Животът поне на 1000 души у нас се дели на

...
Животът поне на 1000 души у нас се дели на
Коментари Харесай

В Хитрино животът се завръща

Животът най-малко на 1000 души у нас се дели на две – преди и след адската детонация в шуменското село Хитрино. И по този начин е към този момент цяла година. От 5:37 часа на 10 декември 2016 година, когато влакова комбинация дерайлира, последва теч на пропилен, пъклен гърмеж и пожар, които сринаха половината село и погубиха 7 души. А около тези хиляда поданици на Хитрино, оживели под отломките на къщи и горящи покриви, има най-малко още толкоз – хората, които ги спасяваха в безпрецедента акция у нас и в никакъв случай няма да не помнят страшните дни.

Вече цяла година в Хитрино хората заличават следите от нещастието, ремонтират и строят през сълзи. До седмица, на 17 декември, ключовете на новопростроени къщи ще получат и първите новодомци. Общо 24 бяха сринатите домове, негодни за живеене. Камарата на строителите в България първа подаде ръка на хитринчани и стартира да гради 10 жилища, подаяние от компании. От ръководещата партия ГЕРБ също са заделили средства за една къща. В последните дни майстори трескаво довършват последни елементи по красивите домове, които се извисяват край жп линията. Строителната камара ще реши кои къщи са подготвени изцяло, с цел да вкара новодомците, споделя кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

С неспокойствие чака новия си дом Шенай Ахмедова, която загуби наследник и брачен партньор (виж доплънително каре) в трагичния ден. Жилището на двете сестри Севги (13 г.) и Рейхане (23 г.) Рагуб, които останаха без родители, също е възобновено изцяло. До тяхното се издига хубав дом, в който ще живее семейството на фризьорката Невим Хасан. Тя оцеля, само че беше на път да загуби зрението си. И за фамилията на Георги Марков, който изкара цялостен месец в кома, има подготвена къща.

В напреднала фаза са и домовете, които се строят с пари от страната (общо 13 жилища), отпуснати за обществени потребности. Много от тях са изкарани до покрив, имат дограма, а в студа майсторите ще работят вътре по довършителни действия. Затова следващата година ще бъде новодомка Маргарита Жекова (60 г.) – дамата, която устоя най-дълго на фургон. Тази зима ще кара при сина в Шумен и при щерка си в Силистра. Щастлива е, към този момент е купила част от обзавеждането. Умува по какъв начин ще подреди двете спални и дневната, мечтае отново за остарялото успокоение. Над 60 покрива на къщи към този момент са ремонтирани, остават тези с по-малки повреди, споделя кметът Нуридин Исмаил. Отдавна са заменени всички дограми и порти в селото. Всички решения за компенсации на потърпевшите са вземани от Обществен съвет, основан от локални хора.

В Хитрино стягат и огромен курбан на 17 декември за здравето на всички и за това в никакъв случай повече у нас да не се случват такива нещастия. Както е по традиция, ще бъдат отслужени християнски и мюсюлмански обред от епископ и мюфтия, ще има жертвено теле, коч и риба във времето на пости. Поканени са министър председателят Бойко Борисов, който беше с хитринчани още в първите часове на нещастието и след това бе провъзгласен за почетен гражданин на Хитрино, ексминистърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, още някогашни и сегашни министри. Хитринчани чакат и основен комисар Николай Николов, не са забравали, че той си потегли от селото финален на единадесетия ден след гърмежа, когато изнесоха и последната най-опасна цистерна.

„Беше сложна година, доста ми взе, само че съм удовлетворен, че няма необхваната вреда в селото“, подсигурява кметът. Хитрино ще става все по-хубаво. Обликът, който ще добие в идната година, когато стартираме да осъществяваме и плановете по еврофондовете, ще задържи хората“, има вяра кметът.

Шенай, изгубила наследник и брачен партньор: Нищо не ме радва, лишиха ми най-скъпите хора, а отговорните са на независимост

 Хитрино „Ние не умряхме, дишаме и ще би трябвало да продължим…“, споделя Шенай Ахмедова, която загуби в пъкъла в Хитрино наследник и брачен партньор. В живота й остана единствено един наследник Юнуз/22г./ и нито късче от това, което е имала. Който чете думите й, ще си намерения, че е необикновено мощна жена. Не! Тя към този момент няма сили да плаче, очите й са пресъхнали, държи се на крайници с успокоителни. А който слуша историята й, мъчно ще спре сълзите си.

Влакът дерайлира, излезе от релсите и щастливият фамилен живот на Шенай и брачният партньор й Танер след 22 години дружно. Половината изкарали в непосилен труд в Испания. С едничката цел да си купят къща, да я ремонтират и да оставят нещо на синовете – Юнуз (22 г.) и Дениз (18 г.). През 2007 година избрали най-прекрасния дом тъкмо до жп линията на централната ул.“Възражане“. „Започнахме поправки, с Танер в никакъв случай не сме деляли работата на мъжка и женска. Обичахме се, имахме благополучен живот, работихме, радвахме се на децата, мислехме за тяхното бъдеще“, споделя Шенай и си напомня по какъв начин всяко евро отивало за дома. Пред 2016 година към този момент всичко било идеално, останала да се довърши оградата, купили си два автомобила за тях и за порасналия наследник. Дениз учил в гимназия в Шумен, Юнуз бил студент в университета. Влакът на 10 декември поставил завършек на идилията.

„Едно бумтене ни разсъни онази заран. Скочихме да забележим какво става. Гледаме бяла, гъста мъгла. Минаваме от стая в стая, виждаме искри под влака, разнесе се и мощна миризма“, помни всяка детайлност Шенай.

Бащата споделил всички да отиват в коридора. „Нека да застанем тук, да забележим какво ще стане“, били последните му думи и единствено след секунди къщата гръмнала върху тях.

„Ей по този начин, както бяхме на един квадрат четиримата. Станах и викам – Танер, Юнюз, Дениз, само че мъжът ми не отговори…“, раказва дамата.

Големият наследник се измъкнал отдолу под колона, почнали да подвигат брат му и татко му. Били заклещени под огромна греда, в близост единствено бетонни късове…

„Останах без сили, цялата съм в кръв, виждам от тротоара идва огън, живи щяхме да изгорим, почнахме да ги теглим, да ги пренесяме на безвредно място до джамията, с цел да не умрат в огъня. Дениз ми споделя, че му е студено. Виждам изгорялото му лице, приказвам му, не желая да издъхне златното ми детенце“, споделя на един мирис Шенай.

Минутите изглеждали като безкрайност, не виждала помощ отникъде. Чула кола за спешна помощ, сестрата се втурнала да оказва помощ, пипнала за пулс мъжа й и Шенай с смут чула „свършил е“. Всичко се залюляло пред очите й, само че се качила в колата за спешна помощ с дребния си наследник. В болничното заведение се молела на всеки в бяла престилка да помогне.

„Обещаха ми, превързаха го, щяха да го пращат във Варна за изгарянията, само че още същия ден един доктор ме погледна в очите и сподели „съжалявам, миличка, той издъхна“. Не е правилно, той ще се върне. На втория ден отново ги запитвам по какъв начин е мойто дете и след час те пристигнаха с инжекции и психиатър… Много плаках, не ме пуснаха от болничното заведение за погребенията. Сега те лежат в гробището в село Страхилица, а аз съм на квартира в Шумен. Сънувах ги един път, детето ми сподели „Майко, аз съм добре“. Моля се отново да ги сънувам, единствено да чуя, че са добре. Много ми липсват, нищо не ме радва, единствено това, че скоро ще бъда в мой дом, на това място, на което живяхме четиримата щастливи“, споделя Шенай. Зарича се, че би трябвало да продължи да живее поради сина си Юнуз.
 Хитрино  Хитрино  Хитрино  Хитрино
Майфер, оживяла след гърмежа: Идвам си отново в селото

От пъкъла в Хитрино Майфер Халил (60г.) е с 25% изгаряния по тялото. Къщата й рухнала опожарена, майка й на 94 година починала вътре. Чудо е, че тя се е избавила.

„Видя ли си дланите, погледна ли си лицето в огледалото, се сещам за този ден. Опърлена съм, ръцете и краката ми са шарени. А постоянно ми е било доста умерено край линията, прозорецът ми гледаш на там, през разум не ми е минавало, че влакът може да е опасен“, споделя дамата.

Най-горда била, че най-малкият от тримата й синове станал ватман. Първата й работа, като я изписвали от болница във Варна на 3 януари, била да го помоли да се откаже. Той не се съгласил. Месеци наред дамата изкара на квартира в Шумен, в този момент се завръща в Хитрино. Новата й къща още не е издигната, само че ще се настани в друга своя, от която е ремонтирала стая.

„Тегли ме да се прибера в Хитрино. Но никой не може да ми върне това време, даже и най-справедливото наказване за виновниците да пристигна някой ден“, споделя Майфер.

Горчивите мемоари. Преди 40 година отново покруса, само че помагали наложително


Преди 40 година животът в Хитрино отново е бил под заплаха – трен разлял тонове мазут на същото място по основната улица. Имали голям шанс, че нямало искра, която да го подпали.

След случая били мобилизирани наложително доста служащи от прилежащите села, приказват архивите на Гражданска отбрана. Първо сякаш било за ден, след това за седмица ги задължили да идват с работно облекло и принадлежности. Никак не им се нравело.

А при последната покруса доброволци от цялата страна напираха да влязат в селото в най-опасните дни, когато обърнати цистерни още заплашваха да гръмнат. Хората с положителни сърца едвам дочакаха евакуацията да се анулира, с цел да влязат да оказват помощ, помнят в Хитрино.

Двамата машинисти са под гаранция


Окръжната прокуратура в Шумен съобщи на съд 10 месеца след страшната покруса двамата машинисти на влака Димитър Михнев и Радослав Петков, като само отговорни. Делото против тях е планувано за 15 януари от 9,30 ч. Обвиняеми са, че при ръководство на товарен трен са нарушили разпоредбите за придвижване, уредени в Закона за железопътния превоз, в Наредба №58 за разпоредбите за техническа употреба и по несъобразителност са предизвикали гибелта на 7 лица и телесни повреди на 14.

При подредено влизане в гара Хитрино на 3-ти отклонителен коловоз локомотивният ватман Димитър Михнев не извършил напътствията на сигнала на предупредителния семафор. При нахлуване в гарата управлявал влака със скорост 78 км/ч. и не понижил до 40 км/ч. Вторият ватман Радослав Петков не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто Михнев не посочил, че ръководи безвредно. В резултат последвало дерайлиране и разваляне на вагон-цистерни (пробив в 10-та цистерна), изминал пропилен, настъпил гърмеж и пажар.

Разследването е открило, че произшествието не е провокирано от повреди в жп инфраструктура, в осигурителната техника, от техническа нередовност на преносимия състав или от претоварване. В следствието са взели участие 13 следователи от Националната следствена работа. Главният ватман Димитър Михнев е на независимост под гаранция 10 000 лева, а Радослав Петков е с „подписка“. Наложена им е възбрана да напущат страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР