Животът ни е динамичен и напрегнат и натоварва силно нашия

...
Животът ни е динамичен и напрегнат и натоварва силно нашия
Коментари Харесай

Седем начина винаги да имате остър ум

Животът ни е динамичен и под напрежение и натоварва мощно нашия мозък. Той е комплициран и макар че учените са открили по какъв начин работи, към момента има някои неразучени области. В последна сметка това е нещото, което прави мозъка толкоз забавен! Въпреки това, в случай че желаеме да имаме изострен разум и да подобрим нашата когнитивна функционалност, би трябвало да упражняваме вярно нашия мозък. Представяме ви 7 метода, които сигурно ще ви бъдат от изгода, в случай че желаете да имате изострен разум:

1. Избягвайте действия, които вцепеняват мозъка

Вярвате или не, има действия, които освен ще ви вцепенят и уморят, само че и ще унищожат част от мозъчните ви кафези. Веднъж унищожени, тези скъпи кафези не се възвръщат, по тази причина е значимо да се ограничи това естествено разрушение. Истина е, че с остаряването губим мозъчни кафези - за какво е нужно да ускоряваме процеса с действия като гледане на телевизия или игри на компютъра?

Няма нищо неприятно в тези две действия, когато се правят умерено - казусът е, че множеството хора прекарват часове в гледане на нискокачествени телевизионни излъчвания и неправене на нищо свястно. В последна сметка тези действия оказват непосредствено въздействие върху паметта ви, способността ви за централизация и когнитивната ви функционалност.

2. Включете повече “храни за мозъка “в диетата си

Има избрани храни (така наречените “супер храни ”- ечемик, авокадо, боровинки и семена от чиа заради техните големи изгоди за здравето), които подкрепят вярното действие на мозъка в дълготраен проект. Те са богати на субстанции, които защищават мозъка, като спомагат за генерацията на нови мозъчни кафези. Оглеждайте се за супер храни, които съдържат здравословни мазнини (Омега-3) и мастни киселини (Омега-6). Тези потребни субстанции могат да бъдат открити в мазни риби като сьомга или риба звук.

От друга страна, с цел да действа вярно, мозъкът се нуждае от обилни количества антиоксиданти. Колкото по-възрастни ставаме, толкоз по-високи количества свободни радикали се натрупват - затова би трябвало да увеличите приема на моркови, чесън, броколи, грозде или боровинки. Зехтинът също е извънредно потребен за положителното положение на мозъка.

3. Упражнявайте мозъка си с цифри и текстове

Има доста разнообразни способи, по които можете да упражнявате мозъка си - един прелестен и ефикасен метод е да запаметявате текстове на песни. В края на краищата кой не обича песни? Да не приказваме, че от време на време сме склонни да запомняме текст, без даже да се опитваме да го създадем. Заучаването на няколко нови реда и непрекъснатото им повторение е един превъзходен метод да упражнявате мозъка си. Препоръчително е също и да вършиме простите математически сметки, без да разчитате на калкулатор.

4. Намалете приема на алкохол

Макар да е правилно, че компютърните игри и прекомерно многото гледане на телевизия може да блокират мозъка, нищо не вреди повече на мозъка от алкохола. Дори не е нужно да консумирате алкохолни питиета във впечатляващи количества - в случай че консумирате постоянно, това в последна сметка ще повлияе отрицателно на паметта ви. Известно е, че алкохолът забавя умствените функционалности и пречи на способността за запаметяване. Казано по различен метод, алкохолът ви пречи да мислите ясно, което е още една причина да стоите настрани от него.

5. Научете нов език

Освен заучаването на текстове на песни, проучването на нов език също е превъзходен метод да упражнявате мозъка си - ще бъдете изумени, като видите какъв брой елементарно можете да извършите връзката сред разнообразни езици и да намирате сходни думи. Това е бърз, ефикасен и доходоносен метод за възстановяване на когнитивната функционалност, да не приказваме, че ще имате опция да се запознаете с нови способи на мислене и култури, което сигурно ще бъде положително допълнение към автобиографията ви!

6. Игри, разрастващи мозъка, могат да създадат чудеса!

Умствените игри и тези за запаметяване също са превъзходен избор, когато става въпрос за трениране на мозъка и поддържане остротата на мозъка в дълготраен проект. “Scrabble ” да вземем за пример е един превъзходен метод да обогатите речника си и да подобрите бдителността си, до момента в който игрите с карти и настолните игри ще подобрят паметта ви и ще ви оказват помощ да развивате тактики бързо и безпроблемно.

7. Научете се по какъв начин да си почивате

Не на последно място, стресът е и един от най-опасните фактори, които оказват въздействие на когнитивната функционалност, да не приказваме за всички други негативни резултати, които има върху цялостното ви здравословно положение. Важно е да знаете по кое време е време да се откъснете от ежедневната рутина и напрежение - стресът е директен извършител на възприятие на тревога, пристъпи на суматоха и меланхолия. Както е известно, всички тези проблеми утежняват познавателната функционалност, в случай че не бъдат овладени в точния момент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР