифицирането на рак на простатата. Кралска кобра (Ophiophagus hannah): Специфичен токсин в отровата й се оказва обещаващ при третирането на хронични болки.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР