Животът на всеки достига момент, в който трябва да си

...
Животът на всеки достига момент, в който трябва да си
Коментари Харесай

Българската връзка

Животът на всеки доближава миг, в който би трябвало да си даде сметка какво е постигнал и да реши накъде ще продължи. Трябва да го направиш без значение дали ти харесва или не. Невинаги успяваш да оставиш диря в първата част от историята, само че от време на време птичката каца на рамото ти и получаваш огромния късмет да я довършиш тъкмо както ти си я представяш.
Тази история се отнася за един български авто дизайнер, който макар неналичието на обичаи у нас в тази сфера не се отхвърля да преследва детската си фантазия и съумява да стигне до върха на специалността си. Казва се Емануил Клисаров и макар че не е имал късмет да нарисува първия Duster, сграбчи опцията да направи даже по-трудното – да вдъхне живот на новия Duster, като го придвижи от скицника си до действителното произвеждане, отваряйки нова страница в историята на Dacia.

Появата на втория Duster е оня значим миг, който може да продължи стремглавото израстване на Dacia в автомобилната йерархията или да унищожи всичко, градено в последните години. Марката изживява най-големия триумф в 52-годишната си история, надминавайки упованията даже на стоящата зад плана компания майка Renault. Изискванията от всички към новия Duster предстоящо бяха толкоз огромни, че преди премиерата човек можеше безусловно да чуе рецензията, която като че ли авансово бе написала своята присъда и единствено чакаше точния миг да я разгласява.

 Българската връзка (тест на новата Dacia Duster) @@@

Точно за това на раменете на Емануил се бе стоварило голямо напрежение и цялата допустима корпоративна тежест на един авто производител. След като моделът започва с огромен триумф, всички можем да се гордеем с постигнатото от българския дизайнер и да се надяваме Емануил Клисаров да служи за образец на други наши млади дизайнери. Хубавото в цялата история е, че към този момент те могат да бъдат доста по-смели в фантазиите си, защото имат кого да последват, и нека повече като него съумеят да оставят своята диря в автомобилната история.

В действителни условия новият Duster е по-добър във всяко отношение от първообрази си, колкото и успешен да бе той за времето си. Успяхме да го тестваме при всевъзможни условия на и отвън пътя в разнообразни точки на Европа и макар доста по-модерния си тип, другояче вписващ се по-хармонично в градската среда, той не е изгубил и на милиметър от опциите си да преодолява без капка боязън трудностите, дебнейки го отвън пътя.

Голямата смяна обаче идва не от новия екстериорен дизайн, а от комфорта, който към този момент дава Duster на пасажерите при дълги пътувания. Окачването, въпреки и без фрапантни промени, е тънко настроено към по-комфортно возене и в допълнение със свършената сполучлива работа по обезшумяването вършат живота в Duster доста по-приятен от преди.

 Българската връзка (тест на новата Dacia Duster) @@@

Новите системи за тръгване и втурване по надолнище улесняват водача при планински и офроуд завършения. Там в деяние влиза и 4X4 мониторът, който демонстрира в действително време ъгъла, под който се движи автомобилът. Нова е и Multiview Camera-та, предлагаща 4 разнообразни изгледа към автомобила посредством четири камери – изключително потребна при паркиране и офроуд по тежки терени.

В купето всички материали и дизайнът основават възприятие за комфорт и дават отговор изцяло на огромните упования. Новата MediaNav мултимедия предлага повече функционалности. Duster към този момент се предлага с безключово отключване. То се задейства от карта " Свободни ръце " и отключва автоматизирано всички порти, когато лидерът се приближи до автомобила, и обезпечава заключване, когато се отдалечи от него.

На пръв взор механически измененията не са огромни, само че зад кормилото втората генерация на Duster се усеща като изцяло нова машина. За това оказва помощ и изцяло променената кормилна система, която дава по-добра противоположна връзка през гумите към пътя и доста повече убеденост при високи скорости по автомагистрала. Тя към този момент е с изменчив електрически сервоусилвател на кормилото, намаляващ усилието на въртене при друга скорост на придвижване и улесняващ паркирането.

 Българската връзка (тест на новата Dacia Duster) @@@

Втората генерация на Duster се задвижва от два бензинови мотора с 1.6 литра размер и 115 кс (има LPG газова версия) и 1.2 TCe турбо с непосредствено впръскване на бензина и 125 кс. Дизеловите версии са две с мощ 90 и 110 кс. Трансмисиите са 5- и 6-степенни механични и EDC6 автоматизирана 6-степенна с два съединителя. Засега тя се предлага единствено в композиция с дизеловата 110 кс версия и предно предаване.

Основната задача пред Dacia бе да резервира цената на втория Duster близка до предходното потомство, като в това време равнището трябваше да бъде по-високо. Не е по никакъв начин елементарно да се сътвори изцяло нов дизайн и да бъдат внедрени нови технологии, само че най-после базовата версия на новия Duster коства съвсем толкоз, колкото струваше преди осем години. Това безспорно продължава да е огромният му коз, който оставя всъдехода без никаква конкуренция в ценовия клас, който преди години самичък сътвори.

ТЕХНИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ




ЦЕНОВА ЛИСТА




Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР