Животът в Германия ще поскъпне още през следващите седмици. Повишаване

...
Животът в Германия ще поскъпне още през следващите седмици. Повишаване
Коментари Харесай

Германските компании планират ново поскъпване на стоките

Животът в Германия ще нарастне още през идващите седмици. Повишаване на цените се чака при дрогерийните артикули, продуктите за домашни любимци, играчките, велосипедите и други Това демонстрират резултатите от последното изследване на икономическия института Ifo. Според него от ден на ден немски компании възнамеряват да покачат цените си през септември, в сравнение с през предходния месец, осведоми БНР.

За стопанската система като цяло показателят на упованията за цените за идващите месеци нараства през септември до 53,5 пункта по отношение на 48,1 пункта през август. При храните индикаторът към този момент доближава цели 100 пункта по отношение на 96,9 пункта през август.

" За страдание, това евентуално значи, че вълната от инфлация няма да отшуми. Особено когато става въпрос за газ и електричество, растежът на цените към момента не е привършен ", уточни Тимо Волмерсхойзер от Ifo института.

В търговията фирмите, които възнамеряват да покачат цените си, са по-специално търговците на дрогерийни артикули (92,3 пункта), на цветя, растения и артикули за домашни любимци (89,6 пункта), на играчки (89,0) и на колела (84,4).

В производството отпред по повишаване на цените са производителите на облекло (83,5 пункта), на стъкло, керамика и каменни произведения (77,3) и на електрическо съоръжение (75,5 пункта).

Много високи са и ценовите показатели в хотелиерската и ресторантьорската промишленост (87,4 пункта) и при сградните услуги (78,0).

Индексите за ценовите упования на института Ifo демонстрират % на фирмите, които имат намерение да усилят цените като цяло. Балансът се получава като се извади процентът на фирмите, които желаят да понижат цените си, от % на тези, които желаят да покачат цените. Ако всички интервюирани компании имат намерение да усилят цените си, салдото на ценовия показател би бил +100 пункта. Ако всички желаеха да понижат цените, щеше да е -100.

В това изследване институтът Ifo не пита фирмите за размера на плануваната смяна на цената.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР